Fondsbørsen i småtrist stemning efter amerikansk rutsjetur

16x9
Aktiviteten på Fondsbørsen i København var præget af amerikansk aktienedtur efter jul. Foto: Nasdaq Copenhagen / Scanpix Denmark

De danske aktiekurser hang med næbet på første handelsdag efter jul, der bød på små, men udbredte fald.

Efter stor turbulens på internationale børser omkring jul åbnede det danske aktiemarkedet efter jul med en trist,  men afdæmpet reaktion.

Efter fem lukkedage åbnede Nasdaq OMX i København - også kendt som Københavns Fondsbørs - torsdag morgen i samme niveau som ved børslukning i fredags.

Således var C25-indekset faldet med beskedne 0,16 procent efter et kvarters handel. Dagen igennem faldt humøret dog, og børsen lukkede med minus til alle aktier på nær en i C25-indekset, der indeholder de toneangivende aktier.

Samlet set lukkede C25-indekset i et minus på 1,7 procent. 24 ud af 25 aktier lukkede i minus med Sydbank som eneste undtagelse. Det er syvende dag i træk, at indekset samlet set går i rødt.

Banken gjorde sammen med isoleringskoncernen Rockwool debut i indekset torsdag. De erstattede Bavarian, der laver lægemidler, og banken Nordea.

I den kedelige ende faldt cementkoncernen FLSmidth og energiselskabet Ørsted, hvor staten er hovedaktionær med over fire procent.

Medicinalfirmaet Lundbeck og servicegiganten ISS tabte over tre procents værdi.

Hidsige juledage i USA

De afdæmpede men udbredte fald på det danske aktiemarked kommer efter nogle hidsige juledage - især i USA.

Juledag faldt Dow Jones-indekset, der er et af de tre store indekser i USA, med 2,9 procent. Det tog revanche 2. juledag, hvor indekset steg med fem procent.

Svingningerne på de amerikanske markeder har blandt andet spredt sig til Japan.

De amerikanske investorers nervøsitet knytter sig til rygter om, at præsident Donald Trump overvejede at fyre centralbankchef Jerome Powell, der tidligere på måneden satte den amerikanske rente op.

Omvendt har positive tal for den amerikanske julehandel med til at få optimismen tilbage de seneste par dage.