Business

Ti danskere er på Forbes’ liste over verdens rigeste

Hvis Lego-familiens formuer blev opgjort samlet, ville de indtage en klar førsteplads blandt de rigeste danskere. Her er det Kjeld Kirk Kristiansen, der bærer på en af de klodser, formuerne er bygget på. Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Hvis de fire arvinger fra Lego slog deres formuer sammen, havde de været placeret lige uden for top 50 på den globale liste.

Ti danskere har en formue på mere end en milliard amerikanske dollars – hvad der svarer til cirka 6,6 milliarder danske kroner.

Det fremgår af den nyeste liste over verdens rigeste fra det velansete erhvervsmedie Forbes.

Syv danskere i top 500

Øverst blandt danskerne er Anders Holch Povlsen, der står bag Bestseller-koncernen. Her har tøjkæder som Jack & Jones, Vila, Only og Vero Moda været med til at forme den 46-åriges formue, der ifølge Forbes beløber sig til 6,4 milliarder dollars, eller hvad der svarer til cirka 42 milliarder danske kroner. Det gør ham ifølge opgørelsen til klodens 252. rigeste person.

Dernæst følger Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen, der er noteret for en formue på 5,4 milliarder dollars – omkring 35,5 milliarder danske kroner – og placeret som nummer 325.

Lidt lavere på listen er Lego-arvingerne Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. Forbes opgør hver deres formue til at være 4,7 milliarder dollars, hvilket svarer til knap 31 milliarder kroner.

Havde Forbes valgt at lægge de fire Kirk-formuer sammen til én, ville beløbet - 18,8 milliarder dollars, svarende til knap 124 milliarder danske kroner – have placeret familien lige uden for den globale top 50. I stedet må de nøjes med at dele en 394. plads på Forbes' liste.

Næste dansker på listen er manden bag Jysk, Lars Larsen. Med en formue på 4,5 milliarder dollars – cirka 29,5 milliarder kroner – placerer Forbes rigmanden fra Silkeborg på en 424. plads. Dermed er syv danskere blandt klodens 500 rigeste.

Fly- og skomilliardærer

For at finde endnu en dansker skal man 1001 pladser længere ned ad rigmandslisten.

Som nummer 1425 flyver Martin Møller Nielsen ind med en formue på 1,6 milliarder dollars – omtrent 10,5 milliarder danske kroner. Den 54-årige entreprenør fik flycertifikat som 18-årig og råder i dag over omtrent 400 fly som en del af Nordic Aviation Capital.

Listens to sidste danskere er søskendeparret André og Anna Kasprzak fra Ecco-familien. Forbes opgør deres individuelle formue til at være én milliard dollars – i omegnen af 6,6 milliarder kroner – og dermed kommer de akkurat med på listen.

De danske dollarmilliardærer

Ti danskere er ifølge Forbes dollarmilliardærer i 2019. Her kan du se, hvem de er, og hvordan de har tjent deres penge.

Anders Holch Povlsen

Anders Holch Povlsen.

Formue: 6,4 milliarder dollars

Anders Holch Povlsen er manden bag Bestseller-koncernen, der råder over tøjkæder som Jack & Jones, Only, Pieces, Selected, Vero Moda og Vila. Firmaet blev skabt af Troels Holch Povlsen i 1975, og udover Bestseller har Anders Holch Povlsen blandt andet tjent penge på Zalando og Asos.

Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix

Niels Peter Louis-Hansen

Niels Peter Louis-Hansen er ifølge Forbes Danmarks næstrigeste.

Formue: 5,4 milliarder dollars

Niels Peter Louis-Hansen er søn af Coloplasts grundlæggere, Aage og Johanne Louis-Hansen og bestyrelsesmedlem i firmaet. I efteråret udpegede Bloomberg Louis-Hansen som landets rigeste mand, efter at Coloplast, som han ejer en stor del af, steg i værdi. På Forbes' liste er han dog kun nummer to i Danmark.

Foto: Coloplast

Kjeld Kirk Kristiansen

Kjeld Kirk Kristiansen - tredjegenerationsejer af LEGO-koncernen og formand for bestyrelsen i KIRKBI A/S.

Formue: 4,7 milliarder dollars

Kjeld Kirk Kristiansen er barnebarn af Legos grundlægger, Ole Kirk Kristiansen, og var selv i mange år topchef for legetøjsfirmaet. I 2007 købte han sin søster, Gunhild, ud af Lego, og ti år senere blev hans formue opgjort til mere end 20 milliarder dollars. Siden er pengene blevet delt lige mellem Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie, Thomas og Agnete.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Sofie Kirk Kristiansen

LEGO Automatic Binding Brick

Formue: 4,7 milliarder dollars

Til trods for, at Sofie Kirk Kristiansen er landets rigeste kvinde, optræder hun sjældent i medierne. Hun er Kjeld Kirk Kristiansens ældste datter og har en bachelor i etnografi og socialantropologi fra Aarhus Universitet.

Foto: Lego / Lego

Thomas Kirk Kristiansen

Lego pressemøde. Thomas Kirk Kristiansen, fjerde generations ejer af LEGO Koncernen og næstformand i bestyrelsen i LEGO A/S

Formue: 4,7 milliarder dollars

Thomas Kirk Kristiansen, der netop er fyldt 40 år, er fjerde generation i Lego-familien og bror til Agnete Kirk Thinggaard og Sofie Kirk Kristiansen. Han har tidligere drevet et stutteri, men er i dag bestyrelsesformand for Lego Fonden og udpeget som den af Kjeld Kirk Kristiansens tre børn, der træder frem i rampelyset.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Agnete Kirk Thinggaard

Kronprinsesse Mary besøgte fredag formiddag EM for ponyer, der foregår i Wilhelmsborg springcenter ved Aarhus. Her med Agnete Kirk Thinggaard, netop hjemvendt fra Rio. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016)

Formue: 4,7 milliarder dollars

Agnete Kirk Thinggaard er den yngste af de tre søskende, og er, udover at være Lego-arving, eliterytter i dressur. I 2016 deltog hun ved OL i Rio. Hun er desuden bestyrelsesmedlem i Lego Fonden og ejer af stutteriet Julianelyst.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Lars Larsen

Lars Larsen ejer også 'Letz Sushi,' som giver underskud - men det er som oftest det rigtige at holde fast frem for at give op, siger han.

Formue: 4,5 milliarder dollars

Lars Larsen, der er kendt for at have gode tilbud til danskerne, grundlagde i 1979 firmaet Jysk, og har siden skabt sig en formue på det. I sidste regnskabsår havde Jysk en omsætning på mere end 26,5 milliarder kroner og bestod af flere end 2500 butikker. 

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Martin Møller Nielsen

Grundlæggeren Martin Møller for Nordic Aviation Capital har verdens største flåde af mindre regionalfly

Formue: 1,6 milliarder dollars

Martin Møller Nielsen er ikke det mest kendte navn i den brede offentligthed, men har siden han var 21 år solgt og udlejet fly. Gennem firmaet Nordic Aviation Capital er han blevet en af landets rigeste personer, efter at han som bare 18-årig tog flycertifikat. Han er stadig bestyrelsesformand i firmaet, som han også fortsat ejer en del af.

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

André Kasprzak

ECCO forretning på Strøget i København, mandag den 12. marts 2018. ECCO, der sælger sko over hele verden, præsenterer sit årsregnskab for 2017 i Bredebro, tirsdag den 13. Marts 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

Formue: 1 milliard dollars

André Kasprzak stammer fra familien bag Ecco, har været professionel golfspiller og er i dag bestyrelsesmedlem i Ecco Sko A/S. Han har en højere handelseksamen fra Haderslev og aftjente i 2008 sin værnepligt i Varde. Ifølge det Centrale Virksomhedsregister (CVR) ejer André Kasprzak 36,58 procent af Ecco gennem et holdingselskab af samme navn – den samme mængde som hans søster, Anna.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Anna Kasprzak

Anna Kasprzak er eliterytter i dressur og har deltaget ved OL (BRITAIN - Tags: SPORT EQUESTRIANISM OLYMPICS)

Formue: 1 milliard dollars

Anna Kasprzak ejer ifølge det Centrale Virksomhedsregister (CVR) 36,58 procent af Ecco gennem et holdingselskab af samme navn – den samme mængde, som hendes bror, André, står opført til at eje. Udover at være Ecco-arving, er hun eliterytter og red sig både i 2012 og 2016 til en finaleplads ved OL.

Foto: Jorge Silva / Scanpix Denmark

Jeff Bezos langt foran

I alt optræder 2153 personer på Forbes’ liste over dollarmilliardærer. Det er 55 færre end sidste år. Øverst er stifteren af Amazon, amerikanske Jeff Bezos. Med en formue på 131 milliarder dollars – i omegnen af 863 milliarder kroner – er han god for væsentligt mere end de ti danskere, der er på listen, til sammen kan mønstre.

De næste pladser går til Microsofts grundlægger, Bill Gates, og Warren Buffet, én af historiens mest succesfulde investorer. Med formuer på henholdsvis 96,5 og 82,5 milliarder dollars har de dog et stykke op til Bezos.

Blandt de rigeste optræder også flere tech-stiftere. I top 15 er således både Mark Zuckerberg, der skabte Facebook, og Google-grundlæggerne, Larry Page og Sergey Brin. Elon Musk rangeres af Forbes til at være jordens 40. rigeste.

Ifølge Forbes’ liste er den rigeste kvinde Francoise Bettencourt Meyers, der er barnebarn af L’Oreals stifter. Forbes placerer hende som verdens 15. rigeste. Som nummer 17 optræder Alice Walton, der er datter af Walmarts grundlægger.

Som nummer 33 figurer Jacqueline Mars, hvis familie har skabt sin rigdom på slik. De sidste kvinder i top 50 er kinesiske Yang Huiyan, nummer 42, og Susanne Klatten, der er nummer 46 på Forbes’ liste.

I alt er 11 kvinder blandt de 100 rigeste, og samlet set er der 243 kvindelige dollarmilliardærer. Det er én mere end sidste år. I 2010 optrådte der ifølge Forbes 91 kvinder på listen.