Business

Hvidvasksag på vej mod Danske Bank i Frankrig

En undersøgelsesdommer i Frankrig forventer at rejse sigtelse mod Danske Bank.

Danske Bank oplyser fredag i en meddelelse, at en undersøgelsesdommer i Frankrig forventer at rejse sigtelse mod banken i en sag om hvidvask.

Det har undersøgelsesdommeren fra domstolen Tribunal de Grande Instance de Paris oplyst banken i en skrivelse.

I en meddelelse til fondsbørsen skriver Danske Bank:

- I januar 2019 modtog Danske Bank et brev fra en undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunale de Grande Instance de Praris, hvori banken blev indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask af penge hidrørende fra skatteunddragelse, og hvori det er anført, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken.

I meddelelsen skriver Danske Bank, at banken tidligere har bidraget til dommerens undersøgelse som et "assisteret vidne". Men efter dommerens brev kan banken blive sigtet i sagen.

- Brevet anfører ligeledes, at omfanget af sagen er udvidet til at omfatte transaktioner for et samlet beløb på omkring 28 millioner euro i årene 2007 til 2013, skriver Danske Bank i sin meddelelse. 28 millioner euro svarer til 209 millioner kroner. 

Danske Bank beskyldes for løgn

Danske Bank blev i oktober 2017 sigtet for mulig overtrædelse af hvidvaskreglerne.

Dengang oplyste banken, at der blev kigget på overførsler på omkring 15 millioner euro fra bankens filial i Estland til Frankrig. I januar 2018 fik banken ændret status til "assisteret vidne" - altså ikke længere sigtet, men fortsat en del af efterforskningen. Fredag kan banken oplyse, at den er tilbage i søgelyset som sigtet, og at sagens omfang er fordoblet. 

Meddelelsen fra Danske Bank kommer, efter hvidvaskjægeren Bill Browder torsdag på Christiansborg beskyldte Danske Bank for at lyve om sagen i Frankrig. 

Ifølge Browder oplyste banken i januar 2018, at den ikke var bekendt med hvidvaskning i banken siden 2008. Ikke desto mindre havde banken fire måneder tidligere bekræftet, at dens estiske filial var involveret i netop hvidvask.

Købte bygningsmaterialer til sexvirksomhed

Som dokumentation for sine påstande fremlagde Bill Browder en række citater, der blev givet af to af de øverste juridiske rådgivere i Danske Bank under afhøringen hos de franske myndigheder. Disse citater, mener Browder, er i modstrid med sandheden.

Ifølge hvidvaskjægeren er det tale om flere løgne fra Danske Banks side.

De drejer sig blandt andet om, at banken har påstået, at aktiviteterne omkring en række mistænkelige selskaber slet ikke var suspekte, men helt normale.

Blandt andet handler usandhederne om selskabet Argenta, der ifølge bankudskrifterne skulle have købt ind for knap 1,4 millioner kroner bygningsmaterialer, skønt virksomheden officielt sælger sexlegetøj. Falske faktura om bygningsmateriel er en meget udbredt måde at vaske penge hvide på.

På torsdagens pressemøde henviste Bill Browder til det internationale advokatfirma Allen & Overy, som kilde på de påståede løgne.

TV 2 har ikke haft mulighed for at skaffe rapporten, og der blev ikke fremlagt anden dokumentation til torsdagens pressemøde.

1500 milliarder kroner

Danske Banks estiske filial har trukket overskrifter, efter at avisen Berlingske har afsløret omfattende hvidvask i filialen. 

Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner. 

Ifølge Danske Banks egen undersøgelse kan man ikke fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentlig "en meget stor del", står der i undersøgelsen.