Skandalen om udbytteskat

Ny dobbeltrolle i kæmpe udbyttesag - ét firma repræsenterer både Skat og sagsøgt

Skat kræver redegørelse efter nye oplysninger om mulige interessekonflikter i retssagen om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner.

Ét advokatfirma sidder på begge sider af bordet i sagen om udbyttesvindel for 12,7 milliarder.

Firmaet One Essex Court repræsenterer således både Skat og Global Equities, som er et af de selskaber, der er sagsøgt i svindelsagen.

Det fremgår af retsdokumenter fra High Court i London.

Oplysningerne om dobbeltrollen kommer bag på Steen Bechmann Jacobsen, der er fagdirektør for særlig kontrol i Skattestyrelsen.

- Det er nye oplysninger for mig, og derfor har jeg bedt Kammeradvokaten tage det med i sin redegørelse, udtaler han i en besked til TV 2.

To dobbeltroller

Nyheden om, at firmaet One Essex Court sidder på begge sider i udbyttesagen, kommer efter at advokatfirmaet Pinsent Masons, som Skat også har hyret til at føre sagen, er kommet under beskydning for en dobbeltrolle i sagen.

Et billede af dobbeltrolle gavner ikke vores tillid til skattemyndighederne

Michael Gøtze, juraprofessor Københavns Universitet

Pinsent Masons, der sammen med One Essex Court repræsenterer Skat i sagen, rådgav i 2011 og 2012 den hovedmistænkte Sanjay Shah og en række selskaber og personer i hans netværk om aktielån.

Det fik Skattestyrelsen til at bede Kammeradvokaten, der håndterer sagerne på vegne af staten, om en redegørelse, som nu også kommer til at omfatte dobbeltrollen hos One Essex Court.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

Formelt er det tilladt

Hos Kammeradvokaten har partner Boris Frederiksen ingen kommentarer til redegørelsen, men han henviser til, at reglerne om habilitet og interessekonflikter er anderledes i Storbritannien.

Hos One Essex Court er advokaterne barristers. Det som er en betegnelse for de advokater, der fører sagerne ved retten. De arbejder typisk sammen som selvstændige enheder, men under samme firma.

- Det er således helt normalt i England, at sådanne selvstændige QC's (Queen's Counsel, red.) fører sager mod hinanden, skriver Boris Frederiksen i en sms.

The Bar Counsil i London understreger også over for TV 2, at deres barristers er underlagt regler, der forhindrer dem i at agere imod deres klienters interesser, og at dobbeltrollen dermed ikke bør være en risiko.

Uheldigt ifølge juraprofessor 

På Københavns Universitet møder dobbeltrollen dog alligevel kritik, selv hvis de engelske regler om advokatetik er fulgt.

- Den historisk store sag om svindel med udbytteskat fra udlandet skal gerne flugte med danske inhabilitetsforestillinger. Tillid spiller en vigtig rolle, og der skal derfor være rene linjer, siger juraprofessor Michael Gøtze, der har speciale i forvaltningsret.

Gøtze henviser samtidig til det problematiske i, at advokatfirmaet Pinsent Masons tidligere har rådgivet nogle af de hovedsmistænkte i udbyttesvindlen.

- Uanset om det er formelt forkert, vil det være et problematisk element i oprydningsarbejdet. Et billede af dobbeltrolle gavner ikke vores tillid til skattemyndighederne, siger Michael Gøtze i en mail.

Juraprofessoren møder opbakning fra skatteadvokat Michael Bjørn Hansen. Han henviser til, at det aldrig ville være sket i Danmark, fordi reglerne også omfatter selvstændige advokater, der sidder i et fællesskab.

Særlig opbygning i UK

Skat har hyret to advokatfirmaer, fordi det britiske system er opbygget på den måde, at et firma har ansvaret for at forberede sagen, mens det andet har til opgave at føre sagen i retten, de kaldes også barristers. 

One Essex Court er specialiseret i at føre retssager, mens Pinsent Masons laver det forberedende arbejde.

Utrolige lønninger

Mens Skat venter på redegørelsen om interessekonflikten fra Kammeradvokatens, kan de notere sig, at de britiske advokater allerede nu har tjent godt på at føre de danske sager.

Ifølge TV 2's oplysninger har den ansvarlige advokatpartner i Skats sag, Jonathan Robert Fortnam fra Birmingham-afdelingen, en timeløn på 545 pund plus moms. Det svarer til cirka 5600 kroner i timen.

En høj timeløn, der formentlig overgås markant af de højt profilerede barristers fra One Essex Court.

Ifølge en rapport fra Centre for Policy Studies er timelønningerne for topadvokater i London på over 1000 pund eller 8600 kroner i timen.

Advokatnævnet, der er tilsynsmyndighed for advokatbranchen, har ingen kommentarer til sagen, mens barrister-organisationen Bar Council ikke er vendt tilbage på TV 2s forespørgsel om dobbeltrollen hos One Essex Court.