Business

Omstridt tidligere Falck-chef trækker sig fra bestyrelser

Falcks tidligere direktør Allan Søgaard Larsen forlader flere bestyrelser midt hård under kritik.

Allan Søgaard Larsen, der i disse dage får kritik for sine handlinger i sin tid som topmand for Falck, har mandag forladt bestyrelsen i medicoselskabet Ambu med øjeblikkeligt varsel. Ligeledes har han oplyst, at han har forladt sin bestyrelsespost i LøkkeFonden.

Det sker, samme dag som Falck har valgt ikke at anke en afgørelsen i Konkurrencerådet, der har afgjort, at selskabet misbrugte sin dominerende position på markedet for ambulancetjenester til at presse konkurrenten Bios ud i 2015 og 2016.

- Allan Søgaard Larsen, som siden 2011 har været medlem af bestyrelsen i Ambu, har af personlige årsager valgt at udtræde af Ambus bestyrelse med omgående virkning.

- Den samlede bestyrelse ønsker i den forbindelse at udtrykke en stor tak til Allan for hans betydelige bidrag til Ambus succesfulde udvikling, skriver Ambu via fondsbørsen.

Ville ikke påvirke Løkkefondens virke

I en pressemeddelelse fra LøkkeFonden skriver Allan Søgaard Larsen:

- Det ligger mig stærkt på sinde, at det aktuelle fokus på mig ikke skal påvirke LøkkeFondens virke, og derfor har jeg besluttet at trække mig. Jeg ønsker LøkkeFonden alt det bedste for det fremtidige virke.

Ulovlig kampagne

Allan Søgaard Larsen var koncernchef for Falck i perioden 2004 til og med 2016.

I den rolle stod han i spidsen for en - ifølge Konkurrencerådet - ulovlig kampagne, hvor Falck via målrettet og i nogle tilfælde fordækt kommunikation arbejdede for, at selskabet Bios ikke kunne skaffe medarbejdere nok til at leve op til den kontrakt, som selskabet havde vundet fra Falck i Region Syddanmark.

Konkurrencerådet har afgjort, at kampagnen - der blev udført af blandt andre bureauet Advice - var ulovlig og har varslet, at sagen vil blive meldt til Bagmandspolitiet.

Ifølge Konkurrencerådets afgørelse skriver en unavngiven Falck-medarbejder til kommunikationsbureauet den 18. september 2014 om planen for at sværte Bios til og skabe usikkerhed om Bios' forretning:

- Det er mit klare indtryk, at vores direktion er tryg ved rammerne for det fortsatte arbejde, så lad os bare komme ned i maskinrummet.

Vides ikke, om han er del af efterforskning

Allan Søgaard Larsen har ifølge Finans selv kontaktet regionspolitikere for at påvirke dem til at opgive Bios som leverandør i perioden.

Det vides ikke, om Allan Søgaard Larsen vil blive en del af Bagmandspolitiets eventuelle efterforskning og mulige tiltale mod Falck.

Allan Søgaard Larsen er ifølge Ambus hjemmeside medejer af investeringsfirmaet Liberatio A/S samt medstifter af den fond, som statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) stiftede i marts 2012, LøkkeFonden.

Han er desuden medlem af Ledelseskomissionen, der er nedsat af regeringen.