Direktør tiltalt for svindel for halv milliard - i dag falder dommen
Den tidligere Hesalight-direktør Lars Nørholt kan blive straffet med op til 12 års fængsel for omfattende bedrag.
Lampevirksomheden Hesalight lignede en erhvervssucces, da en række investorer i 2014 og 2015 kastede cirka 562 millioner kroner i obligationslån efter den.
Men nu ser det alt andet end lyst ud for den konkursramte virksomheds tidligere direktør Lars Nørholt, der er tiltalt for svindel for op mod en halv milliard kroner.
Når der i dag falder dom ved Retten i Roskilde, risikerer han en rekordhøj straf på op til 12 års fængsel. Det vil være en væsentligt hårdere straf end de syv år, Stein Bagger modtog i 2009.
Svindel i Thorsen- og Tradsligaen
Det gør det også til en af de mest opsigtsvækkende erhvervsskandaler i nyere tid, forklarer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.
- Det, der bliver et vigtigt element i afgørelsen, er, om dommeren rubricerer den tidligere direktør som en svindler i Kurt Thorsen og Rasmus Trads-ligaen, eller om det bliver vurderet som en forretningsmodel, der bare ikke kunne bære, siger han.
Den tidligere direktør nægter sig skyldig i svindel.
Planen: Lys nu, betal senere
Hesalight blev stiftet i 2009 og slog sig op på løsninger med LED-belysning, hvor kunderne først skulle betale for lamperne, efterhånden som de gav besparelser på elregningen.
I spidsen for Hesalight stod Lars Nørholt, der både var stifter og administrerende direktør i virksomheden.
Forretningsmodellen krævede stor kapital på grund af den forsinkede indtægt, og Hesalight blev derfor understøttet af Dansk Eksportkredit, samt obligationslån fra blandt andre pensionskasserne Pensam og Pension Danmark. Lånene var på i alt 562 millioner kroner.
På papiret så det godt ud
Det så altsammen lovende ud. I hvert fald på papiret, hvor Hesalight kunne bryste sig af kunder som Novo Nordisk, Arla, Coop og A. P Møller.
Problemet var bare, at disse kunder aldrig havde købt nogle lamper af Hesalight.
Da det i 2016 kom frem, at en række af disse såkaldte 'nøglekunder' slet ikke var kunder i Lars Nørholts butik, fik det Erhvervsstyrelsen til at kaste lys over virksomhedens regnskaber, der efterfølgende dumpede i stor stil.
Efter det krakelerede billedet af Hesalights enorme vækstsucces. 18. november gik virksomheden konkurs, og Bagmandspolitiet gik i gang med en ransagning og sigtede Lars Nørholt.
Vil have mindst otte års fængselsstraf
I sidste ende handler Hesalight-sagen om, hvorvidt det var bedrageri eller sort uheld, da Hesalight gik konkurs, vurderer Ole Krohn.
Og svaret på det spørgsmål varierer i høj grad efter, hvem man spørger; anklageren eller forsvaret.
Ifølge Børsen går Bagmandspolitiet efter en rekordhøj straf til Lars Nørholt, blandt andet fordi "kunderne blev fortalt en løgn". Bagmandspolitiet ser således gerne, at han får mindst otte års fængselsstraf. Om muligt skal han dømmes efter paragraf 88, der skærper straffen yderligere på grund af flere tilfælde af lovbrud.
Derudover kræver det, at Lars Nørholt får en tillægsbøde på 17 millioner kroner for svindel med momsindberetninger i et andet selskab, som han også ejede.
Men spørger man forsvarsadvokat Anders Nemeth, så lider hele sagen under, at der stadig mangler at blive afhørt centrale vidner. Disse kan dog ikke afhøres på grund af den måde, sagen er skruet sammen.
Det skyldes blandt andet, at der er rejst tiltale mod to andre Hesalight-ansatte i to separate sager, der endnu ikke har været for retten. Derfor har de ikke ønsket at vidne, skriver Børsen.
Ved den sidste retsdag i december fastholdt Anders Nemeth, at Lars Nørholt bør frifindes.