Business

Ny app gør det muligt for danskerne at sælge mad til hinanden

Man kan blive anmeldt, hvis folk bliver syge af ens mad, fortæller Fødevarestyrelsen.

Sælg mad fra dit køkken til folk i nabolaget, og bekæmp madspild. 

Sådan lyder konceptet bag den nye danske app Bite.

- Det kan være, du bliver kendt for din chili con carne, som du laver én gang om måneden, hvor folk næsten står i kø for at kunne købe den, siger Thor Thorøe, der er storinvestor i Bite. 

- Jeg tror på, at folk vil udnytte deres specielle evner, hvor nogle er meget allround, mens andre er specialister inden for nogle særlige områder. Og folk vil differentiere sig. Eksempelvis på økologi eller veganisme, lyder det videre fra erhvervsmanden.

Nye regler gør det muligt

Danskerne har længe kunnet producere fødevarer hjemme i køkkenet og sælge dem videre. Eksempelvis ved pandekageboder på det lokale loppemarked. Men det har kun været tilladt at gøre det maksimalt ti gange om året.

Men tidligere på året ændrede Fødevare- og Miljøministeriet på reglerne, så det nu er tilladt at sælge hjemmeproduceret mad én gang om ugen uden at skulle være registreret hos Fødevarestyrelsen. Vel at mærke i små mængder og altså ikke til store selskaber.

- Det skal være lettere for borgerne at undgå madspild. Derfor har Fødevarestyrelsen udarbejdet nye retningslinjer for salg af måltider mellem private, skrev ministeriet i en pressemeddelelse tilbage i juni.

Det handler ikke om at tjene penge, men om at det hele går op i en højere enhed

Mads Kristensen, bruger af Bite

Sådan fungerer det

Mindre end et halvt år efter, at de nye regler trådte i kraft, melder Bite sig altså på banen med deres bud på en løsning inden for deleøkonomisk madlavning.

Appen fungerer ved, at man opretter en bruger. Med den kan man både se, hvilke måltider der er til salg i nærheden eller selv sætte nogle madportioner til salg.

Som sælger laver man et opslag nogle dage i forvejen, hvor man sammen med opskriften eventuelt også lægger et billede op på appen og fortæller, hvor mange portioner der bliver sat til salg, prisen og hvor og hvornår maden kan hentes.

Sælger har ansvaret for, at markedsføringsloven bliver overholdt. Derfor skal opskriften stemme, ligesom man ikke må putte ikke-økologiske varer i, hvis man har oplyst, at retten er 100 procent økologisk.

Bruger man et billede, skal det enten være et, man har taget en tidligere gang, hvor man lavede retten, eller gøre opmærksom på, at det er et billede hentet fra nettet. Her skal man selvfølgelig have sikret sig rettighederne til at bruge det.

Selve betalingen foregår gennem Bite-appen, som tager ti procent i provision. Sælgerne skal dog selv huske at indberette deres fortjeneste til Skat.

Brugerne er deres egen myndighed

Thor Thorøe fortæller, at alle kan tilmelde sig appen, hvis troværdighed i bredt omfang også afhænger af dens brugere.

Derfor har Bite indført et system, hvor brugere og sælgere anmelder hinanden – eller rater, som det hedder på engelsk.

Samme ratingsystemer kender man fra andre deleøkonomiske apps. Eksempelvis GoMore eller Airbnb.

Fødevarestyrelsen understreger, at gældende regler for fødevaresikkerhed selvfølgelig stadigvæk skal overholdes.

Hos Bite er man ikke bekymret for, at fødevaresikkerheden skulle gå hen og blive et problem. Det er ifølge Thor Thorøe dels på grund af ratingsystemet, hvor dem, der ikke kan finde ud af hygiejnen, ikke vil kunne sælge deres mad, og dels almindelig pli.

- Hypotesen er, at folk, der spiser deres egen mad, ikke har nogen interesse i at blive syge.

Men fødevaresikkerheden over for de erhvervsdrivende baserer sig på kontrol og forebyggelse, hvor formålet er, at vi skal forhindre, at folk bliver syge. Hvor det hos jer virker mere som om, at man først straffer folk, efter at kunderne er blevet syge. Er der ikke et problem i det?

- Det er klart, at vi jo ikke kan gå ud i folks hjem og kontrollere dem. Derfor har vi lagt op til at give folk mulighed for at tilmelde sig esmiley-ordningen, siger Thor Thorøe.

Esmiliey er et privat selskab og navnet på dens digitale egenkontrol, som den sælger til fødevareproducenter, restauranter og detailhandlen. Esmiley har eksempelvis Bones og Tulip som kunder.

Thor Thorøe forklarer, at det ikke er en løsning, Bite er klar med lige nu, men det er noget, man har på tegnebrættet.

- Så kan man som kunde vælge kun at købe maden hos dem, som har en esmiliey. Hvis man så som sælger står og ikke kan forstå, hvorfor ingen køber ens mad, vil det måske hjælpe, hvis man får tilmeldt sig esmiley. Så igen tror jeg, det vil blive meget brugerdrevet og domineret af udbud og efterspørgsel.

Investoren afviser heller ikke, at man fra Bites side på sigt vil kræve, at producenterne i appen skal have tilmeldt sig esmiley, før de kan få lov til at sælge.

De hvide kitler kan stadig komme på besøg

Fødevarestyrelsen forklarer til TV 2, at ansvaret for fødevaresikkerheden altid ligger hos dem, der producerer maden, og det gælder også private producenter på maddelingstjenester.

- Selvom de ikke skal registreres hos Fødevarestyrelsen, skal de stadig sørge for, at de ikke gør folk syge, og de skal kunne dokumentere, hvor de har købt råvarerne henne, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.

Det betyder, at kontrollanter kan komme på besøg hos de private madsælgere, hvilket typisk vil ske, hvis de er blevet anmeldt.  

- En win-win

En af dem, som allerede har oprettet sig på Bite, er Mads Kristensen fra Århus. Han har både købt og to gange solgt mad via appen.

Mads Kristensen fortæller, at fødevaresikkerheden på Bite ikke er en bekymring hos ham.

- Uanset om jeg laver mad til mig selv eller til andre, sørger jeg for en ordentlig hygiejne. Rent køkken, at købe ordentlige råvarer på dagen, hvor de skal bruges, og skylle og skrælle grøntsagerne ordentligt.

Det samme forventer han af andre, og derfor har han også stor tillid til, at ratingsystemet nok skal skille skidt fra kanel.

Han er 25 år, bor sammen med sin kæreste og er økonomichef hos et reklamebureau. For ham er appen en billig og forfriskende mulighed for at købe mad i en meget travl hverdag. Men det er reduceringen af madspild, der tiltaler ham mest ved Bite, siger han.