Business

Nyt datalæk: Dansk Nordea-filial i centrum for potentiel hvidvask

Vi er vidner til et totalkollaps i tilsynet med de store banker, mener ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

Nordeas filial ved Vesterport i København har været centrum for hundredvis af skattelyselskaber og skuffeselskaber.

Det afslører en række internationale medier, herunder Berlingske og den finske tv-kanal YLE, på baggrund af et læk af data til journalistorganisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

I alt har den skandinaviske storbank kanaliseret 700 millioner euro (5,2 milliarder kroner) i mistænkelige transaktioner, skriver det finske medie YLE ifølge Ritzau Finans. Det er blandt andet foregået gennem afdelingen i København.

Fra 2004 til 2014 havde flere end 260 skattelyselskaber og skuffeselskaber konti i Vesterport-afdelingen, viser lækket. Selskaberne har over den tiårige periode ifølge Berlingske ageret midterstation i mistænkelige transaktioner for hundredvis af millioner.

Filialen var frem til 2014 hjemsted for afdelingen for udenlandske velhavere, International Branch, der er en af storbankens mest kritiserede afdelinger og tidligere har været under mistanke for hvidvask og skatteunddragelsen.

Et totalkollaps i tilsynet med banker

Nordeas risikochef, Julie Galbo, siger til Berlingske, at der nok er "foregået nogle ting, der ikke burde være foregået" i Vesterport-filialen.

- Vi vil ikke misbruges til hvidvask eller anden finansiel kriminalitet. Såfremt vi er blevet udnyttet af russiske oligarker til hvidvask, beklager vi det og tager afstand fra det, siger hun til avisen.

Sagen viser, sammen med Danske Bank-skandalen, at hverken bankerne eller myndighedernes tilsyn har været deres ansvar voksent, mener Socialdemokratiets Jeppe Kofod, der er ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

- Vi er desværre vidne til et totalkollaps i tilsynet med de store internationale banker. Nok engang har det vist sig, at bankerne ikke har haft selvkontrol nok til at takke nej til højrisikokunder, og at vores finanstilsyn ikke har været grundige nok til at opdage svindel i milliardklassen, selvom det nærmest foregik i samme postnummer som finanstilsynet selv, siger han i en skriftlig kommentar til TV 2.

Han mener, at sagen bør tages op i Europa-Parlamentet og vil nu bede Nordea om en udførlig redegørelse af bankens ageren i sagen.

Fik aktien til at falde

Den finske tv-station havde på forhånd skrevet på sin hjemmeside, at den klokken 16 ville afsløre, at hundredvis af millioner af euro fra mistænkelige kilder er flyttet via Nordea.

De oplysninger skræmte bankens investorer og fik fra morgenstunden Nordea-aktien til at falde med over seks procent på den svenske børs. Aktien rettede sig siden lidt op til et tab på fire procent.

Nordea har i en kommentar til Reuters udtalt, at man har været i dialog med både den finske tv-station og Berlingske forud for mandagens afsløring.

- Ud fra det, vi er blevet bedt om at kommentere, drejer det sig om sager, vi tidligere har set og kommenteret, skriver banken - det var før, afsløringerne blev offentliggjort.