Danske Bank har lagt 18 milliarder til side til bøder
Danske Banks fungerende direktør, Jesper Nielsen, fortæller til Bloomberg, at man har polstret sig solidt.
Danske Bank kan stå over for massive bøder på baggrund af den store sag om hvidvask for milliarder gennem dens estiske filial.
Men banken er velpolstret og har allerede lagt store beløb til side til dem.
Det siger den fungerende administrerende direktør, Jesper Nielsen, mandag i et interview med Bloomberg News.
Bufferen er ifølge direktøren på 2,7 milliarder dollar eller 17,8 milliarder kroner.
Den nuværende buffer overstiger ifølge direktøren "signifikant" det beløb, som banken er blevet beordret til at have som buffer af de danske myndigheder.
Fik krav i oktober
Det skete i oktober, da Finanstilsynet bad banken om at lægge yderligere fem milliarder kroner til side.
Baggrunden for kravet var frygten for, at banken skulle løbe ind i en stor bøde fra danske og udenlandske myndigheder - og Finanstilsynet øgede dermed kapitalkravet til 10 milliarder.
Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank, fortalte dog, at banken allerede var velpolstret, hvorfor de nye krav ikke nødvendigvis betød, at banken skulle lægge ekstra til side, da de allerede opfyldte de nye krav. Konkret nævnte han, at kravene landede i nærheden af 12 procent, mens Danske Bank i det seneste regnskab leverede 16 procent - og i næste kvartal forventes at levere endnu højere.
- Så deres muligheder for at indfri de her krav er allerede til stede, men Danske Bank har en intention om at holde en vis afstand til de her nye krav, og det har betydet, at de selv har hævet deres kapitalmålsætning et procentpoint, siger Mikkel Emil Jensen.
Og med dagens udmelding fra Jesper Nielsen ser han ud til at få ret.
For Jesper Nielsen uddyber til Bloomberg, at beløbet fortsat vil blive øget, idet banken "ønsker at gøre, hvad der kræves for at skabe den tiltro, der er nødvendig for at vise, at vi (Danske Bank, red.) er stærke og godt polstret".
Adspurgt om, hvorvidt den midlertidige direktør kunne overveje at blive administrerende direktør fremadrettet, svarer han, at han vil "diskutere det" med sin familie, hvis bestyrelsen ønsker det.
1500 passerede igennem
Jesper Nielsen er udnævnt til midlertidig direktør, efter Thomas Borgen måtte forlade sin stilling på grund af sin rolle i den estiske hvidvasksag.
En sag, hvor Danske Banks estiske filial lod små 1500 milliarder kroner passerede igennem filiallen næsten uden kontrol.
Det skete på trods af gentagne advarsler fra myndigheder og intern viden om, at der var ugler i mosen.
I september fremlagde Danske Bank sin interne rapport om problemerne.
Siden da har en stribe myndigheder offentliggjort eller startet undersøgelser. I Danmark har Bagmandspolitiet rejst sigtelse, mens Finanstilsynet har gang i en undersøgelse. Der er også undersøgelser fra myndigheder i blandt andet Storbritannien, USA, Schweiz, Estland og Finland.