10 anholdt i Estland i forbindelse med Danske Banks hvidvasksag

De anholdte skulle, ifølge den estiske anklager, bevidst have hjulpet kunder med hvidvask.

Efter lĂŚngere tids efterforskning af historiens største hvidvaskskandale har myndighederne i Estland nu anholdt ti personer. Alle er estiske statsborgere og tidligere ansatte i Danske Banks filial i det baltiske land.   

Det bekrÌfter den estiske anklagemyndighed pü et pressemøde onsdag.

Ifølge myndighederne har de anholdte bistĂĽet sĂĽkaldte non-resident kunder - altsĂĽ bankkunder udenfor Estland - med at flytte store pengestrømme rundt med henblik pĂĽ hvidvask. 

Yderligere anholdelser pĂĽ vej

PĂĽ pressemødet oplyste den estiske anklagemyndighed, at alle de anholdte var kunderĂĽdgivere. En af deres hovedopgaver var netop at skulle forhindre hvidvask gennem banken og anmelde suspekte aktiviteter til myndighederne.

De ti anholdte er ifølge anklageren formodentligt kun de første anholdelser i sagen, da man forventer, at politiet vil rejse yderligere sigtelser.

Det estiske politi har endvidere sporet 300 millioner dollars af de hvidvaskede penge til decideret kriminelle aktiviteter i Georgien og Aserbajdsjan.

Danske Banks egen undersøgelse viste, at der i perioden 2007 til 2015 strømmede knap 1500 milliarder kroner gennem dens estiske afdeling. Et ufatteligt stort beløb for en filial af den størrelse, og Danske Bank skønner selv, at en stor del af pengene sandsynligvis er relateret til hvidvask.   

En kriminel celle 

Anholdelserne er et stort gennembrud, lyder vurderingen fra TV 2's finanskommentator Ole Krohn.

Det understøtter nemlig en af hovedpointerne fra Danske Banks egen undersøgelse af sagen, hvor man har mistĂŚnkt kriminelle for at have infiltreret filialen med den opgave at bistĂĽ suspekte kunder med hvidvask. 

- Det lader til, at der har vÌret en kriminel celle, som pü mange müder har kidnappet den estiske filial og kørt deres eget system med den her grove ulovlige kriminalitet omkring hvidvask, siger Ole Krohn.

Som følge af sin egen undersøgelse meldte banken otte tidligere ansatte til det estiske bagmandspoliti, som altsĂĽ nu har sigtet i alt ti i sagen. 

Danske Bank erkendte i forbindelse med offentliggørelsen af den interne undersøgelse, at man havde vÌret inkompetent pü en rÌkke omrüder og svigtet sit ansvar.

I en skriftlig kommentar fra Danske Banks pressechef, Kenni Leth, fortĂŚller banken, at de ikke ved mere om den seneste udvikling, end det medierne har rapporteret. 

- Vi kan ikke kommentere pĂĽ enkeltpersoner og kan ikke bekrĂŚfte, om der er tale om disse 8 personer. Det er op til politiet at efterforske sagen. Vi har kun en interesse, og det er at komme til bunds i sagen, og vi samarbejder derfor fortsat med alle relevante myndigheder og stĂĽr selvfølgelig til rĂĽdighed for efterforskningen, lyder det i den skriftlige kommentar. 

ForstĂĽ hvidvasksagen i Danske Bank

 1. 2012

  1. Myndighederne spørger ind

   Danske Banks juridiske afdeling i Danmark blev ifølge Berlingske allerede i 2012 gjort opmĂŚrksom pĂĽ, at der var mistĂŚnkelige kunder i deres estiske filial, som muligvis stod bag hvidvask.

   Finanstilsynet var ligeledes bekendt med det og spurgte banken om forholdet. I et 12 sider langt svar forsikrede chefen for Danske Banks antihvidvaskafdeling, Niels Thor Mikkelsen, at de havde styr pĂĽ kunderne.

 2. 2013

  1. Danske Bank kendte til hvidvask tidligere end pĂĽstĂĽet

   Thomas Borgen har overfor Berlingske pĂĽstĂĽet, at banken først opdagede hvidvaskningen i den estiske filial i 2014. Men avisen sĂĽr tvivl om den pĂĽstand.

   Berlingske kan nemlig i september 2017 pege tilbage pĂĽ en intern mail fra forĂĽret 2013. Mailen var sendt fra en chef i Danske Bank-koncernens afdeling for hvidvaskovervĂĽgning til blandt andet ledelsen i den estiske filial samt til en direktør i selve Danske Bank-koncernen.

   Af mailen fremgår det, at man både i det estiske og det danske finanstilsyn var ”bekymret” over ”russiske kunder” i den estiske filial. Desuden fremgår det, at det estiske finanstilsyn flere gange henvendte sig til banken om emnet, men at tilsynsmyndigheden ikke mente, at Danske Bank tog sagen ”særligt seriøst”.

   Danske Bank-chefen sluttede mailen med:

   - Det er afgørende for banken, at vi ikke für nogle problemer pü grund af dette. Vi kan ikke risikere nye henstillinger pü hvidvaskomrüdet.

  2. Bagmandspolitiet afviser en efterforskning

   Ifølge Berlingske modtog fire af rigets tungeste instanser inden for finansiel kriminalitet - Bagmandspolitiet, Finanstilsynet, Justitsministeriet og Rigsadvokaten – omfattende dokumentation for, at internationale kriminelle brugte Danske Banks estiske filial til hvidvask.

   Bagmandspolitiet afviste dengang at efterforske sagen.

  3. En chef slĂĽr alarm

   Alarmklokkerne begyndte at ringe hos Danske Banks davĂŚrende og nyudnĂŚvnte direktør for International Banking, Lars Mørch.

   Financial Times har afsløret, hvordan han under et møde beskrev aktiviteten af ikke-estiske kunder i bankens estiske filial som mistĂŚnkeligt høj. Chefen udtrykte et behov for at undersøge og potentielt "reducere" aktiviteterne. Til mødet var ogsĂĽ Thomas Borgen, som ønskede at diskutere sagen uden for referat.

   Afsløringen modbeviser endnu en gang Thomas Borgens püstand til Berlingske om, at Danske Bank først opdagede hvidvaskningen i 2014.

  4. Whistleblower advarer

   Af Berlingskes afsløringer fra februar 2018 fremgik det, at skandalen for alvor begyndte at vokse til international sĂŚrklasse her.

   Avisen havde fĂĽet indsigt i en whistleblower-rapport, som sidst i 2013 blev sendt til direktionen i København. Den advarede om, at Danske Bank ”formentlig selv havde begĂĽet en forbrydelse”, havde ”brudt talrige regler”, havde ”handlet uetisk” og sandsynligvis havde ”assisteret med hvidvask”.

   Rapporten, som er skrevet af en chef i Danske Bank-koncernen, kan desuden berette, at den russiske efterretningstjeneste FSB samt Putins fĂŚtter angiveligt er blandt dem, som har brugt den estiske filial til hvidvask.

   Thomas Borgen blev sammen med den øvrige direktion underrettet om whistleblower-rapporten pĂĽ et møde i begyndelsen af 2014.

 3. 2014

  1. Danske Banks vagthund opdager brud pĂĽ hvidvaskreglerne

   Her kom Danske Banks egen vagthund pĂĽ banen – den interne revision.

   Ifølge Berlingske slog de i et brev til Lars Mørch fast, at den estiske filial havde brudt sig mod hvidvaskreglerne ved ikke at kontrollere tilstrĂŚkkeligt.

   Derudover pegede den interne revision pĂĽ, at nogle af de ansatte i filialen bevidst havde hjulpet suspekte kunder med at skjule deres rigtige identitet for de estiske myndigheder.

   Thomas Borgen modtog et referat af brevet.

  2. Estisk finanstilsyn revser Danske Bank

   Det estiske finanstilsyns tülmodighed med Danske Bank har om noget vÌret hürdt prøvet.

   I en 300 sider lang rapport rettede de i sommeren 2014 en lammende kritik af bankens filial i Estland. Rapporten konkluderede, at overtrĂŚdelserne af hvidvasklovgivningen var systematiske og langvarige.

   Danske Bank lovede at rette op pĂĽ problemerne, men tilsynet mĂĽtte et ĂĽr senere give banken et pĂĽbud, da filialen endnu ikke havde igangsat afviklingen af sine lyssky kundeforbindelser.

 4. 2016

  1. Sidste suspekte kunder forlader butikken

   Halvandet ĂĽr efter at det estiske finanstilsyn havde forlangt, at Danske Banks estiske filial afviklede deres mange mistĂŚnkelige kundeforhold, kunne filialen endelig konstatere, at de nu havde lukket ned for de sidste suspekte kunder.

 5. 2017

  1. Skandalen tager en ny drejning – mod sydøst

   Aserbajdsjan har et de facto diktatur under den lĂŚngesidende prĂŚsident, Illham Aliyev. Styret kritiseres blandt andet af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch for at slĂĽ hĂĽrdt ned pĂĽ sine kritikere.

   Berlingske har afsløret, hvordan styret gennem en ĂĽrrĂŚkke via Danske Banks filial i Estland har kanaliseret 18 milliarder kroner videre ud i verden.  

   Penge, som, ifølge de eksperter og myndigheder Berlingske har talt med, blandt andet er brugt til at købe sig til positiv omtale samt at bestikke politikere og valgobservatører - og dermed pĂĽvirke international politik med det formĂĽl at stille det aserbajdsjanske styre i et bedre lys. 

   Afsløringen fik Danske Bank til at ivĂŚrksĂŚtte tilbundsgĂĽende undersøgelser, at dens estiske filials pengestrømme og aktiviteter.

 6. 2018

  1. Lars Mørch fratrÌder

   Mens presset pĂĽ Danske Bank blev øget i løbet af forĂĽret, meddelte banken, at Lars Mørch ledte efter et nyt job i en anden virksomhed.

   Det selvom undersøgelserne af bankens estiske forhold endnu ikke var nĂĽet til bunds. Men som bestyrelsesformand Ole Andersen sagde i pressemeddelselsen:

   - [S]tür det nu klart, at banken burde have igangsat grundigere undersøgelser pü et tidligere tidspunkt, end det var tilfÌldet.

  2. Finanstilsynets rapport udkommer

   Finanstilsynet fremlagde sin undersøgelse af hvidvasksagen. Danske Bank fik otte pĂĽbud og otte pĂĽtaler og skal som minimum lĂŚgge fem milliarder kroner ekstra til side for at øge sin kapitalsikring.

   Tilsynet mente dog ikke, der var tilstrĂŚkkelige beviser for at politianmelde nogen i ledelsen.

   Men tilsynet skrev dog ogsĂĽ, at Danske Banks igangvĂŚrende undersøgelser "kan tilvejebringe nye oplysninger, som kan føre til nye vurderinger og tilsynsreaktioner".

  3. Kedelig milepĂŚl

   53 milliarder kroner.

   Det er det beløb, som Berlingske nĂĽr frem til, der udgør de mistĂŚnkelige pengestrømme, der er fosset igennem Danske Banks filial i Estland.

   Alene den sum gør hvidvasksagen i Danske Bank til en af de største kendte sager i Europa.

  4. Estland vil hive Danske Bank for retten

   Den estiske statsanklager oplyste, at de nu har ivĂŚrksat en strafferetlig undersøgelse af hvidvasksagen.

  5. Bagmandspolitiet undersøger sagen

   Statsadvokaten for SĂŚrlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kaldt Bagmandspolitiet – meddelte, at de ville undersøge, om der kan rejses straffesag mod Danske Bank pĂĽ grund af hvidvaskskandalen i den estiske filial.

  6. Enorme pengestrømme i den estiske filial

   Det amerikanske finansmedie The Wall Street Journal afslørede, at den totale sum penge, som flød igennem Danske Banks Estiske filial, er pĂĽ 960 milliarder kroner.

   Et par dagen forinden kunne det britiske medie Financial Times give en lignende indsigt. Den estiske filial har muligvis hĂĽndteret mistĂŚnkelige pengestrømme fra Rusland for hele 192 milliarder kroner alene for 2013. Hele det estiske bruttonationalprodukt var det ĂĽr pĂĽ 159 milliarder kroner.

   Begge aviser har tallene fra den endnu ikke offentliggjorte interne Danske Bank-rapport. Det skal understreges, at tallene er den totale gennemstrøm og svarer ikke til det beløb, der er blevet hvidvasket for.

   De enorme summer stiller spørgsmül til, om filialens aktiviteter ikke burde vÌre kendte hos nogen i topledelsen

  7. September

   De amerikanske myndigheder ser strengt pĂĽ hvidvask af amerikanske dollars, hvilket er det, der er sket i Danske Banks filial i Estland. Ifølge The Wall Street Journal vil de derfor undersøge sagen nĂŚrmere.

   Det kan fĂĽ konsekvenser for Danske Banks mulighed for at handle med andre storbanker.

  8. Offentliggør undersøgelse

   Danske Bank offentliggør sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistÌnkelige overførsler, men banken er ikke i stand til at sÌtte beløb pü omfanget.

  9. Whistleblower stĂĽr frem

   En af de centrale personer bag afsløringen af Danske Banks hvidvaskskandale stĂĽr frem. Whistlebloweren, der hidtil havde vĂŚret anonym, forklarede sig med eget navn i Berlingske. Der er tale om Howard Wilkinson, som har vĂŚret chef for Danske Banks baltiske handelsaktiviteter, Danske Markets afdeling i Baltikum.

  10. Thomas Borgen fritstilles

   Danske Bank fritstiller Thomas Borgen. Banken udpeger Jesper Nielsen som midlertidig direktør, indtil en permanent afløser for Thomas Borgen er fundet.

  11. Finanstilsynet tvinger Danske Bank til at lĂŚgge milliarder til side

   Finanstilsynet beder Danske Bank om at fordoble beløbet, der lÌgges til side, sü det lyder pü ti milliarder kroner. Samme dag kommer det frem, at banken er blevet kontaktet af det amerikanske justitsministerium, der undersøger hvidvasksagen.

  12. Danske Bank fremlĂŚgger skuffende regnskab

   Danske Banks overskud er faldet til det laveste niveau i tre ĂĽr som følge af hvidvaskskandalen. Bankens nye midliertidige direktør, Jesper Nielsen, siger desuden til TV 2, at cirka 1500 nemkonto-kunder har forladt banken.

  13. Danske Bank og whistleblower i stor høring i Folketinget

   Finanstilsynet, Bagmandspolitiet, Nordea og ikke mindst Danske Bank selv stiller mandag til offentlig høring i Folketinget. Det samme gør whistlebloweren Howard Wilkinson, der i 2013 valgte at advare ledelsen i Danske Bank om, at der var tegn pĂĽ hvidvask i bankens estiske filial.

  14. Stort søgsmül mod Danske Bank

   En international koalition mellem danske, amerikanske, tyske og hollandske advokatfirmaer og konsulenthuse sagsøger Danske Bank.

   Advokatfirmaerne har tÌnkt sig at krÌve erstatning for det tab, Danske Banks investorer har lidt som følge af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial.

  15. Flere anholdelser i Estland

   De estiske myndigheder anholder ti personer i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling, bekrĂŚfter landets anklagemyndighed.

   Ifølge anklagemyndigheden i Estland har deres danske kolleger indtil videre fundet mistĂŚnkelige handler for 25 milliarder euro. Det svarer til 185 milliarder kroner. 

   Ifølge de estiske myndigheder er mindst en af de anholdte mistÌnkt for at tage imod bestikkelse, ligesom en anden er mistÌnkt for at hjÌlpe.

 7. 2019

  1. Sag mod Danske Bank i Frankrig

   Danske Bank oplyser fredag i en meddelelse, at en undersøgelsesdommer i Frankrig forventer at rejse sigtelse mod banken i sagen. Det har undersøgelsesdommeren fra domstolen Tribunal de Grande Instance de Paris oplyst banken i en skrivelse.

  2. Endnu et investor-søgsmül

   Denne gang af australske IMF Bentham, som vil søge erstatning af Danske Bank pĂĽ vegne af en rĂŚkke investorer. Ligesom ved lignende sagsanlĂŚg mod Dasnke Bank, anlagt af andre investorer, er argumentet for erstatning, at banken var for lĂŚnge om at oplyse omverdenen om problemerne med hvidvask. 

  3. Ude af Rusland og Baltikum

   Efter krav om at forlade Estland har Danske Bank besluttet at trĂŚkke sig fra hele Baltikum og Rusland. Danske Bank havde tidligere annonceret, at afdelingen skulle lukkes. 

    

  4. Revisionsfirma politianmeldt

   Efter at have undersøgt, om Ernst & Young skulle have reageret pĂĽ mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial i 2014, vĂŚlger Erhvervsstyrelsen at anmelde revisionsselskabet til SØIK. 

  5. Vagthund frikendt

   Den fĂŚlleseuropĂŚiske finansvagthund, EBA, konkluderer i en undersøgelse, at hverken det danske eller estiske finanstilsyn kan drages til ansvar for hvidvaskskandalen i Danske Banks estiske filial. 

    

  6. Overskuddet dykker og kunderne forsvinder

   Danske Bank fik et overskud pü tre milliarder kroner i første kvartal. Det er et fald pü 39 procent sammenlignet med üret før.

   Derudover mĂĽtte banken i samme kvartal vinke farvel til 8500 Nemkonto-kunder.