Business

PostNord vil gøre det nemmere for dig at hente dine pakker

I løbet af de næste seks måneder vil PostNord teste et nyt projekt i Kolding med 200 nye pakkebokse. På sigt vil de have 10.000 nye på landsplan.

Danskerne bestiller pakker som aldrig før, og den forretning vil PostNord være en større del af. Derfor har de indledt et pilotprojekt med Swipbox og DHL, hvor de har sat 200 pakkebokse op i Kolding.

Vi vil skabe et netværk for danskerne, hvor vi når et helt nyt niveau af tilgængelighed

Peter Kjær Jensen

Projektet, der skal løbe de næste seks måneder, skal senere munde ud i et større landsdækkende netværk af bokse, som er døbt 'Nærboks'. Formålet er at få pakkerne så tæt på danskerne som muligt.

- Vi vil gerne efterkomme forbrugernes ønsker for pakkebokse. Vi ved, der er en præference for pakkebokse, og vi ved, at folk gerne vil have den bekvemmelighed, at de er tæt på hjemmet, siger Peter Kjær Jensen, der er administrerende direktør i PostNord Danmark, til TV 2.

Hos SwipBox, der i forvejen har flere tusinde pakkebokse verden over og tidligere har været en skarp konkurrent til PostNord, regner administrerende direktør Allan Kaczmarek med, at der ved udgangen af 2020 er opsat omkring 10.000 pakkebokse i hele landet.

- Vi vil gerne sætte det antal bokse op, der er volumen til. Hvis der er volumen til mange pakker, så sætter vi mange bokse op. Hvis det bliver lidt færre, så justerer vi efter det, siger han og tilføjer, at det blandt andet er det, man skal lære fra pilotprojektet.

Lyn-analyse

Det er helt tydeligt, at initiativet skal ses i lyset af, at PostNord vil have sin del af en fremtid, hvor internethandlen kun vil blive større og større. Det er et forsøg på at sætte sig tungt på leveringen af pakker i Danmark, inden Amazon gør sit indtog. Det er endnu uvist om den amerikanske mastodont vil se PostNord som en kollega og benytte deres service, eller om de vil køre dem over og lave deres eget distributionsnet.

Helt tæt på borgerne

De nye bokse skal placeres hos grundejer- og boligforeninger, ved offentlig trafik og hos den lokale tankstation, og de skal dække alle dele af landet - fra land til by. Noget, man er vant til, hvis man bor i en større by, men med Nærboks vil PostNord yde alle borgere den service.

PostNord vil åbne 10.000 nye pakkebokse i Danmark. I første omgang starter de med et pilotprojekt og 200 bokse i Kolding.

- Vi vil skabe et netværk for danskerne, hvor vi når et helt nyt niveau af tilgængelighed. Det kan være hjemme eller på arbejde, men det føles mere eller mindre som en hjemmelevering, siger Peter Kjær Jensen.

Det nye netværk drives som et åbent pakkenetværk af selskabet Nordic Infrastructure, som SwipBox og PostNord ejer i fællesskab. Det betyder, at alle pakkedistributører kan levere pakker i en Nærboks. Selve pakkeboksen skal åbnes via en app på en mobiltelefon.

Ifølge Swipbox-direktøren er man nødt til at have de store aktører med, hvis der skal skabes så stort et netværk, som der lægges op til. Under pilotprojektet er DHL også med, men hvis det går, som de forventer, så kan det blive en løsning for alle.

- Når vi er færdige med piloten, så åbner vi netværket op, således at andre distributører også kan anvende det, og jeg tror, at vi kan få flere med, siger Allan Kaczmarek.

Det er endnu uklart, om de øvrige spillere på markedet er interesserede i at anvende Nærboks-systemet.

Afstemning

Er det en god ide med 10.000 nye pakkebokse i Danmark?