Skandalen om udbytteskat

Skat vinder vigtigt opgør i Dubai i sag om milliardsvindel

Ifølge Sanjay Shahs talsmand, har Skat fået adgang til 17 millioner dokumenter. Men Skat har måtte slås for hvert stykke papir, siger ekspert.

Skat kan være kommet lidt tættere på at inddrive nogle af de næsten 13 milliarder kroner, staten er blevet franarret i den store sag om udbytteskat.

Efter et langt juridisk tovtrækkeri har en domstol i Dubai tvunget britiske Sanjay Shah, der betragtes som hjernen bag svindlen, til at give de danske myndigheder indblik i en række interne forhold.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

En retsbog fra domstolen i Dubai International Financial Centre viser, at dommer Ayesha Bin Kalban har mistet tålmodigheden med Sanjay Shah og hans advokater. Derfor er Shah blevet pålagt at overlevere en lang række dokumenter fra sine virksomheder.

Dommeren i Dubai har sagt, at Shahs lejr er nødt til at stoppe med alt deres meningsløse bøvl

Henning Fuglsang Sørensen, lektor i international strafferet, SDU

Et skridt i den rigtige retning

Afgørelsen bliver mødt med begejstring hos Skattestyrelsen og fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen.

- Vi ved i sagens natur ikke, hvad dokumenterne handler om, men vi har en formodning om, at det kan være vigtigt materiale, der kan understøtte de civile søgsmål, vi har anlagt i mange forskellige lande, siger han til TV 2.

Han bakkes op af Henning Fuglsang Sørensen, lektor i international strafferet fra Syddansk Universitet.

- Konsekvensen er, at Skat kan kigge Shah noget dybere i kortene, og dermed komme tættere på, hvordan hans forretningsmodel er konstrueret, og hvor han måske kan have gemt nogle af pengene. Så for Skat er det her helt klart et skridt i den rigtige retning i forhold til at få hentet nogle af pengene hjem til Danmark igen, siger lektoren, der længe har fulgt kampen mod Sanjay Shah og hans partnere, til TV 2.

Sanjay Shah er mistænkt for at være hjernen bag svindel med udbytteskatten i Danmark for et beløb på 12,7 milliarder kroner.

Landegrænser besværliggør

Den påståede svindel blev opdaget i sommeren 2015 takket være en whistleblower fra Storbritannien og en whistleblower fra Danmark. Dengang blev Sanjay Shahs virksomhed, Solo Capital, ransaget i London med hjælp fra de britiske myndighederne.

Skaden var dog allerede sket.

I løbet af måneder kom det frem, at hele 12,7 milliarder kroner var forsvundet. Siden da er en række personer, heriblandt Sanjay Shah, hans hustru og flere ansatte, blevet sigtet af Bagmandspolitiet, men der er endnu ikke rejst en tiltale trods mere end tre års efterforskning.

Steen Bechmann Jacobsen, sagen har stået på siden 2015. Hvordan kan det være, at I endnu ikke er i stand til at sige, at det her var fup og svindel, men at I har brug for flere dokumenter?

- Selvom der nu er gået mere end tre år, så er det en yderst kompliceret sag, vi har med at gøre her. Det er en sag, der har tråde til en lang række forskellige lande, og ikke bare lande inden for EU’s grænser - men også tredjelande. Det forlænger sagsbehandlingstiden gevaldigt, siger fagdirektør i Skattestyrelsen, Steen Bechmann Jacobsen.

17 millioner dokumenter

Sanjay Shah vil ikke stille op til interview, men hans talsmand Jack Irvine skriver i en mail til TV 2, at hans klient er mere end villig til at samarbejde.

- Sanjay [Shah, red.] mener ikke, at han har noget at skjule og har beredvilligt delt informationerne, skriver Jack Irvine.

Ved et retsmøde i London 12. oktober sidste år kom det frem, at de mange millioner dokumenter var beslaglagt fra to af Sanjay Shahs selskaber i Dubai. Siden har der været en tvist om, hvor meget myndighederne måtte få indblik i.

Ifølge Shahs talsmand er der tale om 17 millioner dokumenter, som Skattestyrelsen nu har fået lov til at boltre sig i. Skattestyrelsens adgang har ikke været uden kamp.

Dokumenterne fra Dubai viser eksempelvis, at Sanjay Shahs lejr har argumenteret for, at der i flere tilfælde var tale om fortrolige dokumenter mellem ham og hans advokater. Derfor burde de undtages, men det har dommeren afvist.

- Man har skændtes om hvert eneste A4-ark i de her dokumenter, og her er man så nået så langt, at papirerne skal udleveres. Det fremgår af kendelsen, at dommeren i Dubai siger til Shahs advokater, at de må stoppe med at komme med alle mulige meningsløse indsigelser, der alene har til formål at trække tiden, siger Henning Fuglsang Sørensen og fortsætter:

- Shah har forsøgt at sidde på dokumenterne med alt, hvad han kan, og dommeren i Dubai har så sagt, at hans lejr er nødt til at stoppe med alt deres meningsløse bøvl, for at sige det lige ud.

Søgsmål i en række lande

Fra Bagmandspolitiet lyder det, at man ikke har nogen kommentar. Det oplyser kommunikationschef Mikkel Thastum fra Anklagemyndigheden.

Seneste udmelding fra Bagmandspolitiet chef Morten Nielsen Jakobsen er, at man endnu ikke har fundet ud af, om der er grundlag for at rejse en straffesag

Mens den strafferetlige efterforskning endnu ikke har udmøntet sig i et anklageskrift, har Skattestyrelsen rejst hundredvis af civile søgsmål med krav om i alt 12,7 milliarder kroner.

Søgsmålene er rejst i en stribe lande, heriblandt USA, Storbritannien, Dubai, Malaysia og Danmark.