Business

Novo Nordisk bliver 1300 færre inden årets udgang

Kvartalsregnskabet hos Novo Nordisk falder to procent.

Novo Nordisk fortæller, at man forventer at have reduceret sin medarbejderstab med 1300 ansatte inden udgangen af 2018.

De fleste reduktioner er gennemført.

Novo Nordisk er udfordret på sit salg og er derfor ved at gennemføre en spareplan. 

I sit regnskab for tredje kvartal 2018 sætter Novo Nordisk tal på, hvor mange medarbejdere, man vil være færre ved årets udgang.

- Yderligere omstruktureringer på tværs af funktionsområder og landegrænser er iværksat for at støtte de kommercielle aktiviteter for porteføljen af innovative produkter. 

- Derfor forventes den samlede medarbejderstab at blive reduceret med cirka 1300 medarbejdere inden udgangen af 2018, og de fleste af disse reduktioner er gennemført per 1. november 2018, skriver Novo Nordisk. 

Nødvendigt for forretningen

Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo Nordisk, kalder fyringerne et nødvendigt onde, hvis de skal forfølge de strategiske muligheder og mål:

- Vi har rigtig gode muligheder, som vi kan investere i, men vi har ikke mulighed for at lave vores budgetter større. Derfor er vi nødt til at være skarpere på vores prioriteter. Vi nødt til at reducere på nogle områder, så vi kan investere i andre.

Lars Fruergaard Jørgensen fortæller, at virksomheden har skilt sig af med 400 i området med forskning og udvikling, hvor en stor del er i Danmark, mens 650 er afskediget i den internationale del af virksomheden. Det høje tal vil de undgå at ramme igen, forsikrer direktøren:

- Jeg tror ikke, at det her bliver fremtiden for Novo Nordisk, men det er klart, at vi skal være bedre til løbende at lave nogle tilpasninger, siger han.

Novo Nordisks salg lød på 82,1 milliarder kroner i årets første ni måneder. Det er et fald på to procent og skyldes en svagere dollarkurs. Det viser regnskabet, der er offentliggjort torsdag. 

En lavere dollarkurs driller medicinalkæmpen Novo Nordisk, der dermed har måttet se omsætningen falde i 2018.

Novo Nordisks vigtigste marked er det amerikanske, og her har der været en anelse modvind i 2018 som følge af en svagere dollarkurs. 

Det betyder, at der kommer færre kroner i kassen, når der veksles om. På bundlinjen er overskuddet alligevel steget én procent til 30,1 milliarder kroner, og det skyldes blandt andet, at selskabet forsikrer sig mod kursfald i dollar.