ISS reducerer forretningen med 100.000 ansatte

ISS tilbyder en række forskellige serviceydelser inden for blandt andet blandt andet rengøring. Hele frasalget ventes at forløbe i både 2019 og 2020.

ISS vil sælge aktiviteter i 13 lande og dermed reducere sin forretning med 100.000 ansatte og halvdelen af sine kunder.

Det oplyser rengøringskoncernen i en pressemeddelelse.

Omkring 12 procent af ISS-koncernen målt på omsætning skal dermed sælges fra, meddeler selskabet.

Halvdelen af kunderne ryger

Frasalget betyder også, at ISS vinker farvel til omkring halvdelen af den globale koncerns kunder. Det er et fald fra 125.300 til omkring 62.700.

Også hver femte af ISS-koncernens 490.000 ansatte kommer til at få ny arbejdsgiver, hvis frasalget lykkes. Der er i dag 490.000 ansatte. Det tal vil falde til 390.000.

De 13 lande er i Asien, Sydamerika, Østeuropa og Mellemøsten.

25 procent af indtjeningen fra frasalget skal gå til koncernens aktionærer.

Samler ressourcerne

ISS's aktionærer kan også se frem til at få en bonus som følge af frasalget. En fjerdedel af indtjeningen på frasalget skal nemlig gå direkte til aktionærerne, oplyser ISS i sin meddelelse.

Det er forventet, at frasalget indbringer mellem 2 og 2,5 milliarder kroner.

Samtidig med at ISS annoncerer, at selskabet skærer forretningen til, bliver der også skruet op for forventningen til næste års vækst i de dele af koncernen, der bliver tilbage.

Fra næste år skal omsætningen i de tilbageværende dele vokse med mellem fire og seks procent i såkaldt organisk vækst. Det betyder, at det er målt uden eksempelvis eventuelle tilkøb.

I år forventes den organiske vækst at ende på mellem 1,5 og 3,5 procent.

Øvelsen er et forsøg på at samle ressourcerne i de dele af forretningen, som kan vokse mest som følge heraf. Det siger topchef Jeff Gravenhorst i meddelelsen.

- Det vil blive svært at sige farvel til vores mange strålende kolleger og aktiviteter af høj kvalitet, siger han.

- Men vi må fokusere vores kapital og ressourcer på de kunder, services og lande, som virkelig kan få gavn af vores investeringer i processer, teknologi og innovation.

Hele frasalget ventes at forløbe i 2019 og 2020.

Reduceret driftsresultat

I november i år udsendte servicegiganten et regnskab, der viste, at ISS omsatte for 58,7 milliarder kroner i årets første ni måneder. Det var et lille fald sammenlignet med samme periode sidste år, hvor omsætningen lød på 59,2 milliarder kroner.

Men resultaterne er gået tilbage over en bred kam presset af skift i kontrakter og ekstraordinære forhold.

Driftsresultatet faldt således faldet med 300 millioner kroner til 2,9 milliarder kroner.

ISS blev grundlagt i København i 1901, og firmaet tilbyder en række forskellige serviceydelser inden for blandt andet rengøring, ejendomsservice og catering.