Højesteret stadfæster dom mod ledelsen i Capinordic

For første gang har Højesteret taget stilling til et retsopgør i kølvandet på finanskrisen.

Højesteret har tirsdag stadfæstet dommen mod den tidligere ledelse i den krakkede Capinordic Bank, der skal betale en erstatning på 89 millioner kroner.

Finansiel Stabilitet havde anklaget tre tidligere chefer i Capinordic Bank for at have drevet banken så dårligt, at de havde personligt ansvar for, at den gik konkurs i 2010.

Kravet lød på 185 millioner kroner i erstatning, og det var første gang, at landets øverste domstol, Højesteret, skulle tage stilling til et af de store retsopgør i kølvandet på finanskrisen.

Bankens tidligere ledelse, Henrik Juul, som var direktør, Claus Ørskov, der var formand for bestyrelsen, og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad forlangte alle at blive frifundet.

Erstatning på godt 90 millioner kroner

For tre år siden nåede landsretten frem til, at de tre chefer skulle betale erstatning på godt 90 millioner kroner. Det er den dom, som Højesteret tirsdag i store træk har stadfæstet.

Det er første gang, at enkeltpersoner i Højesteret bliver idømt en bøde i forbindelse med et bankkrak i kølvandet på finanskrisen.

- Denne gang lykkedes det at løfte den bevisbyrde, der har været så svær for Finansiel Stabilitet at løfte. I forbindelse med otte konkrete lån siger Højesteret nu, at bankhåndværket har være så dårligt, at det er ansvarspådragende, siger TV 2 erhvervskommentator, Ole Krohn.

- Her siger Højesteret klart og tydeligt, at i otte konkrete tilfælde - otte lån, hvor der er lånt penge ud - der har bankhåndværket været så dårligt, at det er ansvarspådragende, siger Ole Krohn.

- I bagklogskabens klare lys kan man sige, at de sager, der har kørt ved Østre Landsretten været for upræcise, siger Ole Krohn.

Han forventer, at Finansiel Stabilitet nu også vil prøve at få sagerne mod tidligere topfolk i Roskilde Bank og Amagerbanken for Højesteret.