Dansk cannabis i tonsvis på vej - 21 har nu tilladelse til produktion

16x9
En marihuanna-plante i Vancouver, Canada. Foto: Don Mackinnon / Ritzau Scanpix

I et af de nyeste projekter skal dansk gartnerfirma i samarbejde med canadisk cannabis-gigant stå for produktion i hele Europa.

Nu er der snart masser af dansk-produceret medicinsk cannabis på vej til danskerne.

Knap halvandet år efter der i september 2017 blev åbnet for dyrkning af medicinsk cannabis i Danmark i et fireårigt forsøg, har i alt 22 danske firmaer eller projekter fået Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at gå i gang med deres projekter.

Det fremgår af en opgørelse på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

I et enkelt tilfælde er tilladelsen dog suspenderet, og det betyder, at 21 danske cannabis-projekter i øjeblikket har grønt lys til produktion.

En af de seneste tilladelser er for nylig givet til et af de store og ambitiøse projekter. Det store danske gartnerfirma Knud Jepsen A/S starter nu cannabis-produktion i Danmark sammen det canadiske firma The Green Organic Dutchman Holdings Limited, også kendt som TGOD. 

Det sker, efter Lægemiddelstyrelsen har givet det canadiske selskab grønt lys til, at selskabets danske partner kan starte produktion i Danmark.

- Vi er meget tilfredse med så hurtigt at have modtaget licensen fra Lægemiddelstyrelsen, siger Frands Jepsen, administrerende direktør hos Knud Jepsen A/S til TV 2.

Det danske firma skal stå for produktudviklingen af cannabis i et fælles joint venture firma, TGOD Genetics A/S, som netop nu er ved at blive oprettet.

- Derudover skal vi også stå for produktionen af cannabis i Europa startende i Danmark med en forholdsvis lille produktion efterfulgt af større produktionsanlæg i Sydeuropa, skriver Frands Jepsen desuden i en mail til TV 2.

Kan starte i løbet af ét år

Produktionen i Danmark ventes at kunne gå i gang i løbet af et år, fortæller Frands Jepsen.

Han henviser til den canadiske partner TGOD for yderligere oplysninger om projektet.

I en pressemeddelelse fra selskabet oplyses det, at den danske produktion får base i Hinnerup ved Aarhus, hvor det danske gartneri har hovedsæde. Den første fase i Danmark omfatter et pilotprojekt, hvor der skal produceres 25 tons cannabis i Danmark. Senere skal der produceres cannabis rundt omkring i Europa for lave omkostninger.

Den produktion skal det danske gartneri altså også stå for.

- Denne joint venture er ekstremt vigtig for at udbygge TGOD's tilstedeværelse i Europa, siger Brian Athaide, administrerende direktør for TGOD ifølge pressemeddelelsen.

Mindre projekter

TGOD er en af de helt store store spillere på det canadiske cannabis-marked. Canada lovliggjorde sidste år rekreativt brug af cannabis, og det har åbnet for million-investeringer i de canadiske cannabis-producenter. Udover samarbejdet med det danske gartnerfirma har TGOD også for nylig i Canada indledt et samarbejde med HelloMD, et online-cannabis sundhedsforsikrings-selskab, skriver mediet Cannabis Business Times.

Der er flere andre store selskaber og internationale samarbejder blandt de 21, der har fået grønt lys.

Ifølge DR er et andet gartneri Alfred Pedersen & Søn gået i samarbejde med nogle af verdens største cannabis-producenter forventer at omsætte for omkring 500 millioner kroner og at få henholdsvis 125 og 150 ansatte.

Bag et af projekterne, Spectrum Cannabis, står nogle af folkene bag et projekt, TV 2 tidligere har omtalt, Danish Cannabis.

Bag det projekt står blandt andet godsejer Stig Gamborg fra Djursland og direktør Lars Thomassen, der tidligere har fortalt TV 2, at de regnede med at kunne producere cannabis til 65.000 kunder, og at de havde investeret 100 millioner kroner i projektet. De er gået i et joint venture samarbejde med canadiske Canopy Growth under navnet Spectrum Cannabis.

De har ambitioner om at blive den største producent af medicinsk cannabis i Europa.

Men i den anden ende af skalaen er der også mindre private projekter, som Anders Thuen fra Gistrup, der er uddannet skolelærer. Han fik som en af de første tilladelse i december 2017 med sit projekt, Gistrup Green Grow - han er dog stadig ikke kommet i gang med cannabis-produktion, fortæller han.

- Jeg er gået sammen med nogle andre nu, og i øjeblikket prøver vi at finde bygninger, men vi regner med at kunne komme i gang med produktion i løbet af sommeren, siger Anders Thuen til TV 2.

10 andre projekter venter stadig på svar fra Lægemiddelstyrelsen. Blandt dem Teknologisk Institut.