Storbanker kan ende med regningen for historisk stor skattesvindel

Det er langt fra sikkert, at de 410 milliarder kan hentes hjem hos bagmændene. Men i Danmarks tilfælde er en tysk professor optimistisk.

Torsdag kan DR og Politiken sammen med 17 internationale medier afsløre, at bedrageriet med udbytteskat ikke kun har ramt Danmark, men er en del af et omfattende internationalt komplot. 

Afsløringerne viser, at store internationale banker som Barclays, Merrill Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas, Banco Santander, Macquaire Bank og Deutsche Bank i forskellige omfang er indblandet i en af de største bedragerisager nogensinde.  

Det kan meget vel blive disse banker, der kommer til at hænge på en stor del af regningen, når sagen engang når sin afslutning ved domstolene.

Det fortæller Søren Friis Hansen, professor ved CBS Law ved Copenhagen Business School, og professor Christoph Spengel fra universitetet i Mannheim.

Sidstnævnte har været med til at efterforske de tyske sager og har indblik i den danske skattesag gennem sin undersøgelse af North Channel Bank i Mainz, der har været brugt til at trække penge ud af Skat.

Bankernes rolle

Langt de fleste af aktierne i Danmark er registreret i det, der hedder værdipapircentralen.

Hver gang en person eller et selskab køber en dansk aktie, sker det gennem en bank – eller en mægler – som til værdipapircentralen skal indberette, at nu har pågældende købt x antal aktier i et bestemt selskab.

Søren Friis Hansen peger her på, at bankerne kan stå med to grundlæggende problemer, der kan gøre dem erstatningsansvarlige for noget af svindlen.

Det ene er spørgsmĂĄlet om, hvorvidt fiktive aktier er blevet benyttet af svindlerne til at afkræve uberettiget udbytterefusion. AltsĂĄ der hvor svindlerne slet ikke har ejet de pĂĄstĂĄede aktier, men slet og ret har lavet dokumentfalsk.  

Det andet problem gĂĄr pĂĄ, at i hvert fald nogle af de involverede selskaber har været fiktive. Det vil betyde, at bankerne kan anklages for ikke at have lavet baggrundstjek pĂĄ deres kunder. Og det skal de ifølge det, der hedder kundekendskabsproceduren.   

Bankernes ansvar

Reglerne var lempeligere, dengang svindlen stod på, fortæller Søren Friis Hansen, men bankerne havde stadig en pligt til at undersøge, hvem deres kunder var.

- Det er op til domstolene at afgøre, om de har gjort det i tilstrækkelig omfang. Hvis ikke de har gjort det, er vejen ĂĄben for, at de har et erstatningsansvar.

Bankerne har uden tvivl haft en betydelig rolle i den ĂĄrelange systematiske svindel. Det mener skatteadvokat hos MBH Law, Michael Bjørn Hansen.

- Min vurdering er, at de her meget omfattende transaktioner ikke kunne have foregĂĄet, uden at bankens topledelse har været klar over, hvad der var gang i.

Det betyder, tilføjer han, at der sidder nogle mennesker meget højt oppe i bankverdenen, som er medansvarlige.

Bagmændene har et stort forspring

I alt har bagmændene bestående af advokater og bankfolk fra finansverdenens top alene snydt Danmark, Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien for op mod 410 milliarder kroner.

For Danmarks vedkommende drejer det sig om 12,7 milliarder kroner, som bagmænd franarrede den danske statskasse mellem 2013 og 2015.

Bagmændene har tilpasset deres svindelnummer de enkelte lande, men manøvren kan deles op i tre kategorier: Den milde, den grove og den meget grove. Hvilket for de respektive anklagemyndigheder gør sagen mere kompleks, da skyldspørgsmĂĄlet ikke kan skæres over Ă©n kam. 

Af den ĂĄrsag og fordi en stor del af svindlen foregik mellem 2007 og 2013 – altsĂĄ for flere ĂĄr siden – og pĂĄ tværs af landegrænser, er det usikkert, hvor stor en del af svindlerne der kan blive dømt, og i sĂĄ fald hvor mange af pengene der kan findes.

Hertil er der heller ikke tale om den typiske vaneforbryder eller mafiaboss. Det er højtuddannede advokater, økonomer, bankfolk og andre finansielle rĂĄdgivere, der har dirigeret svindlen fra deres kontorer i London og Frankfurt.

AltsĂĄ mennesker der har en topprofessionel forstĂĄelse for loven og de finansielle systemer, og som kender alle smuthullerne.  

Kan blive gjort ansvarlige for hele tabet

En af hovedmændene er Sanjay Shah, og det er professor Christoph Spengels vurdering, at i hvert fald hans selskaber er forsvundet. Det vil i højere grad placere de involverede banker i myndighedernes skudlinje.

- Der er en betydelig risiko for bankerne. For hvis ikke myndighederne fĂĄr hentet pengene andre steder fra, tager de dem fra bankerne.

Dermed kan de risikere at blive gjort ansvarlige for hele tabet, lyder det fra professoren. Det er pĂĄ trods af, at de mĂĄske kun har fĂĄet en procentdel af profitten.

Danmark har en god chance

I Tyskland er det lykkedes bagmændene at lænse staten for 237 milliarder kroner. Penge, som Christoph Spengel tvivler pĂĄ, kan hentes tilbage igen.

- Men jeg ser en meget stærk aktivitet i domstolene i London og Tyskland. Efterforskerne gør et virkelig godt job. I Danmark reagerede de ganske hurtigt, da de opdagede, at de havde betalt for meget.

Danske Skat fĂĄr ogsĂĄ ros med pĂĄ vejen fra den tyske professor, da deres arbejde betyder, at Danmark har en god chance for at fĂĄ en del af pengene tilbage.  

- Sammenlignet med efterforskningen i Tyskland var Danmark meget hurtige. Mit indtryk fra ransagningen af North Channel Bank og dokumenterne fra High Court er, at sagen fra Skat er meget transparent. De har identificeret, hvem der stĂĄr bag, lyder det fra Christoph Spengel.