Business

Advokatfirma beklager dobbeltrolle i svindelsag: - Tynd søforklaring, vurderer ekspert

Skatte- og retsordførere fordømmer og vil have Bech-Bruun udelukket fra at arbejde for den danske stat.

Det skal have konsekvenser, at advokatfirmaet Bech-Bruun indtog en dobbeltrolle og hjalp en tysk bank, som er mistænkt for at tage milliarder ud af den danske statskasse.

Sådan lyder dommen fra både rød og blå blok i Folketinget, efter Bech-Bruun er blevet afsløret som rådgivere i begge lejre.

På den ene side fik Bech-Brunn til opgave af Skatteministeriet at kulegrave, hvordan svindlen kunne ske. 

På den anden side har selv samme firma givet råd til en af de centrale aktører i svindlen ved at rådgive North Channel Bank i at omgå de danske skatteregler.

- Det er en skandale, og Bech-Bruun skal fratages muligheden for nogensinde at arbejde for den danske stat igen, siger skatteordfører Karsten Hønge (SF).

- Det er en meget alvorlig sag, selvom vi som politikere ikke skal være den dømmende magt her, konstaterer Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.

- En søforklaring

Bech-Bruuns ageren i sagen blev opdaget for nylig i forbindelse med Skattestyrelsens og Kammeradvokatens kulegravning af den omfattende svindel med udbytteskat og jagten på de formodede svindleres fortjeneste.

Advokatfirmaet modtog et honorar på 3,5 millioner kroner for at undersøge svindlen for staten, selvom de altså også havde rådgivet om at omgå skattereglerne. 

- Det er beklageligt, at man på det tidspunkt ikke har udvist den fornødne dømmekraft og har undladt den rådgivning, og det tager vi skarpt afstand fra, siger Steen Jensen, der er næstformand i Bech-Bruun, og fortsætter:

- Vi er meget kede af, at vi er blevet bragt i den situation, og at vi har lavet den opgave på det tidspunkt. Havde vi haft det indblik, vi har i dag, så havde vi ikke lavet den, siger han.

Han understreger, at firmaet ikke vidste, at den form for skatterådgivning fandt sted. Men hans forklaringen klinger hult, mener TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.  

- Det er en tynd forklaring i en utrolig alvorlig sag, og firmaets navn er plettet efter det her, siger Ole Krohn og peger på, at Bech-Bruun for fem år siden blev afsløret i en lignende sag om skatteundvigelse.

- Nu må firmaet melde mere klart ud, hvor man er gået over stregen efter egen mening. Det andet bliver en søforklaring, siger han. 

Burde selv tjekke op

Det er op til advokatfirmaet selv at undersøge, om man kan have en interessekonflikt, når man påtager sig en given opgave, vurderer lektor ved SDU's juridiske institut Frederik Waage.

Han påpeger, at det system i så fald er fejlet.

- I det her tilfælde er der tale om en situation, hvor man ikke har haft tilstrækkelig kendskab til, hvad det var for nogle opgaver, man havde, siger han. 

Hos Socialdemokraterne går skatteordfører Jesper Petersen længere og kalder dobbeltrollen et udtryk for en flosset moral, der bør få konsekvenser.

- Det er så absurd, at det skriger til himlen. Men vi har længe ment, at der burde være øget rådgiveransvar i en sag som denne, siger han.

Den tyske North Channel Banks svindel med danske skattemidler hvilede ifølge de danske myndigheder på fuphandler med danske aktier gennem et snørklet system af selskaber på De Britiske Jomfruøer, Cayman Øerne og i Belize kombineret med amerikanske pensionsfonde.

Bagmandspolitiet har sigtet bankens bagmænd, to amerikanske statsborgere på 48 og 50 år, for groft bedrageri.

Skatteministeriet har udbedt sig en forklaring på, hvorfor Bech-Bruun ikke nævnte samarbejdet med North Bank Channel, da man fik opgaven med at undersøge udbytteskandalen.