Business

Mærsk kræver ny bestyrelsesformand i Danske Bank - en paladsrevolution, siger Krohn

Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri, er indstillet som kandidat til Danske Banks bestyrelse.

Ole Andersen stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank.

Storaktionæren A.P. Møller Holding har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, oplyser banken i en pressemeddelelse.

- Tilliden i det danske samfund til banken har fået sig et knæk. Og vi mener, at det rigtige ville være at få en ny ledelse, nye ansigter på, for at kunne drive banken videre trods de skyer, der hænger over den.

Sådan siger Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er bestyrelsesformand i A.P. Møller Holding, som ejer 20 procent af aktierne i Danske Bank og har taget initiativet til udskiftningen i Danske Bank, til TV 2.

Banken meddeler, at beslutningen er sket efter drøftelser med flere større aktionærer og i lyset af bankens nuværende situation.

- Der er behov for ekstraordinære og vidtgående forandringer som led i opgaven med at genetablere tillid hos alle bankens interessenter, hedder det i pressemeddelelsen.

En paladsrevolution

A.P. Møller Holding indstiller Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri (DI), og Jan Thorsgaard Nielsen fra A.P. Møller Holding til den nye bestyrelse i Danske Bank.

- Selvom Kasten Dybvad er dygtig og vellidt, så er han ikke ligefrem kendt for bankdrift, så det er et overraskende valg, at han bliver øverste frontfigur, siger TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Karsten Dybvad har desuden en baggrund som departementschef i Statsministeriet og Finansministeriet.

Ole Andersen stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank. Storaktionæren A.P. Møller Holding har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling. Video: Emil Færch

Hans skifte til Danske Bank betyder, at han ikke længere kan sidde som direktør i DI, lyder det fra TV 2s Ole Krohn, og ifølge hans oplysninger træder Karsten Dybvad derfor tilbage fra DI.

Bestyrelsen skal efter vedtægterne indkalde til den ekstraordinære generalforsamling inden for to uger.

TV 2s finanskommentator kalder det ”stærkt overraskende, at der kommer en melding i dag, hvor man cutter hovedet af den nuværende topbestyrelse og sætter friske folk ind”, når banken har lavet en køreplan, hvor Ole Andersen skulle sidde tiden ud og være med til at finde den nye administrerende direktør.

- Jeg vil kalde det lidt af en paladsrevolution, siger Ole Krohn.

En lang og sej proces

Ole Andersen fortalte 19. september på et pressemøde om den store hvidvaskskandale i bankens estiske filial, at han ville blive, "til opgaven er løst", men derefter træde ud af bestyrelsen.

Ved samme lejlighed meddelte Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen, at han fratrådte sin stilling.

- Det er åbenlyst, at Danske Bank ikke har levet op til sit ansvar i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det beklager jeg dybt, sagde Thomas F. Borgen.

Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen er det lidt overraskende, at udskiftningen i bestyrelsen kommer nu, men selve udskiftningen er et vigtigt skridt på vejen mod at få genetableret tilliden til banken, mener han.

- Det at få skiftet bestyrelsen er ikke nok i sig selv til at få genetableret tilliden. Det er en lang og sej proces, men det at få skiftet ud i bestyrelsen er ikke kun forventet, det er også et vigtigt træk for at nå til det resultat, så man igen kan fokusere fremad og få sat punktum i den her hvidvasksag, siger Mikkel Emil Jensen til TV 2.

Også Jørn P. Jensen udtræder af bestyrelsen ved den ekstraordinære generalforsamling, mens næstformand Carol Sergeant og Rolv Erik Ryssdal har meddelt, at de ikke vil søge genvalg, når der er ordinær generalforsamling 18. marts næste år.