Business

Danske Banks aktionærer siger nej til ny undersøgelse af hvidvask

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad forsikrede på generalforsamlingen om, at man vil finde tilbage til kernen i Danske Banks forretning.

Der bliver ikke tale om en ny intern undersøgelse af hvidvaskskandalen i Danske Bank på aktionærernes og kundernes regning.

Sådan lød det med med massiv majoritet, da Danske Banks aktionærer på den årlige generalforsamling i Tivoli Congress Center skulle stemme om, hvorvidt den omfattende hvidvaskskandale skal føre til yderligere granskning.

Forslaget om en ny undersøgelse var stillet af et belgisk konsulenthus, som har speciale i at lægge sag an på vegne af investorer. Men aktionærerne fejede forslaget af bordet, da hele 96 procent stemte nej tak.

- Det, de danske storaktionærer nu ønsker, er, at det bliver en opgave for Finanstilsynet eller Bagmandspolitiet, lyder det fra TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har tidligere ført tilsyn og udarbejdet en samlet rapport om undersøgelserne, der havde til formål at belyse Danske Banks ageren overfor en lang række udenlandske kunder og transaktioner i den estiske filial fra 2007 til 2015. Den interne undersøgelse vurderes at have kostet 200 millioner kroner hidtil.

Man har nået et vendepunkt

I sin første tale som bestyrelsesformand for Danske Bank valgte Karsten Dybvad da også at fokusere på fremtiden og på, at man nu havde nået "et vendepunkt".

 - 2018 vil blive et år, vi kan se tilbage på som året, hvor banken og bankens ledelse – i lyset af det vi nu har lært – indledte en kritisk dialog internt og med vores omverden om, hvem vi er, og hvilken rolle vi har, sagde Karsten Dybvad.

Trods det faktum, at Danske Bank stadig risikerer at løbe ind i op mod ti såkaldte gruppesøgsmål, fordi beskyldningerne om hvidvask har påvirket kursen negativt, vil man ifølge Ole Krohn ikke tænkt sig at føje de forurettede med forsøg på at indgå forlig.

- Man vil gå hele vejen, det var hvad Karsten Dybvad ganske tydeligt signalerede. Så de 10 gruppesøgsmål, der kan komme fra aktionærside, vil ikke blive imødegået af nogen forsøg på at indgå forlig eller lignende. De må hive Danske Bank i retten, hvis de vil noget, vurderer Ole Krohn.

Ny topchef ikke udpeget

Danske Bank er stadig uden nogen egentlig ledelse efter at den hidtidige topchef, administerende direktør Thomas Borgen valgte at sige op og kort efter fik følgeskab af bestyrelsesformand Ole Andersen.

Skandalen om Danmarks største pengeinstitut daterer sig tilbage til 2007, da de første store transaktioner begyndte at finde sted i Danske Banks estiske filial.

I begyndelsen af 2014 blev Danske Bank fuldt klar over, at der var alvorlige problemer med de udenlandske kunder, men først i januar 2016 var de sidste af de problematiske kunder ude af banken.

Skandalen om hvidvask kulminerede i september sidste år, da Danske Bank fremlagde en længe ventet advokatredegørelse om sagen. Danske Bank er under mistanke for at have ladet op imod 1500 milliarder gå igennem en estisk afdeling og hvidvasket hovedparten af pengene.

I oktober kom det frem, at de amerikanske myndigheder har åbnet en sag mod Danske Bank. Herhjemme er Danske Bank sigtet af Bagmandspolitiet for overtrædelse af hvidvasklovgivningen.

Finanstilsynet har undersøgt forholdene hos Danske Bank i Estland og udtalte i maj 2018 meget hård kritik af banken, som fik otte påbud og otte påtaler.

Direktionen har svigtet sit ansvar, lyder kritikken blandt andet.