Svindlede Danmark for 12,7 milliarder – her er pengene forsvundet hen

En mindre gruppe personer og selskaber har delt rovet fra danmarkshistoriens største tyveri mellem sig, afslører retsdokumenter.

De stjålne milliarder fra udbyttesagen er havnet i lommerne på 19 personer og 15 virksomheder i Dubai, Storbritannien, De Britiske Jomfruøer, Cayman-øerne, USA og Luxembourg.

Det viser en kortlægning, TV 2 har foretaget på baggrund af en stævning, der er indleveret af Skat ved High Court i London.

Stævningen viser, at Skat indtil nu har været i stand til at opspore, hvor godt 8 af de 12,7 milliarder kroner er havnet.

Langt størstedelen er endt hos selskabet Solo Capital Partners, som var ejet og kontrolleret af den 48-årige brite Sanjay Shah, der er hovedmistænkt i sagen.

Det er virkelig imponerende, at det er lykkedes Skat at forfølge pengesporet så langt og spore så mange penge

Henning Fuglsang Sørensen, lektor i international strafferet

TV 2s gennemgang af retsdokumenterne fra Skat viser, at omkring 4,8 milliarder kroner er blevet kanaliseret videre ud til andre personer og selskaber, hvoraf en del har en forbindelse til Sanjay Shah.

Et spind af falske selskaber

Shah stiftede Solo Capital Partners i 2008, og det skulle gå hen og blive moderskibet i forretningsmandens årelange udmanøvrering af de danske skattemyndigheder og deres sidestykker i andre europæiske lande.

Stævningen fra Skat er netop også rettet mod Solo Capital Partners samt Indigo Global Partners, der ligeledes er ejet af Sanjay Shah. 

Svindelnummeret stod for Danmarks vedkommende på mellem 2012 og 2015, hvor det blev opdaget. I al den tid havde Sanjay Shah og hans medsammensvorne og håndlangere overalt i verden travlt med at få kanaliseret de mange milliarder rundt mellem sig. Ifølge Skat med henblik på hvidvask eller på anden vis at skjule udbytterne.

Skat har mistet 12,7 milliarder kroner som følge af påstået svindel med udbytte. Video: Joachim Claushøj Bindslev

I alt sendte Solo Capital Partners penge videre til disse 15 selskaber:

  • Elysium Global
  • Ganymede Cayman
  • Colbrook
  • T&S Capital
  • Treefrog Capital 
  • Ampersand Capital 
  • Hooloomooloo 
  • Trillium Capital Sarl (tidl. Vem Holdings Sarl)
  • Aesa Sarl
  • Agrius Capital
  • Old Park Lane Capital
  • Telesto Markets
  • Bastion Capital
  • TJM Partners 
  • Novous Capital

Elysium Global og Ganymede Cayman er begge ejet af Sanjay Shah, mens de øvrige for de flestes vedkommende er selskaber af ukendt oprindelse.

Bastion Capital, TJM Partners og Novous Capital er dog alle legitime selskaber med base i London, men sidstnævnte er under afvikling.

Ud fra Skats beskrivelse af pengestrømmene i stævningen illustreres det nedenfor, hvordan de danske skattemilliarder er blevet flyttet rundt mellem selskaberne og Sanjay Shahs netværk af medsammensvorne.

Det skal understreges, at følgende bygger på Skats påstande i retsdokumenterne, og at ingen endnu er dømt i sagen.

Trin 1: Skat bliver franarret milliarder

Svindlen startede med, at en række selskaber og især énmands-pensionsfonde i USA - hver og én fiktive - sendte falske ansøgninger ind til Skat i Danmark, hvori de gjorde krav på at få udbetalt tilbageholdt udbytteskat.

Disse selskaber og pensionsfonde var i sidste ende kontrolleret af Sanjay Shah.

Men for at få det hele til at se mere legitimt ud, var det ikke disse fiktive selskaber selv, der sendte ansøgningerne ind.

Det skete gennem særlige aktieudbytterefusionsfirmaer. Den type firmaer eksisterer i virkeligheden, men dem, Sanjay Shah brugte, var også fiktive - skabt af ham selv for at få svindelnummeret til at fungere.

I alt blev der dannet fem firmaer til dette formål:

  • Goal Taxback
  • Koi Associates
  • Syntax GIS
  • Acupay System
  • Global Equities GmbH

Trin 2: Pengene overføres til Solo Capital

Skat har sporet en del af de milliarder, der gik til Goal Taxback, Syntax GIS og Acupay System.

De tre firmaer overførte straks pengene til Sanjay Shahs "moderselskab" Solo Capital Partners.

Trin 3: Pengene sendes videre ud i verden

Fra Solo Capitals konto i Barclays i Storbritannien er pengene blevet kanaliseret videre ud i verden og dermed væk fra de danske myndigheders rækkevidde - i hvert fald i udgangspunktet.

Nedenfor ses det globale og vidt forgrenede netværk af skuffeselskaber og personer, som har modtaget penge direkte af Solo Capital Partners.

De tre selskaber i Florida er alle såkaldte énmands-pensionsfonde. Reelt er det en måde, hvorpå amerikanerne kan vælge at spare op til deres pension. Men i den her forbindelse var der slet og ret tale om skalkeskjul.

Det besværlige pengespor

Når Solo Capital Partners sendte pengene videre ud i verden, skete der ofte det, at Sanjay Shahs netværk af håndlangere og fiktive virksomheder overførte beløb frem og tilbage mellem hinanden.

Det siger retsdokumenterne

Retsdokumenterne viser, hvor pengene er endt, og at de stammer fra selskaber, der enten er ejet af eller på anden vis har forbindelse til Sanjay Shah. Men det er ikke altid tydeligt, hvilke mellemled, der har været involveret, og TV 2s beregninger indikerer, at nogle af pengene må gå igen på flere konti.

Pengestrømmene, der bliver gennemgået i denne artikel, skal derfor ses som et sikkert estimat for, hvor pengene er endt, men ikke en nøjagtig gengivelse af, hvor mange det præcis drejer sig om.

I stævningen henvises der til, at Skat vil forklare mere uddybende om pengestrømmene overfor retten.

Det besværliggør myndighedernes detektivarbejde, men Skat mener at have fundet nogle af disse penge, hvilket grafikken nedenunder illustrerer.

"De nærmeste"

Sanjay Shah var hovedmanden bag udplyndringen af Skat i Danmark, men han var ikke alene.

Af retsdokumenterne fra Skat fremgår det, at Solo Capital Partners overførte 854,4 millioner kroner til et netværk af personer bosiddende i og omkring London.

TV 2 betegner disse som Sanjay Shahs "nærmeste", i og med at de af Skat tilskrives en særlig rolle for deres medvirken til svindlen.

Cadeau til Skat

I retsdokumenterne redegør Skat flere gange for deres påstand om, at Sanjay Shah er hovedansvarlig for svindlen og hvidvaskningen af pengene. Især gennem hans virksomheder Solo Capital Partners og Elysium Global.

Og skønt Skat stadig mangler at finde ud af, hvad der er blevet af de resterende 4,7 milliarder kroner, er der ros med på vejen fra Henning Fuglsang Sørensen, der er lektor i international strafferet ved Syddansk Universitet.

- Det er virkelig imponerende, at det er lykkedes Skat at forfølge pengesporet så langt og spore så mange penge.

Nogle af pengene er formodentligt tabt

I alt har Skat indtil videre sagsøgt mere end 400 personer og selskaber i en række lande. Sagerne vil blive ført hos de enkelte landes domstole.

I en skriftlig kommentar til TV 2 skriver Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, at Skat ikke ønsker at kommentere konkrete personer, selskaber eller pengestrømme i relation til de sager, der har forbindelse til Sanjay Shah.

Samtidig understreger han, at de gør alt, hvad de kan, for at få danskernes skattepenge igen.

- Det er en meget kompliceret sag, og det bliver svært at få alle pengene hjem igen, men vi bruger naturligvis alle vores kræfter på, at det sker, og vi har med de anlagte sager og foretagne arrester et godt udgangspunkt for vores bestræbelser, lyder det fra Steen Bechmann Jacobsen.

På trods af sin ros af Skats arbejde tvivler Henning Fuglsang Sørensen også på, at det kan lykkes for myndighederne at få alle udbyttemilliarderne hjem til Danmark igen.

- Men det enorme og meget flotte arbejde, som Skat har leveret her, er et kæmpe skridt i den rigtige retning.

Lektoren understreger, at det kræver et tæt samarbejde med andre landes myndigheder. Netop fordi den type økonomisk kriminalitet, der er tale om, er global.