Hvidvask Danske Bank

Finanstilsynet afviser Danske Banks kandidat til ny topchef

Finanstilsynet vurderer, at Jacob Aarup-Andersen har for lidt erfaring med bankdrift.

Danske Bank har ikke kunnet få Finanstilsynets blåstempling af den interne kandidat Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør.

Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at Finanstilsynet "anser kandidaten for velkvalificeret på mange områder", men at de "vurderer, at der er behov for længere tids erfaring, herunder med visse af Danske Banks forretningsområder".

Bestyrelsesformand Ole Andersen oplyser, at bankens bestyrelse tager Finanstilsynets tilkendegivelse til efterretning.

- Det var en enig bestyrelse, der støttede Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør vel vidende, at der er visse områder, hvor det kunne have været ønskeligt med længere tids erfaring, udtaler han i pressemeddelelsen.

Ifølge TV 2s finanskommentator, Ole Krohn, er det "meget opsigtsvækkende", at tilsynet har valgt at vende tommelfingeren nedad til Danske Banks egen kandidat.

- Det er meget sjældent, at Finanstilsynet bruger det her våben, og det er endnu mere sjældent, at de gør det på så højt niveau. Jeg kan ikke huske en tilsvarende situation.

Flere kandidater i spil

Danske Bank er i gang med en proces for at finde afløseren til Thomas F. Borgen. I forlængelse af hvidvaskskandalen i Estland meddelte Borgen i september, at han ville fratræde sin stilling som administrerende direktør, og 1. oktober blev han fritstillet fra sine forpligtelser

- Bestyrelsen har dialog med andre potentielle kandidater og vil nu fortsætte rekrutteringsprocessen med henblik på at finde den bedst egnede til jobbet, udtaler Ole Andersen.

I den mellemliggende periode vil den midlertidige administrerende direktør, Jesper Nielsen, fortsætte på posten, indtil en permanent løsning er fundet.

Kandidater som Danske Banks nye topchef

Disse kandidater er ifølge Ritzau i spil:

  • Michael Rasmussen, 53 år: Nuværende adm. direktør for Nykredit og inden da ansat 22 år i Nordea, hvor han endte som landedirektør for det danske marked.
  • Henrik Poulsen, 51 år: Nuværende direktør for Ørsted og tidligere direktør i TDC.
  • Glenn Söderholm, 54 år: Har de seneste 16 år været en del af direktionen hos Danske Bank og er i dag chef for Danske Bank i Norge, Sverige og Finland.
  • Annika Falkengren, 56 år: Tidligere topchef for svenske SEB og i dag partner hos den schweiziske bank Lombard Odier.
  • Kilder: Finans, Finanswatch, Børsen og Insidebusiness.

- Tilbage står, at vi har en noget rodet situation i Danske Bank. Feltet er mere åbent nu, og der er forskellige personer, man kan pege på, men det er svært at have en entydig favorit, efter at topfavoritten er faldet ved at Finanstilsynet har vendt tommelfingeren nedad, sige Ole Krohn.

Fortsætter i bankens direktion

Den 40-årige Jacob Aarup-Andersen har været i banken siden 2012 og har fra flere sider været udpeget som den interne kronprins, der en dag skulle være administrerende direktør.

Han har tidligere været i blandt andet Goldman Sachs og Danica. 

- Man kan sige mange gode ting om Jacob Aarup-Andersen, men han er "kun" 40 år gammel, og det vil sige, at den ballast inden for bankdrift, han skulle have for at få Finanstilsynets godkendelse, den har man vejet og fundet for let, siger Ole Krohn.

Danske Bank oplyser, at Jacob Aarup-Andersen fortsætter i sin nuværende stilling som chef for Wealth Management og som medlem af bankens direktion.

- Jeg er stolt og glad over, at Danske Banks bestyrelse anbefalede mig som administrerende direktør, hvilket er et stort skulderklap. Jeg tager naturligvis Finanstilsynets tilkendegivelse til efterretning og noterer mig deres begrundelse, lyder det fra Jacob Aarup-Andersen i pressemeddelelsen.