Business

Disse 26 personer ejer mere end 3,8 milliarder andre gør tilsammen

Den stigende ulighed er højt på programmet, når verdens ledere og førende erhvervsfolk mødes for at diskutere verdens tilstand i Davos i denne uge.

Skellet mellem rig og fattig voksede i 2018 til et rekordhøjt niveau.

Man skal kun op til nummer 26 på listen over verdens rigeste, før disses samlede formue er ligeså stor, som det klodens fattigste halvdel ejer tilsammen. I 2017 skulle man op til nummer 43. 

Det viser Oxfam Ibis årlige rapport om ulighed, som organisationen beskriver som "ude af kontrol".

- Dette er ikke uundgåeligt, det er uacceptabelt, siger Winnie Byanyima, Oxfams Internationale direktør, til AP.  

Rapporten viser desuden, at verdens 2000 rigeste i 2018 blev 16,5 milliarder kroner rigere om dagen. 

Ulighed skal ses i sin sammenhæng

Kløften er kun blevet større siden finanskrisen, skriver Oxfam i sin rapport, hvor antallet af milliardærer nærmest er fordoblet. 

Oxfams rapport giver imidlertid kun et billede af den globale ulighed, understreger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.  

Derfor kræver en mere nøjagtig forståelse af udviklingen af ulighed, at man kigger på forholdene til de enkelte lande.

Han peger på, at der eksempelvis er stor forskel på Danmark, hvor de fattige, sammenlignet med andre fattige i verden, stadig har en relativ god levestandard, mens et bredt udsnit af folk i USA stort set ikke har haft en reallønsfremgang de seneste 20-30 år. 

- Det har skabt en stor utilfredshed, som bedst kommer til udtryk med den popularitet, Trump har fået, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter listen.

Verdens 26 rigeste

 1. Jeff Bezos - 112 milliarder dollar

  Hovedaktionær og administrerende direktør i internetgiganten Amazon, som han stiftede i sin garage i 1994. Ejer desuden mediet The Washington Post og det private rumfartsselskab Blue Origin, der i fremtiden skal arrangere rumture for private.

 2. Bill Gates - 90 milliarder dollar

  Stifteren af Microsoft Bill Gates har længe været at finde i toppen af verdens rigeste. Sammen med hans kone driver han Bill & Melinda Gates Foundation, verdensstørte privatejet velgørenhedsfond.

 3. Warren Buffet - 84 milliarder dollar.

  I investorkredse er han kendt som guru indenfor investeringer. Foruden selv at have bygget sin formue op fra bunden har det også givet ham øgenavnet "Oraklet fra Omaha". Han er stifter og ejer af investeringsfonden Berkshire Hathaway, som ejer mere end 60 selskaber. Når han engang går bort, skal 99 procent af hans formue gå til velgørenhed.

 4. Bernard Arnult og familie - 72 milliarder dollar

  Familieoverhovedet for empiret LVMH, som ejer mere end 70 brands herunder modevirksomheden Louis Vuitton og alkoholproducenten Moët Hennessy. 

 5. Mark Zuckerberg - 71 milliarder dollar

  Selvom stifteren og den administrerende direktør af Facebook var i strid modvind det meste af 2018, på grund af en række skandaler om selskabets forhold til brugernes private oplysninger, rykkede det ikke synderligt ved Mark Zuckerbergs position som en af verdens rigeste.

 6. Amancio Ortega - 70 milliarder dollar

  Manden bag modekæden Zara og hovedaktionær i modetøjskoncernen Inditex, der blandt andet ejer Massimu Dutti og Pull & Bear. På et typisk år henter han omkring 400 millioner dollar hjem i afkast på sine investeringer. Og dem geninvesterer i ejendomme, gerne i Madrid, Barcelona, London, Chicago, Miami og New York.   

 7. Carlos Slim Helu og familie - 67,1 milliarder dollar

  Ejerskabet af America Movil, der er Latinamerikas største mobilselskab, har gjort ham til Mexicos rigeste mand. Herudover er han engagerer i byggebranchen, mineselskaber, ejendomsvirksomheder og forskellige producenter af forbrugsvarer. Derudover ejer han 17 procent af avisen The New York Times.

 8. Charles Koch - 60 milliarder dollar

  Koch Industries har siden 1967 USA's næststørste privatejet selskab. Virksomheden fremstiller blandt andet udstyr og kemikalier til olieindustrien og andre selskaber indenfor råvaresektoren. Han ejer 42 procent af aktierne i selskabet, og det samme gør hans bror David Koch. 

 9. David Koch - 60 milliarder dollar

  Bror til Charles Koch og medejer af Koch Industries. Brødrene er i den amerikanske offentlighed kendt for at støtte den konservative højrefløj i det Republikanske Parti massivt. Mellem 2009 og 2016 havde deres netværk af konservative tænketanke således en samlet pengetank på 889 million dollar ifølge mediet Politico.

 10. Larry Ellison - 58,5 milliarder dollar

  Stiftede i 1977 software firmaet Oracle. Trådte tilbage som administrerende direktør i 2014, men sidder stadig som bestyrelsesformand. 

 11. Michael Bloomberg - 50 milliarder dollar

  Har skabt sin formue på at være medstiter af det finansielle informations- og mediefirma Bloomberg. Fra 2012-2013 var han borgmester i New York, og han overvejer seriøst at stille op som præsidentkanditat til valget i 2020. 

 12. Larry Page - 48,8 milliarder dollar

  Medstifteren af Google, som sidenhen har udviklet sig fra at være en søgemaskine til at være et kæmpe teknollogisk konglomorat. I dag hører Google derfor også under moderselskabet Alphabet, som har Larry Page som dets administrerende direktør. 

 13. Sergey Brin - 47,5 milliarder dollar.

  Er ligeledes medstifter af Google og er idag ansat som direktør i Alphabet. Sergey Brin og Larry Page mødte hinanden på Stanford University, hvor de studerede computervidenskab.

 14. Jim Walton - 46,4 milliarder dollar

  Den yngste søn af Walmart-stifteren Sam Walton og familieoverhovedet af Walton-familien, der er hovedaktionær i den amerikanske supermarkedsgigant. 

 15. Robson Walton - 46,2 millarder dollar

  Ligeledes medlem af Walton-familien

 16. Alice Walton - 46 milliarder dollar

  Ligeledes medlem af Walton-familien

 17. Ma Huateng - 45,3 milliarder

   Når det kommer til sociale medier i Kina, så er beskedtjenesten WeChat domminerende med mere end én milliard brugere. Appen er ejet af Tencent Holding, hvor Ma Huateng - også kendt som Pony Ma - sidder som bestyrelsesformand. 

 18. Francoise Bettencourt Meyers og familie - 42,2 milliarder dollar

  Familien ejer 33 procent af skønhedsvirksomheden L'Oreal. 

 19. Mukesh Ambani - 40,1 milliarder dollar

  Indiens største olie- og gasproducent hedder Reliance Industries, og her sidder Mukesh Ambani både som bestyrelsesformand og administrerende direktør. Selskabet blev stiftet af hans far i 1966. Dengang var det et lille tekstilfirma.

 20. Jack Ma - 39 millarder dollar

  I 1999 var han medstifter af kinesiske Alibaba, som i dag er verdens største ehandelsplatform. 

 21. Sheldon Adelson - 38,5 milliarder dollar

   Ejer, bestyrelsesformand og direktør af Las Vegas Sands, der er den største casino-virkomhed i USA. I dokumentaren 'Nobody speak: Trials of the free press' bliver det gennemgået, hvordan rigmanden i al hemmelighed opkøbte en Las Vegas baseret avis, efter den havde bragt nogle kritiske artikler om ham for dermed at lukke munden på journalisterne. 

 22. Steve Balmer - 38,4 milliarder dollar

  Er aktionær og tidligere administrerende direktør i Microsoft. Han kom til virksomheden i 1980 som ansat nummer 30. Da han stoppede som øverste chef for softwaregiganten købte han basketballholdet Los Angeles Clippers for to milliarder dollar.

 23. Li Ka-Shing - 34,9 milliarder dollar

  En af Kinas mest berøme erhvervsfolk, som startede sin første virksomhed, Cheung Kong plastics, allerede tilbage i 1955. Det har i dag vokset sig til et bredviftet forretningsempirium med 323.000 ansatte i 50 lande.

 24. Hue Ka Yan - 30,3 milliarder dollar

  Sidder som bestyrelsesformand for entreprnørkæmpen China Evergrande Group of Shenzhen.

 25. Lee Shau Kee - 30,3 milliarder dollar

  Medstifter af entreprenørvirksomheden Sun Hung Kai og Henderson Land Development.

 26. Wang Jianlin - 30 milliarder dollar

  Er en anden kinesisk ejendomsmatador, der sidder som bestyrelsesformand for selskabet Dalian Wanda Group, som også ejer den amerikanske biografkæde AMC og filmstudiet Legendary Entertainment.

De rige får for meget magt

Med de økonomiske briller er ulighed i sig selv ikke nødvendigvis dårlig, fortsætter professoren. 

- Men det bliver den, når den bliver taget til sin ekstrem, ligesom lighed også er skidt for økonomien, når den bliver for ekstrem. 

Ulighed er nemlig et resultat af, at nogen bliver belønnet for deres ekstra arbejdsindsats, og er en nødvendig del af en velfungerende økonomi, forklarer Bo Sandemann Rasmussen. Derfor betyder for meget lighed også, at incitament til at give den ekstra skalle forsvinder. 

Når det så er sagt, så er professoren en smule bekymret for den voksende globale ulighed.

- Får man helt enorme formuer koncentreret på meget få hænder, er der en risiko for, at de får for meget magt. For eksempel kan de sætte sig på markederne og holde konkurrenterne ude, hvilket kan skade konkurrencen og hæmme væksten. 

Det er ikke noget, vi decideret har set endnu, understreger Bo Sandemann Rasmussen, men han peger eksempelvis på Amazon, der stormer frem, potentielt kan komme til at dominere internethandlen totalt. 

Stigende bekymring

I denne uge er verdenseliten samlet til deres årlige møde i World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Her er fokus især rettet mod ulighed, hvilket skyldes en tiltagende utilfredshed i Vesten de senere år, og som med især valget af Trump og Brexit har skabt rystelser blandt magthaverne, forklarer Bo Sandemann Rasmussen. 

- De populistiske bevægelser er kommet til, fordi en gruppe borgere oplever, at den økonomiske udvikling går dem forbi, og fortsætter det, vil det give politisk uro, og det vil være meget skidt for væksten. 

Derfor er der også en opstået en interesse hos de rige og magtfulde i de vestlige lande til, at gevinsterne af den økonomiske vækst bliver spredt bredere ud i befolkningen.

Hvilket også er det generelle hovedkrav fra Oxfam Ibis, som dog især vil have verdens regeringer på banen i kampen for at reducere ulighed. Ifølge organisationen kræver det konkrete mål med faste tidsrammer.