Whistleblower retter skarp kritik mod Finanstilsynet
Set i bakspejlet har Finanstilsynet ikke handlet godt nok, men whistleblowerens kritik grænser til det konspiratoriske, mener ekspert.
Flere alvorlige spørgsmål har rejst sig om Finanstilsynets håndtering af verdenshistoriens største hvidvaskskandale.
Det mener whistlebloweren, der fik hele skandalen til at rulle. Han var mandag til høring på Christiansborg om den seneste tids hvidvaskskandaler.
Her gik whistlebloweren, hvis borgerlige navn er Howard Wilkinson, så langt som at påstå, at der ligefrem kunne være tale om, at Finanstilsynet havde hjulpet Danske Bank.
- Jeg tror, de fleste her mener, at Finanstilsynet skal være neutral i dets tilsyn med banker. Men at hjælpe? Er det noget, der er dækket af den danske eller europæiske lovgivning? spurgte den 47-årige brite og tidligere chef for Danske Bank Markets i Baltikum.
Burde have handlet bedre
Direktøren for Finanstilsynet, Jesper Berg, havde nok anet, at der ville komme en kritik mod hans tilsyn.
Han var den første, der indtog talerstolen. Ydmyg, men fattet, kom Jesper Berg vidt og bredt rundt om, hvad tilsynet havde gjort før og efter offentligheden fik kendskab til de ufattelige pengestrømme, der flød gennem Danske Banks estiske filial.
Samtidig understregede han - endnu engang - at Finanstilsynet kunne have spurgt bedre ind og undersøgt tingene nøjere ud fra den viden, man har om forholdene i dag.
Dermed var forsvaret allerede lagt ud, da Howard Wilkinson en time senere tog ordet.
Ekspert ikke enig i kritik
Og det var en kritik af den meget alvorlige slags, som Howard Wilkinson kom med, fortæller skatteadvokat og hvidvaskekspert Jacob Dedenroth.
- På et tidspunkt siger han, at Finanstilsynet har handlet som om, de er til for at hjælpe Danske Bank. Det er noget af en beskyldning.
- Hans kritik er meget vidtgående, nærmest konspiratorisk, og jeg er ikke enig med ham. Selvom man godt kan sige, at Finanstilsynet burde have spillet et mere aktiv rolle, siger Jacob Dedenroth.
Kræver ekstern undersøgelse
Ud fra disse kritikpunkter og sagens alvorlige omfang, mener Howard Wilkinson, at det er på sin plads, at der kommer en uafhængig undersøgelse af Finanstilsynets rolle og ageren i sagen.
- De skal ikke undersøge sig selv.
- Man må se på, at det her ikke blot handler om dårlige beslutninger, men om at der også har været uberettiget adfærd, som skal politianmeldes.
En ekstern undersøgelse er da en mulighed, mener Jacob Dedenroth. Men han synes, at man skal vente med at træffe den beslutning til SØIK, også er kendt som Bagmandspolitiet, kommer med sin undersøgelse. For det kan være, at de i den adresserer Finanstilsynets rolle.
- Vi ved, at man havde kunnet opdage hvidvaskningen langt tidligere, hvis tilsynet havde været ude og kigge Danske Bank i bøgerne og undersøgt mistænkelige kundeforhold i stedet for bare at stole på de oplysninger, som Danske Bank selv indberettede. Men det har Finanstilsynet også indrømmet.
Og det gjorde Jesper Berg igen både under og efter dagens høring, hvor han også opfordrede politikerne til at kigge deres undersøgelse efter i sømmene.
- Er I enige i vores beskrivelse, så henvend jer. Jeg skal være den sidste til at påstå, at vi er ufejlbarlige.