Business

BR og Toys'R'Us holder stort udsalg i januar efter konkurs

Se hvilke butikker, der holder åbent indtil 31. december i bunden af artiklen.

Kæden Top-Toy er erklæret konkurs, og det betyder, at langt størstedelen af Fætter BR- og Toys'R'Us-butikkerne i Danmark, Sverige, Finland og Island lukker ned med øjeblikkelig virkning. 

Det betyder også, at der er et stort lager af legetøj, som kæden nu brænder inde med. Det kommer til salg ved et stort udsalg i januar, oplyser pressetalsmand for Top-Toy Lars Bo Kirk til TV 2. 

- Kunderne får et rigtigt godt udsalg ud af det her, for kuratorerne skal nu realisere så mange værdier i boet som muligt, siger han.

Det er endnu ikke fast besluttet, hvornår og hvordan udsalget kommer til at foregå. 

- Sådan som det ser ud nu, er der udvalgt 53 butikker, der har åbent indtil nytår, og jeg tror også, at det bliver de butikker, der kommer til at have udsalg. Men vi kan ikke love noget, for der er meget, der er uklart lige nu, siger Lars Bo Kirk. 

I de 53 butikker kan man indtil nytår bytte julegaver til andre varer. Man kan ikke få pengene tilbage, selvom man har kvitteringen. 

Gavekort købt før december er værdiløse

I første omgang forlød det, at gavekort og BR-mærker var værdiløse og ikke længere kan indløses i butikkerne.

Den nyhed blev 12-årige Jonas fra Galten ked af at få. Han havde nemlig lige fået gavekort til Fætter BR i julegave og til sin i fødselsdag i november, så han kunne spare sammen til en stor ting, fortæller hans mor Erna Louise Christensen til TV 2 Østjylland. 

Hun har samlet på BR-mærker så længe, hun kan huske, og tilsammen er det et gavekort på 1000 kroner og BR-mærker for lidt under 200 kroner, som familien kan smide i skraldespanden. 

- Det er jo en børnebutik, så de må enten give pengene tilbage eller sørge for, at man kan bruge dem. Andet er ikke i orden, siger Erna Louise Christensen.

Hun vidste godt, at selskabet var økonomisk presset, og nu ærgrer hun sig over, at hun ikke fik brugt gavekortene før.

Lørdag har Top-Toy dog meldt ud, at gavekort købt efter 30. november i år alligevel kan refunderes - læs her hvordan.

3000 medarbejdere opsagt

Top-Toy gik 30. november i betalingsstandsning efter et katastrofalt regnskab, der blandt andet afslørede en milliardnedskrivning.

I den forbindelse oplyste Top-Toy, at 450 fuldtidsstillinger på tværs af koncernen skulle nedlægges, heraf 180 i Danmark.

Her afslørede virksomhedens regnskab også et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder. 

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder er fredag blevet sagt op i forbindelse med konkursen.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Fra BR til Top-Toy og konkurs

  1. Edith og Børge Rasmussen køber en kiosk, der sælger papir og festartikler, i Roskilde. Til jul sælger butikken også legetøj.

  2. Sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup går ind i forretningen, efter at Henrik Gjørup har været i USA for at hente inspiration.

   De to brødre beslutter, at det skal være en specialbutik for legetøj. Den første butik hedder BR Legetøj. BR står for Børge Rasmussen, deres far.

  3. BR Legetøj kommer til København, hvor der åbner en butik i Købmagergade.

  4. Året efter udkommer det første julekatalog fra BR Legetøj.

  5. BR Legetøj begynder at lave sit eget legetøj.

  6. BR-maskotten med den karakteristiske hat, der ligner en garders hat, kommer til verden. I den forbindelse afholder selskabet en konkurrence om, hvad navnet på maskotten skal være. Vinderen bliver Fætter BR.

  7. Det første legetøjsvarehus med navnet Superleg åbner. Der åbner ni flere frem mod 1996.

  8. Forretningen skifter navn, så selskabet nu hedder Top-Toy.

  9. Den første BR-Leksaker (BR Legetøj på svensk, red.) åbner i byen Malmø.

  10. Top-Toy køber et hovedkvarter i Hong Kong, der skal håndtere de asiatiske legetøjsproducenter.

  11. BR-klubben opstår. Her kan børn op til 14 år melde sig ind og samle mærker i en BR-bog. Børnene får mærkerne, når de køber noget i BR Legetøj. Når bogen er fyldt ud, kan børnene få rabat på næste køb.

  12. Kæden Toys "R" Us i Norden slutter sig til Top-Toy.

  13. BR Legetøj åbner for handel på internettet. Der er dog næsten ingen handel på siden, og hjemmesiden lukker efter få år.

  14. For første gang åbner Top-Toy butikker uden for Norden, da BR-kæden rykker til Tyskland. Det sker ved opkøbet af Salzmann Spielwaren, hvor butikkerne skifter navn.

  15. Brødrene Henrik og Bjarne Gjørup giver stafetten og den fælles direktør videre til Bjarnes sønner, Lars og Peter Gjørup.

  16. For anden gang forsøger Fætter BR sig med nethandel.

  17. Toys "R" Us åbner også en netbutik.

  18. Peter Gjørup tager direktørposten alene.

  19. For første gang bliver selskabet ikke ledet af et medlem af Gjørup-familien, da Søren Torp Lauridsen overtager direktørposten.

  20. Selskabet konstaterer et dundrende underskud og laver en redningsplan, som kreditorerne accepterer. Julesalget skuffer dog og fjerner forudsætningerne for redningsplanen.

  21. Top-Toy erklæres konkurs tre dage før årets udgang.

Kilder: Top-Toy, Ritzau.

Fatal fejl fra ledelsen

Konkursen skyldes øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, skriver Top-Toy i en pressemeddelelse.

Top-Toy gik i betalingsstandsning i slutningen af november Video: Hans-Henrik Busk Stie

I følge Ole Krohn er det især konkurrencen fra supermarkedskæder som Føtex og Bilka og legetøjsbutikker på nettet, der har skubbet Top-Toy ud over kanten. Og i forhold til nethandlen har BR været alt for sløve og slumret for længe, siger Ole Krohn. 

- Det har været en fatal fejl fra ledelsens side, at man ikke har kunnet se, at nethandelen ikke er noget, der er opfundet i går, og når man hedder BR, skal man selvfølgelig være meget stærk på nettet.

Disse butikker holder åbent

Top-Toy oplyser, at følgende butikker i Danmark holder åbent indtil 31. december. 

BR Algade, Ålborg

BR Rødovre

BR Rosengårdcentret, Odense

BR Frederiksberg Centret

BR Nykøbing Falster

BR Kolding Storcenter

BR Randers Storcenter

BR Ro’s Torv, Roskilde

BR Bruun’s Galleri, Århus

BR Borgen, Sønderborg

TOYS R’ US Tåstrup

TOYS R’ US Rødovre

TOYS R’ US Aalborg

TOYS R’ US Odense

TOYS R’ US Tilst

TOYS R’ US Esbjerg

TOYS R’ US Næstved

TOYS R’ US Gentofte

TOYS R’ US Kolding

TOYS R’ US Holbæk

TOYS R’ US Field’s

TOYS R’ US Holstebro

TOYS R’ US Slagelse

TOYS R’ US Viborg