Danske Bank lukker i Rusland og de baltiske lande
Efter krav om at forlade Estland har Danske Bank besluttet at trække sig fra hele Baltikum og Rusland.
Det estiske finanstilsyn har besluttet at søge Danske Banks skandaleramte afdeling i Tallin lukket efter bankens hvidvasksag.
Det bekræfter det landets finanstilsyn i en pressemeddelelse.
Danske Bank har tidligere annonceret, at afdelingen skal lukkes, men det sker nu hurtigere end først annonceret.
- Vi anerkender, at den alvorlige sag om mulig hvidvask i Estland har været en belastning for det estiske samfund, og at det estiske tilsyn på den baggrund finder det bedst, at vi indstiller bank-aktiviteterne i landet, skriver direktør Jesper Nielsen i en meddelelse til fondsbørsen.
Derudover oplyser Danske Bank, at banken trækker sig fra sine aktiviteter i Litauen, Letland og Rusland, hvor banken er repræsenteret i Skt. Peterborg og Moska og beskæftiger 60 medarbejdere.
Et delt servicecenter i Litauen, der løser en række administrative funktioner for banken, får som det eneste lov at bestå.
Danske Bank forklarer lukningen med, at banken de senere år har valgt at fokusere på de nordiske markeder og derfor har neddroslet aktiviteterne i Baltikum.
- Beslutningen om helt at afvikle vores aktiviteter i Baltikum og Rusland er i overensstemmelse med denne strategi, siger Jesper Nielsen.
Mistænkelige udenlandske kunder
Alene i 2013 håndterede Danske Bank-filialen i Estland ifølge Financial Times mistænkelige pengestrømme fra Rusland for hele 192 milliarder kroner.
Financial Times skriver også, at Deutsche Bank advarede Danske Bank om mistænkelige kunder i bankens estiske filial.
Deutsche Bank var frem til 2015 en af Danske Banks to samarbejdsbanker i Estland, men den tyske bank skar båndet på grund af de tvivlsomme kunder.
Mistanken gik især på udenlandske kunder med bånd til Rusland og tidligere sovjetstater - blandt andre Moldova.
Fik otte påbud fra Finanstilsynet
I maj sidste år fik Danske Bank otte påbud fra Finanstilsynet i hvidvasksagen.
Siden er Bagmandspolitiet også gået ind i sagen, og fredag kom det i Wall Street Journal frem, at det amerikanske justitsministerium, finansministerium og finanstilsyn undersøger Danske Bank.
Bankens egen rapport har konkluderet, at der er sket betydelige fejl i hvidvasksagen, men undersøgelsen fandt dog ikke, at banken havde brudt loven. Rapporten konkluderede ikke, at der definitivt var sket hvidvask, men at det var en stærk mistanke.
Sagen har mere end halveret bankens markedsværdi, og som direkte konsekvens af sagen har Thomas Borgen forladt posten som direktør. Ligeledes har Ole Andersen forladt sin plads som formand for bestyrelsen.
Som følge af sagen pågår der en efterforskning af Danske Bank i flere lande, herunder Danmark, Storbritannien og Frankrig. Finanstilsynet i Estland og Danmark har tidligere luftet uenighed om, hvem der har haft ansvaret for at holde øje med Danske Banks aktiviteter.
I december skred de estiske myndigheder til handling og anholdt ti estiske statsborgere i sagen.