Advokatfirmaer gør klar til internationalt søgsmål mod Danske Bank

Hvidvasksagen har kostet Danske Bank-aktien 47 procent af dens værdi siden juli 2017. Penge, som mange af bankens aktionærer derfor har mistet.

En international koalition mellem danske, amerikanske, tyske og hollandske advokatfirmaer og konsulenthuse vil sagsøge Danske Bank.

Det sker ved at søge opbakning blandt aktionærerne til et milliardsøgsmål mod Danske Bank.

Advokatfirmaerne har tænkt sig at kræve erstatning for det tab, Danske Banks investorer har lidt som følge af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial.

- Søgsmålet vil blive indgivet i København på vegne af investorer, som led investeringsmæssige tab ovenpå betydelige fald i Danske Bank A/S’ aktier efter adskillige afsløringer relateret til hvidvask af illegale pengeoverførsler på estimeret 200 millioner euro, skriver de i pressemeddelelsen.

Et gruppesøgsmål

Advokatfirmaerne vil gøre søgsmålet kollektivt. Det betyder, at de skal have samlet en gruppe af investorer og aktionærer.

Metoden er, at alles tab regnes sammen, hvorefter man sagsøger Danske Bank for det fulde beløb i ét samlet søgsmål ved de danske domstole.

Måden, man regner det samlede tab ud på, er ved at anvende et internationalt konsulenthus, ISAF, som lever af at indsamle informationer om aktiemarkedet og de gevinster og tab, investorerne får. 

Allierer sig med dansk advokat 

De internationale advokatfirmaer er gået sammen med det danske advokathus Nemeth Sigetty, der skal indgive sagen ved de danske domstole, når man har overblik over det endelige antal af sagsøgere og det samlede beløb, Danske Bank skal sagsøges for.

Koalitionen mener at kunne bevise, at Danske Bank har gjort sig erstatningspligtig overfor aktionærerne ved groft at have overtrådt antihvidvaskloven og reglerne om, at man som bank skal kende sin kunde. I søgsmålet, der er under forberedelse, vil man også hævde, at banken overhørte både interne og eksterne advarsler.

- Vi er blevet bedt om at påbegynde udarbejdelsen af en stævning på vegne af den internationale koalition, der står bag søgsmålet. Det forventes at tage et halvt års tid, siger Ole Sigetty, partner hos advokatfirmaet Nemeth Sigetty.

Advokatfirmaet henviser til de store internationale perspektiver, der er i sagen.

- Det er vores opfattelse, at der er handlet retsstridigt, når det gælder antihvidvaskloven, som jo er en international lov, og så vurderer vi, at der er handlet uagtsomt eller måske snarere groft uagtsomt ved at overhøre gentagne advarsler om hvidvasksagen, siger Ole Sigetty.

Det koster ikke noget at tilmelde sig søgsmålet mod Danske Bank, og advokatfirmaerne vil ikke pålægge sagsøgerne nogen af sagens udgifter, mens den føres. Men ender koalitionen med enten at vinde retssagen, eller ender retssagen med forlig, vil advokatfirmaerne tage et provenu, som udgør 25 procent af det samlede beløb.

Vil kulegrave Dansk Banks rapport

Et af firmaerne, der er koblet på sagen, er et amerikansk researchfirma med udlandsdanskeren Peter K. Hansen i spidsen. Han henviser til den erfaring, som de stævnende advokatfirmaer har med at indhente erstatninger.

På listen over store internationale selskaber, som advokatfirmaerne har vundet over, finder man Volkswagen, det brasilianske olie- og gasselskab Petrobas, Shell og en række andre selskaber, der enten er endt i forlig eller domfældelse.

Peter K. Hansen vil søge bredt efter kritiske vinkler i Danske Bank-sagen, ikke mindst med udgangspunkt i bankens egen interne rapport fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle-rapporten, hvor man kan læse bankens egen forklaring på, hvad der gik galt i hvidvasksagen.

- Noget af det, vi vil bore i, er, om bankens fortjeneste ikke var langt højere end de 1,5 milliarder kroner, som de selv har angivet. De fleste banker, der arbejder med at veksle til anden valuta, har en betydeligt højere fortjeneste, siger Peter K. Hansen til TV 2.

TV 2 har været i kontakt med Danske Bank her til aften, men herfra meddeler man, at man i princippet ikke kommenterer på gruppesøgsmål mod banken.

Aktionærer kan tilmelde sig søgsmålet, hvis de ejede aktier i Danske Bank på den danske børs i perioden mellem 2007 og 2018 og har lidt tab efter afsløringerne i 2017 og 2018 af historiens største hvidvasksag.

Koalitionen mod Danske Bank består af disse firmaer

  1. Németh Sigetty

    Det danske advokatfirma har erfaring med gruppesøgsmål hos de danske domstole og har i mange år samarbejdet med Dansk Aktionærforening.

    De har førhen repræsenteret skadelidte aktionærer ved sager mod Amagerbanken og Pandora.

  2. Pomerantz LLP

    Et amerikansk advokatfirma, der specialiserer sig i søgsmål inden for aktier og værdipapirer.

    Firmaet har derfor erfaring fra en del store sager, blandt andet mod brasilianske Petrobras, der er centrum i en af verdens største korruptionsskandaler. Her lykkedes det advokatfirmaet at indgå et forlig på tre milliarder dollars. 

  3. Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP

    Et amerikansk advokatfirma, der har erfaring med store og komplicerede sager i USA.

    Det lykkedes dem at få Volkswagen til at indgå et forlig på 15 milliarder dollars i et civilt søgsmål, hvor investorer havde sagsøgt den tyske bilfabrikant på grund af dieselskandalen

  4. TILP Litigation Rechtsanwaltsgesellschaft mbH

    Et ledende tysk advokatfirma, der specialiserer sig i gruppesøgsmål i sager, der handler om kompensation for tabte investeringer.

    Firmaet har en bred erfaring med disse typer af sager i flere forskellige europæiske lande. Blandt andet med Volkswagens dieselskandale. Her vandt de rettens ord for, at bilproducenten skulle betale 9,5 millioner euro i kompensation til deres klienter. 

  5. Lemstra Van der Korst

    Et advokatfirma fra Holland, der har erfaring med at repræsentere internationale investorer ved de hollandske domstole. Firmaet har før vundet en sag over olieselskabet Shell. 

  6. ISAF Management

    Databureau og konsulenthus, som indsamler et væld af informationer om diverse handler på verdens aktiemarkeder med henblik på at kunne yde juridisk rådgivning til deres klienter.

    ISAF er en forkortelse for virksomhedens engelske navn - International Securities Associations and Foundations.

  7. Battea Class Action Services

    En amerikansk virksomhed med afdelinger I London, Madrid og København. De er eksperter inden for gruppesøgsmål og i at indsamle informationer, der kan bistå sagsøgere i juridiske processer. 

  8. U.S. Market Advisors Law Group PLLC

    Et amerikansk advokatfirma, der tilbyder andre advokatfirmaer rundt om I verden rådgivning om, hvordan de finansielle markeder er skruet sammen. Herudover tilbyder de research og analyse af forskellige typer af transaktioner, herunder pengeoverførelser.