Estisk minister vil søge kompensation fra Danske Bank
Flere lande har indledt undersøgelser af Danske Bank.
Sagen om hvidvask i Danske Bank har skadet Estlands ry i en sådan grad, at landet bør søge kompensation fra banken.
Sådan lyder det fra landets justitsminister, Urmas Reinsalu, i en mail til erhvervsmediet Bloomberg.
Derfor vil ministeren nu sætte gang i et større analysearbejde, som skal undersøge de juridiske muligheder for at få kompensation, skriver mediet.
Lige netop den estiske afdeling har været i fokus på grund af mistænkelige transaktioner for i omegnen af 1500 milliarder kroner.
Undersøgelser i flere lande
Også det amerikanske børstilsyn, SEC, har for nyligt indledt en undersøgelse af Danske Banks aktiviteter i bankens estiske afdeling. Derudover pågår der også undersøgelser hos franske og britiske myndigheder.
Sagen er blevet oprullet af den danske avis Berlingske, som desuden har afsløret, at Danske Bank ad flere omgange ignorerede advarsler om de mistænkelige pengestrømme fra en såkaldt whistleblower.
Udmeldingen fra Estlands justitsminister lander få dage efter et krav fra den estiske regering om, at Danske Bank skal lukke alle aktiviteter i landet ned.
I den forbindelse meldte Danske Bank ud, at man også vil trække sine aktiviteter i Litauen, Letland og Rusland.
Mistænkelige udenlandske kunder
Alene i 2013 håndterede Danske Bank-filialen i Estland ifølge Financial Times mistænkelige pengestrømme fra Rusland for hele 192 milliarder kroner.
Financial Times skriver også, at Deutsche Bank advarede Danske Bank om mistænkelige kunder i bankens estiske filial.
Deutsche Bank var frem til 2015 en af Danske Banks to samarbejdsbanker i Estland, men den tyske bank skar båndet på grund af de tvivlsomme kunder.
Mistanken gik især på udenlandske kunder med bånd til Rusland og tidligere sovjetstater - blandt andet Moldova.
Otte påbud fra tilsyn
I maj sidste år fik Danske Bank otte påbud fra Finanstilsynet i hvidvasksagen.
Bankens egen rapport har konkluderet, at der er sket betydelige fejl i hvidvasksagen, men undersøgelsen fandt dog ikke, at banken havde brudt loven. Rapporten konkluderede ikke, at der definitivt var sket hvidvask, men at der var en stærk mistanke.
Sagen har fået bankens markedsværdi til at falde drastisk, og som direkte konsekvens af sagen har Thomas Borgen forladt posten som direktør. Ligeledes har Ole Andersen forladt sin plads som formand for bestyrelsen.