Hvidvask Danske Bank

MP Pension ophæver sin karantæne af Danske Bank

Udskiftning i topledelsen vil forhåbentligt bane vejen for, at storbanken kan komme på rette kurs, mener MP Pension.

Omfanget af hvidvaskskandalen i Danske Bank fik MP Pension til at stoppe yderligere opkøb af aktier i bankkoncernen.

MP Pension overvejede samtidig sit fortsatte medejerskab. 

Men efter at storaktionærerne AP Møller Holding, PFA og ATP i sidste uge krævede bestyrelsesformand Ole Andersens afgang og indstillede to nye kandidater til de magtfulde poster som henholdsvis formand og næstformand, har MP Pension igen tillid til storbankens ledelse. 

Det skriver MP Pension i en pressemeddelelse. 

- Bankens hovedaktionær, A.P. Møller Holdning, har truffet en markant beslutning, der rydder op i bestyrelsen. Det betyder for os, at der er etableres et solidt grundlag for at finde den rette direktør med de rette værdier, der kan genskabe tilliden til banken. Vi kvitterer med at ophæve vores karantæne, siger direktør i MP Pension, Jens Munch Holst.

Nye folk med rene hænder

Hovedopgaven for den nye bestyrelse bliver at finde en ny administrerende direktør, der skal kunne genvinde tillid hos både investorer, politikere og kunder.

En opgave, som pensionselskabet ikke mener, vil være passende for den nuværende bestyrelse at gennemføre, da den er belastet af hvidvasksagen. 

- Vi har hele tiden sagt, at vi som aktiv investor gerne vil medvirke til, at Danske Bank kommer på fode igen, og nu er der skabt et håb for netop det, siger Jens Munch Holst.       

- En rigtig beslutning, men som lod vente på sig

Det var formanden for AP Møller Holding, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der slog i bordet og krævede, at Danske Bank genfandt værdierne "ordentlighed" og "tillid". 

- Banken behøver en formand med et dybt samfundsmæssigt engagement, sagde hun til TV 2.

Denne skal vælges på en ekstraordinær generelforsamling, hvor aktionærerne i Danske Bank skal godkende storaktionærernes kandidater på posterne som formand og næstformand.

De to indstillede er henholdvis den nuværende direktør for Dansk Industri Karsten Dybvad og investeringsdirektøren for AP Møller Holding, Jan Thorsgaard Nielsen.    

- Man kunne spørge: "Hvorfor kommer det først nu?", sagde Børsens virksomhedsredaktør Kasper Kronenberg i torsdagens udgave af erhvervsmagasinet Business Class på TV 2 News.  

- Men nu kommer det i det mindste, og det er en meget klar markering af, at det, der foregik, var voldsomt uacceptabelt.  

Et hårdt år

MP Pension har aktier i Danske Bank for 370 millioner kroner og er således ikke storaktionær. De varetager pensionsopsparinger for magistre - eksempelvis akademikere, psykologer og universitetslektorer.  

Med ophævelsen af sin karantæne åbner pensionselskabet op for, at man igen kan købe aktier i banken, hvis man vurderer, at det vil være den rigtige investering.

- Vores primære opgave er at sikre vores 130.000 medlemmer en god pension, siger Jens Munch Holst. 

Bankaktien har imidlertid haft et dårligt år, hvor den er blevet over 100 milliarder kroner mindre værd. Ligesom de øvrige aktionærer har MP Pension derfor set værdien af deres aktier styrtdykke.

Men det nye ledserskab får pensionselskabet til at håbe på bedre tider forude.    

- Nu ser vi frem til, at den markante udskiftning i bestyrelsen og dernæst en ny CEO (administrerende direktør, red.) forhåbentlig vil afspejle en helt ny og holdbar kurs for banken – og dermed også gøre vores investering god.