Business

Jyske Bank udfaser VisaDankortet: - Jeg er i tvivl, om vi på sigt har et dankort i Danmark

Bankdirektør kalder det ”afgørelsens time” for dankortet. Forbrugerrådet frygter, at det kan ende med en stor ekstraregning til forbrugerne.

Der skal snart gøres plads til endnu et kort i pungen hos kunderne i Jyske Bank. Det kombinerede VisaDankort bliver nemlig splittet op i to. Kunderne vil derfor fremover selv skulle vælge, om det skal være dankortet eller Visakortet, der skal bruges i betalingsautomaterne.

- Når du står i en butik i dag, bliver du oftest ikke spurgt, om du vil betale med det ene eller det andet. Vi vil gerne give kunderne mulighed for selv at vælge på markedet, og så er det en forudsætning, at du har begge kort, siger Peter Schleidt, der er bankdirektør i Jyske Bank.

Den tilgang er dog ikke noget, der vækker glæde hos Forbrugerrådet Tænk. Her kalder man udfasningen af det kombinerede betalingskort "et maskeret angreb på dankortet".

- Det er noget pjat at sige, at det øger konkurrencen. Hvis dankortet ender med ikke længere at være på markedet, så giver det mindre konkurrence. Det her svarer til at sige, at vi ikke støtter dankortet længere, siger Troels Holmberg, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet. 

Forbrugerrådet frygter, at det kan ende med en stor ekstraregning til forbrugerne, hvis Visakortet presser dankortet helt ud af markedet. Butikkerne betaler nemlig højere gebyrer for visatransaktioner.

- Worst case er, at dankortet helt nedlægges. Det vil betyde en årlig milliardregning til butikkerne, som i sidste ende ender hos forbrugeren, siger han.

- Det er afgørelsens time for dankortet

Ifølge bankdirektør Peter Schleidt drejer det nye tiltag sig ikke om større indtjening. Deres nye tiltag er i stedet et forsøg på at afprøve de to kort i konkurrence med hinanden.

- Det er langt ude at kalde det et angreb på dankortet. Jeg vil hellere sige, at det er afgørelsens time for dankortet. Vi må se, hvad forbrugerne vælger, når de får frit valg, fortæller han.

Bankdirektøren afviser derudover, at Jyske Bank vil tjene penge på, at butikkerne skal betale højere gebyrer på visatransaktionerne, men siger, at de penge i stedet ender hos kortindløsere som Nets.

Kortet udfases fra i år

Antallet af transaktioner med dankortet er steget i de fleste år, siden det blev indført i 1983, og det har længe været danskernes foretrukne betalingsmiddel. Men ifølge Jyske Bank er det muligvis mest tilfældet, fordi kunderne oftest ikke bliver spurgt, inden de betaler med dankortdelen, når de benytter deres kombinerede VisaDankort i de danske butikker.

Derfor er dankortets fremtid også uvis, hvis man spørger Jyske Bank.

- Jeg er i tvivl, om vi på sigt har et dankort i Danmark. Det har været et fantastisk betalingsmiddel, men er det også det i fremtiden? Dankortet skal udvikles til fem millioner mennesker. Visakortet udvikles til syv milliarder. Det er svært for dankortet at følge med, siger Peter Schleidt.

Jyske Bank starter med at udfase VisaDankortet i år. Når kundernes kort udløber, vil de i stedet til samme pris blive tilsendt to separate kort.