Ét skridt tættere på en Brexit-aftale - så meget har Danmark på spil

16x9
Presset på Brexit vokser dag for dag, i takt med at deadline for en aftale nærmer sig. Onsdag mødtes Theresa May med sin splittede regering om et nyt udkast til en aftale. Foto: Ben Stansall / Ritzau Scanpix

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked, og konsekvenserne af et hårdt Brexit vil ifølge Dansk Industri være uoverskuelige.

Den britiske premierminister, Theresa May, var onsdag ude på en svær mission. Hun skulle overbevise sin regering om at godkende et udkast til en Brexit-plan. 

Det lykkedes, kunne premierministeren onsdag aften oplyse.

Forude venter dog et nyt slagsmål i det britiske parlament, og senere skal May også lykkes med at få udkastet godkendt af EU-lederne i Bruxelles.

For Danmark og de danske virksomheder er der både eksportmilliarder og arbejdspladser på spil, når verdens sjette største økonomi forlader EU-samarbejdet.

- Storbritannien er vores fjerdestørste eksportmarked, så det er et stort og vigtigt marked. Det udgør omkring syv-otte procent af Danmarks samlede eksport, siger Anders Ladefoged, underdirektør i Danske Industri.

Grafikken herunder viser, hvor mange penge og jobs, der i 2017/2018 kom ud af Danmarks samhandel med Storbritannien. Tallene er fra Danmarks Statistik.

square to 16x9

Tiden er knap

Et udkast til en aftale vil betyde, at parterne ikke ender i en hård og brat skilsmisse, men at der kommer en overgangsperiode, der baner vejen for, at man kan lave en detaljeret plan for, hvordan og hvorledes briterne skal forlade EU.  

Ifølge diplomater i EU skal de resterende medlemslande godkende et udkast til planen senest i løbet af december, men der er ikke mere end en lille håndfuld topmøder tilbage at kunne gøre det på.

Deadline for en aftale er 29. marts 2019, hvor briterne træder ud af EU, og kommer den ikke i hus, frygter Dansk Industri, at det vil efterlade danske virksomheder på herrens mark. 

- Et no deal-Brexit vil have temmelig uoverskuelige konsekvenser, fordi danske virksomheder pludselig vil stå i en situation, hvor de ikke ved, hvad man skal gøre for at overholde spillereglerne for samhandel, siger Anders Ladefoged.

Danske virksomheder holder vejret

Den britiske regerings godkendelse af skilsmissepapirerne viser for Anders Ladefoged, at der er lys for enden af tunnelen.

Man ved simpelthen ikke, hvad der vil gælde

Anders Ladefoged

Men eftersom omverdenen ikke har indsigt i de tekster, der bliver forhandlet om, kan Anders Ladefoged ikke kommentere på indholdet.

- Det er dog meget positivt for danske virksomheder, at der tilsyneladende er hul igennem på forhandlerniveau. Men på den anden side kan vi først ånde lettet op, når den endelige vedtagelse af aftalen ligger fast.

Lang vej endnu

Nyheden tirsdag aften om at, der lå et udkast klar, var noget, som gav god karma på finansmarkederne. Her har en tiltagende bekymring for et Brexit uden aftale sneget sig tæt på, da topmøder på stribe er endt uden nogen løsning.

Det er først og fremmest pundet, som har kunnet mærke kimen til en mere positiv stemning. Den er siden tirsdag aften sendt op i en kurs på omkring otte kroner og 60 øre, hvilket er det stærkeste niveau siden april.

Forhåbningerne er dog stadig afdæmpede. Det skyldes, at vi hverken ved særligt meget om indholdet i aftalen, eller om Theresa May kan få den nødvendige opbakning i sin egen regering, forklarer Mikael Olai Milhøj, analytiker i Danske Bank.

- Der skal være en overgang med klare spilleregler

Dansk Industri vil selvfølgelig helst være Brexit helt foruden, men nu hvor det ligger fast, at briterne skal forlade Bruxelles, handler det om at skabe et Brexit under ordnede forhold, lyder det fra erhvervsorganisationen. 

I dag slipper danske virksomheder for besværet og udgifterne til at skulle udfylde toldpapirer, hver gang de sælger varer til Storbritannien, da begge lande er medlemmer af EU. Ligesom de også slipper for at betale told.  

Det privilegium vil ikke længere være der, når briterne endeligt dropper deres medlemskab, med mindre parterne får lavet en ny samhandelsaftale. 

For Dansk Industri er det derfor helt centralt, at der kommer en aftale om en overgangsperiode på to år, som sikrer spillereglerne for, hvordan EU og Storbritannien i perioden skal handle med hinanden.

- For os handler det om at undgå den ubehagelige situation, det vil være for danske virksomheder at vågne op 30. marts 2019 og ikke at kunne gøre det, man plejer at gøre, fortæller Anders Ladefoged.

Det uoverskuelige alternativ

Falder en aftale til jorden, og vi ender med et hårdt Brexit, vil det skabe meget stor usikkerhed hos mange virksomheder, forklarer underdirektøren.

- Man skal pludselig være klar til at betale told, man ved ikke om grundlaget for udsendte medarbejdere stadig er der, og man ved ikke, om man kan eksportere sine produkter med udgangspunkt i de certifikater, man plejer at bruge.

- Man ved simpelthen ikke, hvad der vil gælde, siger Anders Ladefoged

Alene forhandlingerne om Brexit har skabt usikkerhed hos både danske og andre europæiske virksomheder, der derfor har holdt sig fra at investere i deres handel med Storbritannien.

Briterne har således allerede fået en økonomisk lussing, hvor de ifølge eksperter har oplevet et fald i BNP på to procent i forhold til, hvad det ville have ligget på uden udsigten til et Brexit.