Københavnsk kæmpeprojekt vil kun gavne Sjælland, siger jysk borgmester

16x9
Sådan ser visualiseringen af 'Holmene' ud. Området skal efter planen stå helt færdigt i 2040. Foto: Holmene.com

Regeringen er ikke i tvivl om, at den store københavnske erhvervssatsning også vil komme det øvrige Danmark til gode.

Hvidovre Kommune begynder fra 2021 at udbygge et storstilet erhvervsområde, som med sine samlede 3,1 millioner kvadratmeter vil kunne ses fra rummet, når det er færdigt.

'Holmene' skal de ni nye øer hedde, og grønne, innovative virksomheder skal være i fokus. 

Sådan lød det på mandagens pressemøde, hvor borgmesteren for Hvidovre Kommune, Helle Adelborg (S), førte an i fremlæggelsen, der også indebar ord som ”hovedstadens vækstmotor” og ”internationalt vartegn”.

Derfor skal hovedstaden have ni nye øer

Hovedargumentet, som det løbende blev præseneret, kan sammenfattes således:

  • Erhvervsområder i København er enten blevet nedlagt eller vil blive det for i stedet at bygge boliger.
  • Det betyder, at der i dag er forsvindende lidt industri tilbage i hovedstaden, hvilket er en ulempe, da erhvervslivet trives bedst, hvis det er en bred sammensætning af forskellige brancher.
  • En mere snæver erhvervssammensætning giver også udfordringer i forhold til at kunne tilbyde de 10.000 nye borgere, der flytter til hovedstaden om måneden, et bredt udsnit af job.
  • Derfor er det nødvendigt med en storstilet udvidelse af et erhvervsområde, der først og fremmest kan leve op til kravene for den grønne omstilling, og som ikke er til gene for beboede områder.
  • Hvilket også styrker en bredere vision om at tiltrække udenlandske virksomheder og højtuddannet arbejdskraft, der gerne vil etablere sig tæt på en storby, som tilbyder dem klimavenlige løsninger i verdensklasse.  
  • Sidst, men ikke mindst, vil en stærk og konkurrencedygtig hovedstad generelt være til gavn for erhvervslivet i hele Danmark.
square to 16x9

Afsmittende effekt

På pressemødet blev det derfor afvist, at Holmene kun vil være til gavn for hovedstadsområdet.  

- Det er ikke et spørgsmål om enten eller. Det er både og, lød det eksempelvis fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Igen henviste han til, at det vil få en afsmittende effekt på resten af landet. Ligeledes afviste erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), at der er tale om en positiv særbehandling af Københavnsområdet.

- Jeg håber ikke, der sidder nogen borgmestre rundt om i landet og synes, det er en dårlig ide, at hovedstaden bliver udviklet, når nu det ikke er på bekostning af andre dele af landet, men er ekstra vækst i hovedstaden, som ikke ville komme ellers, sagde han på pressemødet.  

Erhvervsministeren understregede, at regeringen har en vision om udvikling i hele landet.

- Det er, som om der er nogen, der tror, at når vi snakker udvikling i hele Danmark, så handler det om alle andre steder end hovedstaden. Det gør det ikke. 

Borgmester tvivler

En central del af det klimavenlige element ved Holmene er, at virksomhederne skal kunne genbruge hinandens ressourcer således, at det, som den ene ellers vil smide ud, kan den anden bruge i sin produktion.

Netop den ide har de erfaringer med i Skive Kommune, hvor man i november 2017 officielt indviede det grønne erhvervsområde Greenlab, hvor de første virksomheder allerede har etableret sig.

Borgmesteren i Skive, Peder Christian Kirkegaard (V), er da også i udgangspunktet begejstret for visionen i Holmene.

- Umiddelbart synes jeg, det er godt, at der er andre kommuner, der er med til at sætte den grønne dagsorden og give virksomhederne muligheder for at arbejde. Det er med til at skabe nye, grønne jobs og gøre Danmark trendsættende ude i Europa og resten af verden, siger borgmesteren.

Men Peder Christian Kirkegaard køber dog ikke argumentet om, at hovedstadens nye vækstmotor vil kunne trække Jylland med sig.

- Ingen tvivl om at det vil styrke København og andre dele af Sjælland, men ringene kommer ikke til at brede sig til Skive eller de andre dele af Jylland.

- Brug for en jysk pendant

Borgmesteren beskriver selv Greenlab som et ambitiøst og stort projekt for en by som Skive, men at det blegner noget i forhold til de planer, man har om Holmene.

- Vores er jo ikke andet end en femtedel af det, så jeg synes, det er voldsomt stort.

Om det er for stort, kan Peder Christian Kirkegaard ikke sige noget om.

Men han pointerer, at hvis politikerne på Christiansborg virkelig mener, at de vil have et Danmark i balance, er det nødvendigt med et stort, grønt erhvervsområde i Jylland, som netop vil kunne have den afsmittende effekt vest for Storebælt, som det er meningen, Holmene skal have øst for.

- Behovet er større uden for hovedstaden 

Det er en tanke, man deler hos Landdistrikternes Fællesråd. Her fortæller formand Steffen Damsgaard, at man naturligvis anerkender, at Københavnsområdet også skal have rum til udvikling, men at potentialet og behovet er større andre steder i landet. 

- Det, jeg synes, der er væsentligt i det her, er, at hvis det handler om at skabe arbejdspladser og at klimasikre, så er der langt større udfordringer i resten af landet.

Dermed stiller Steffen Damsgaard spørgsmålstegn ved, om der virkelig skal postes så mange ressourcer i et nyt erhvervsområde i hovedstaden. 

- Det kan da godt være, der mangler erhvervskvadratmeter i København, men der er stadig muligheder for at udvide rundt om København, mener han.