Business

Danske Bank sagsøges i USA

Det er en amerikansk pensionsfond, der har afleveret et sagsanlæg ved en amerikansk distriktsret i Manhattan i New York.

Danske Bank og fire tidligere topchefer i banken blev onsdag sagsøgt af en amerikansk aktionær, der anklager banken for at snyde investorer og puste prisen på bankens aktier kunstigt i vejret ved at undlade at hindre omfattende hvidvask i bankens afdeling i Estland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sagsanlægget er rejst af en pensionsfond fra New York ved en distriktsret i Manhattan, og i sagsanlægget søger pensionsfonden om såkaldt 'class-action-status', som betyder at et stort antal personer kan deltage i et kollektivt sagsanlæg.

De kræver erstatninger til investorer, der har investeret i Danske Banks amerikanske aktie-depoter fra 9. januar 2014 til 23. oktober 2018.

Reuters skriver, at bankens ledelse endnu ikke har reageret på ønsket om en kommentar efter lukningen af børserne i Europa. De sagsøgte personer er Danske Banks tidligere CEO, Thomas Borgen, den tidligere bestyrelsesformand Ole Andersen, samt to tidligere finansdirektører.

Efterforskes af USA's justitsministerium

Myndighederne i Danmark, Estland, Storbritannien og USA efterforsker pengestrømmen i afdelingen i Estland, blandt andet efterforskes sagen af det amerikanske justitsministerium.

Danske Bank siger, de samarbejder med myndighederne.

Ifølge sagsanlægget fra pensionsfonden i New York, faldt markedsværdien af Danske Banks udenlandske depoter med mere end 2,54 milliarder dollars (cirka 16,56 milliarder kroner), da investorerne fik kendskab til det fulde omfang af hvidvask skandalen i Danske Bank.

Reuters skriver, at det er normalt, at aktionærer i USA anlægger sager mod selskaber, hvis der sker uventede fald i aktiepriserne.

Ifølge Reuters er det pensionsfonden hos en fagforening i New York, Plumbers & Steamfitters Local 773 Pension Fund of Glen Falls, der står i spidsen for sagsanlægget.