Business

Pensionskasse sætter udskældt investeringsbank i karantæne

MP Pension har også aktier i Danske Bank, men i forhold til hvidvaskskandalen er Macquarie noget længere ude og svømme, fortæller investeringschef.

MP Pension har 885 millioner kroner investeret gennem den australske kapitalfond Macquarie Capital.

Men efter det er kommet frem, at banken har haft en hovedrolle i at have franarret skattepenge fra en række europæiske lande, overvejer pensionskassen nu at skille sig af med sine positioner i Macquaire.

Det fortæller MP Pension til TV 2.

- Jeg har arbejdet i snart 30 år i finans, og det her er en liga i sig selv. Her snakker vi ikke skatteplanlægning eller måske lidt skatteoptimering. Vi snakker skattebedrageri i ufattelig stor skala. Altså penge direkte ud af statskasserne, siger investeringschef hos MP Pension, Anders Schelde.

Svindelnummeret har chokeret det danske pensionsselskab, som derfor overvejer, hvad de skal stille op overfor Macquarie.

Lægger australierne på is

I første omgang er der tale om, at MP Pension så at sige sætter kapitalfonden i karantæne, hvor pensionskassen ikke vil investere yderligere i australierne, samtidig med at de overvejer, hvad de skal gøre med deres nuværende investeringer.

De fleste af investeringerne - 838 millioner kroner - er bundet i forskellige projekter og fonde, men efterhånden som kontrakterne på disse udløber, kan pensionskassen trække sig ud af Macquarie lidt efter lidt.

MP Pension har dog også 47 millioner kroner investeret i aktier i Macquarie Bank, som de kan sælge, når det passer dem.

Det vil sende et stærkt signal til ledelsen i kapitalfonden, og er derfor også en mulighed, MP Pension drøfter internt.

- Vi har et ansvar

Inden MP Pension beslutter sig for, hvad de gør, vil de først indgå i en dialog med Macquarie.

- Vi gør altid det, at vi hører den skyldige part – om man vil – før vi tager yderligere skridt, siger Anders Schelde.

En alvorlig samtale med australierne er således øverst på dagsordenen, hvilket, direktøren for MP Pension er overbevist om, også ligger Macquarie stærkt på sinde.

Ikke mindst fordi MP Pension giver udtryk for, at deres trusler om at trække sig helt ud skal tages meget alvorligt.

- Sammenligner vi med Danske Bank-sagen, er vi noget tættere på, at vi frasælger, lyder det fra investeringschefen.

Det skyldes ifølge Anders Schelde, at de som pensionskasse har lovet deres medlemmer at skaffe dem høje afkast på et ansvarligt grundlag.

MP Pension varetager pensionsopsparinger for 120.000 magistre, eksempelvis akademikere, psykologer og universitetslektorer.  

I centrum af historisk skandale

DR har i samarbejde med 18 andre europæiske medier afsløret, hvordan en lang række af verden største banker har været indblandet i, at i hvert fald fem lande i Europa fik franarret 410 milliarder kroner.

Macquarie Capital, var særdeles aktiv i dette svindelnummer. Ifølge DR lykkedes det banken i 2010 og 2011 at lænse tyskernes statskasse for 2,3 milliarder kroner.

Sagen efterforskes for bedrageri.