Business

S vil udskifte Finanstilsynet - en dårlig plan, siger tidligere formand

Finanstilsynets formand lever på lånt tid, vurderer erhvervskommentator.

Står det til Socialdemokratiet, skal hele bestyrelsen i Finanstilsynet skiftes ud.

Det sagde Morten Bødskov, der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg, tirsdag til TV 2.

Men det lyder som en dårlig idé, siger Mads Bryder Andersen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet og tidligere formand for netop Finanstilsynet.

- Jeg synes, det er en dårlig plan. Der er mange gode grunde til, at en bestyrelse som den, der sidder i Finanstilsynet, bør være der i ikke bare to år, men længere tid ad gangen, siger Mads Bryder Andersen.

Han påpeger, at der er en "enorm uddannelsesopgave”, når man går ind i Finanstilsynets bestyrelse.

- Som avislæser tror man kun, at der er sager om hvidvask, men de udgør en begrænset del af det kæmpe reguleringsmæssige område, der gælder inden for banker, forsikringer, kapitalmarkedsforhold og den slags. Det kræver en uddannelse, som man ikke bare får ind fra gaden, lyder det videre fra Mads Bryder Andersen, der var formand for Finanstilsynet fra 2014 til 2016.

David Lando er ’dead man walking’. Han har mistet sin autoritet

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator, Berlingske Business

Skandaler om skat og hvidvask

Meldingen fra Morten Bødskov kommer efter, at Finanstilsynet og dets medlemmer har fået hård kritik for deres roller i skandalerne om Danske Bank og snyd med udbytteskat.

I november sidste år blev det afsløret, at tilsynets nuværende formand, David Lando, i seks år var en del af en fond, der blev brugt til at spekulere i udbytteskat i Schweiz.

Lando har efterfølgende afvist, at han kendte til sagen, og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har vurderet, at der ikke var grundlag for at kritisere formanden.

Også Landos forgænger, Henrik Ramlau-Hansen, kom i modvind i løbet af 2018. I maj måtte han trække sig som følge af Danske Banks hvidvasksag. Ramlau-Hansen var tidligere økonomidirektør i den danske storbank.

’Dead man walking’

Derfor kan det også godt give mening at kigge på, om David Lando fortsat skal være formand for den finansielle vagthund. Men at udskifte hele bestyrelsen vil være en fejl, mener Berlingske Business’ erhvervskommentator Jens Chr. Hansen.

- Bestyrelsesmedlemmerne har oparbejdet nogle kompetencer, og hvor pokker skal man lige finde nogle andre, der er klar til at gå ind og lave tilsyn? Jeg synes, at det virker uklogt at skifte hele bestyrelsen ud, siger Jens Chr. Hansen til TV 2.

Berlingske Business’ erhvervskommentator Jens Chr. Hansen mener ikke, at det vil være klogt at udskifte hele bestyrelsen i Finanstilsynet, som Socialdemokratiet foreslår. Video: Kasper B. Andreasen

Omvendt vurderer han dog, at David Lando snart kan være fortid som formand for Finanstilsynet. Det er politikerne, der fastsætter Finanstilsynets bestyrelse, og midt i et valgår og med flere store finansielle skandaler i bakspejlet, kan det blive populært at sparke til banksektoren, forudser Jens Chr. Hansen.

- Jeg tolker det, som om det er dødsstødet for i hvert fald formanden. David Lando er ’dead man walking’. Han har mistet sin autoritet, siger erhvervskommentatoren.