Business

Verdens største kapitalforvalter ransaget i udbytteskandale

Baggrunden for ransagningen af investeringskæmpen, der forvalter tusindvis af milliarder, er ukendt. Selskabet er også bredt repræsenteret i Danmark.

Sagen om svindel med udbytteskat vokser nu til at omfatte verdens største kapitalforvalter, amerikanske Blackrock.

De tyske myndigheder har således ransaget Blackrocks kontorer som led i efterforskningen af udbytteskandalen, der betegnes som en af historiens største svindelsager.

Blackrocks formand, Friedrich Merz, har bedt ledelsen samarbejde med efterforskerne.

- Alt vil blive opklaret, og det vil vi aktivt bidrage til, siger Merz til Die Zeit.

Har kostet over 400 milliarder

Udbyttesagen handler om, at investorer og banker har spekuleret i at undgå skat på udbytte eller i værste fald få penge tilbage fra statskasserne, som aldrig er betalt.

Handlerne, der kan opdeles i to kasser, har stået på i årevis og menes at have kostet de europæiske statskasser mindst 410 milliarder kroner.

Den mest alvorlige situation gælder den del af udbyttesagen, hvor der er hentet penge op af statskassen, som aldrig er blevet betalt.

Handlerne er i Tyskland blevet døbt cum-ex, fordi der handles aktier med (cum) og uden (ex) udbytte på en måde, hvor flere investorer får et bevis på, at de har krav på at få tilbagebetalt udbytteskat - vel at mærke selvom de aldrig har modtaget udbytte eller betalt udbytteskat.

Det er den, der har været brugt i sagen, der har kostet Danmark 12,7 milliarder kroner, vurderer professor i international skatteret Christoph Spengel fra Universitetet i Mannheim over for TV 2.

Forvalter 41.000 milliarder kroner

Den anden metode, kaldet cum-cum, er mindre kontroversiel, men meget mere udbredt. Cum-cum-metoden går ud på at fjerne eller minimere udbytteskatten ved at handle mellem investorer på tværs af landegrænser, hvor skatten er forskellig. Den metode har Nordea og SEB benyttet sig af op gennem 00'erne.

Baggrunden for ransagningen af Blackrock er ukendt, men det er ikke hvilken som helst spiller, der nu er inddraget i skandalen.

Blackrock har 41.000 milliarder kroner under forvaltning og er dermed verdens ubestridt største forvalter. 

Stor spiller i Danmark

Selskabet er også bredt repræsenteret i Danmark, både i form af investeringsforeninger, som udbydes af selskabet, men også gennem direkte investeringer i eksempelvis ejendomme.

- Jeg vil tro, at næsten ingen danske aktører kan se sig fri for at være forbundet med Blackrock på den ene eller anden vis, vurderer partner Nikolaj Holdt Mikkelsen fra Dannebrog Invest.

I Danmark har 44 fonde investeret 276 millioner kroner i selskabet Blackrock, mange danskere er investeret gennem Blackrock-fonde, og så har Blackrock ejerandele i mange danske virksomheder og ejendomme.