Hvidvask Danske Bank

Danske Bank 'vinder' korruptions-pris foran Putin og mordanklaget prins

Prisen er tidligere givet til diktatorer og kontroversielle statsledere. I år sender hvidvaskskandale titlen til Danmark.

Danske Bank har i 2018 været igennem et stormvejr som følge af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial.

Sagen har betydet udskiftninger i topledelsen, politianmeldelser, og ikke mindst har bankens ry lidt stor skade.

Både herhjemme og internationalt har det vakt stor opsigt, at banken har været indblandet i hvidvask for et kæmpe milliardbeløb, og sagen er også baggrund for, at Danske Bank her ved årets udgang er blevet tildelt en lidet flatterende pris.

Et international netværk af undersøgende journalister, OCCRP, har valgt at kåre Danske Bank som ’årets korrupte aktør’.

- Danske Bank er en værdig modtager af prisen. Den fremhæver rollen, som den kriminelle serviceindustri spiller for international korruption og kriminalitet, udtaler medstifter og redaktør hos OCCRP Drew Sullivan på deres hjemmeside.

Betegnelsen ’den kriminelle serviceindustri’ henviser ifølge OCCRP til banker, advokatfirmaer og lignende, som har assisteret kriminelle med at skjule deres værdier og legitimere deres foretagender.

- I de seneste 20 år har de globaliseret organiseret kriminalitet og autokrati og hjulpet alt fra mexicanske narkokarteller til den russiske præsident Vladimir Putin til terrorister, autokrater og nærmest enhver form for global trussel, lyder opsangen fra Drew Sullivan.

Vandt foran Trump, Putin og saudisk prins

Det er syvende gang, at OCCRP uddeler prisen til en person eller institution, som ifølge organisationen har bidraget mest til at udbrede organiseret kriminaliet og korruption i det forgangne år.

Tidligere er prisen blandt andet blevet tildelt den kontroversielle filippinske præsident Rodrigo Duterte og russiske Vladimir Putin.

I år er Danske Bank blevet tildelt titlen fra et felt på 22 andre kandidater, der også omfattede den saudiske kronprins Mohammed bin Salman, der er sat i forbindelse med drabet på journalisten Jamal Khashoggi, og Ungarns Viktor Orban, der har sat hårdt ind mod migranter og, mener OCCRP, drejet sit land væk fra demokratiet.

Også USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands Vladimir Putin var med i opløbet.

Rystet over dansk banks rolle

Selvom hvidvaskningen er foregået i en estisk filial, hæfter OCCRP sig ved, at en så omfattende skandale har kunnet finde sted i en bank med dansk hovedsæde.

- Der er intet, der som denne bank afslører vores blinde vinkler. Den kørte en hvidvaskvirksomhed i så stort omfang, at det skræmte de fleste af os, siger anti-korruptionsaktivisten Hennie van Vuuren, der var en af dommerne i årets afstemning.

- Og ja, det bør ryste anti-korruptionssamfundet til det inderste, at banken er baseret i Danmark – et land, som Transparacy International konsekvent har kategoriseret som et af de tre mindst korrupte i mere end to årtier, tilføjer hun.

TV 2 har været i kontakt med Danske Banks kommunikationsafdeling, men det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra banken til kåringen.

Mafia, diktatorer og våbensmuglere

Sagen om hvidvask i Estland begyndte at rulle efter afsløringer i Berlingske, og Danske Bank har erkendt ikke at have haft tilstrækkeligt styr på 15.000 udenlandske kunder og pengestrømme for 1500 milliarder kroner i årene 2007 til 2015.

Blandt andet skal den russiske mafiavåbensmuglere fra NordkoreaAserbajdsjans diktator, korrupte politifolk og ligeså korrupte embedsmænd gennem flere år have ført stor beløb gennem den estiske filial.

Herhjemme har SØIK - tidligere kendt som Bagmandspolitiet - sigtet Danske Bank for fire forhold omkring hvidvasksagen i Estland.

De undersøger dels, om det i Danmark er muligt at rejse straffesag mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven, og dels om man kan stille enkeltpersoner i Danske Banks ledelse til ansvar.