Business

BR og Toys'R'Us i ny udmelding: Få penge tilbage for gavekort alligevel

Den første melding lød på, at alle gavekort var lige til at smide ud.

Efter koncernen bag BR og Toys'R'Us fredag gik konkurs, stod mange kunder tilbage med værdiløse gavekort.

Men nu er der godt nyt til nogle af gavekortindehaverne: Du kan få pengene retur - hvis gavekortet er købt i julemåneden, skriver BR i Kolding Storcenter på sin Facebook-side.

- Har du købt et gavekort den 30. november 2018 eller senere kan det blive refunderet (kontant) ved henvendelse til kuratorerne, står der blandt andet.

Lettet mor og søn

En af dem, der ligger inde med et nyere gavekort, er otteårige Raja Elias fra Brønshøj. Det lille plastikkort med Fætter BR på er nu igen sine 400 kroner værd, og det har fået et stort smil frem på hans ansigt.

- Det er sejt, siger han til TV 2. 

Og hans mor, Olimpa Kasprzak, er da også lettet over, at det nu er muligt at få pengene tilbage - på trods af den tidligere udmelding fra kæden.

- Det var en fed julegave at få, når man troede, at det var lige til at smide ud, siger hun.

Kæde lægger sig fladt ned

Det kan dog undre, hvorfor det i forbindelse med konkursen blev meldt ud, at alle gavekort var værdiløse, når det nu viser sig ikke at være tilfældet.

Sådan får du dine penge retur

Har man købt et gavekort efter 30. november i år, kan man få pengene retur. Vær opmærksom på, at man ikke skal henvende sig i butikken, men i stedet sende en kopi af gavekort og kvittering for købet til mailadressen: toptoy@gorrissenfederspiel.com. Her skal man angive navn og bankkonto, hvorefter pengene vil blive udbetalt hurtigst muligt.

Det er senere blevet præciseret, at der også kan handles for disse gavekort i butikkerne frem til nytår.

Over for B.T. undskylder Top-Toys pressetalsmand, Lars Bo Kirk, det med, at det hele gik lidt hurtigt, da konkursen blev meldt ud.

- Der var rygende travlt i går, og ikke alt blev håndteret korrekt. Vi kan kun lægge os fladt ned og indrømme, at det ikke er godt nok. Gavekort som er købt i december kan refunderes, siger han til avisen.

Men gavekort købt før 30. november, hvor kæden gennemgik en rekonstruktionen, har fortsat ingen værdi. Her er man en almindelig kreditor i konkursboet.

Lange køer i flere butikker

Udover kunderne med gavekort er der også alle dem, der bare gerne vil have byttet nogle af julens gaver. Og det har resulteret i lange køer flere steder i landet.

Allerede inden åbningstid var hundredvis af børn og forældre mødt op i Rødovre Centrum, hvor køen til BR snoede sig mange meter gennem storcenteret.

En af dem, der stod tættest på gitteret inden åbning, var Anette Bundgaard og hendes lille søn. Hun var kommet tidligt for at undgå for meget jag.

- Vi har jo nogle julegaver, der skal byttes. Der er kommet flere af de samme, så vi bliver nødt til at nå det, inden de lukker og slukker, siger hun til TV 2.

Kunder står i kø for at bytte årets julegaver i BR i Rødovre.

- Det er jo min barndom, der forsvinder

Også Charlotte Lorenzen længere tilbage i køen håbede at få byttet en enkelt julegave. Men det var alligevel andre ting, hun havde i tankerne, mens hun ventede.

- Det er jo min barndom, der forsvinder - det er jeg rigtig trist over. Men jeg synes, det er værst for medarbejderne. Det er rigtig synd for dem - der er mange, det går ud over, siger hun til TV 2.

- Det er trist, men man får jo, som man har redt.

Jacob Øhlenschlæger, forælder

Trods omstændighederne var der ikke mange sure miner at spotte blandt de ventende. For det er jo nok den vej, det går, erkender Jacob Øhlenschlæger med en fjernstyret bil i den ene hånd og sin søn i den anden. 

- Det er trist, men man får jo, som man har redt. Vi køber også selv gaver online, så butikkerne kan ikke følge med længere, siger han.

Stort udsalg skal nedbringe tab

Top-Toy driver 226 BR-butikker og 72 Toys'R'Us-varehuse i Norden. Men koncernens konkurs betyder, at langt størstedelen af butikkerne i Danmark, Sverige, Finland og Island lukker ned med øjeblikkelig virkning.

Derfor er der et stort lager af legetøj, som kæden nu brænder inde med. Men planen er, at lageret skal nedbringes med et stort januarudsalg, har pressetalsmand for Top-Toy Lars Bo Kirk tidligere udtalt til TV 2.

- Sådan som det ser ud nu, er der udvalgt 53 butikker, der har åbent indtil nytår, og jeg tror også, at det bliver de butikker, der kommer til at have udsalg. Men vi kan ikke love noget, for der er meget, der er uklart lige nu, siger Lars Bo Kirk. 

Lukningerne efterlader mere end 3000 ansatte uden et arbejde.