Business

Det bygger hvidvask-jæger sine anklager mod Nordea på

Siden 2009 har William Browder haft et hold af efterforskere ansat, hvis eneste job er at opspore, hvad der er blevet af 1,5 milliarder kroner.

Fredag sidste uge modtog en række svenske myndigheder samt justitsministeren et brev fra en britisk investeringsforening.

Hermitage Capital, som foreningen hedder, anmeldte Nordea for deres rolle i en sag om ”svindel, forfalskning, uærlig opførsel, hvidvask og forbrydelser i relation hertil”.

Det fremgår af anmeldelsen, som TV 2 er i besiddelse af.

Ifølge anmeldelsen har kriminelle og skattesvindlere kørt 175 millioner dollar - svarende til lidt over 1,1 milliarder kroner - gennem Nordeas skandinaviske banker. 

Det danske bagmandspoliti – formelt kaldet SØIK – bekræfter, at man har fået en lignende anmeldelse.

Til TV 2 siger William Browder, stifter og direktør af Hermitage Capital, at en anmeldelse også er sendt til de norske myndigheder, ligesom en også er på vej til de finske.

Et spørgsmål om hævn

Selve sagen starter i 2008. Her afslørede Hermitage Capitals advokat Sergei Magnitskij, at russiske embedsmænd havde stjålet knap 1,5 milliarder kroner fra staten.

Advokaten blev efterfølgende fængslet uden rettergang. Her blev han syg, men nægtet lægehjælp, hvilket endte med at blive fatalt for den 37-årige russer, som døde i fængslet.  

Rusland har ikke retsforfulgt nogen for hverken dødsfaldet eller tyveriet af de 1,5 milliarder kroner. Tværtimod, forklarer William Browder.

- Putin-regimet foretog en koordineret mørklægning, og Putin frifandt personligt alle de involverede embedsmænd, siger William Browder til TV 2.

Eftersom retfærdigheden ikke kunne ske fyldest i Rusland, tog William Browder det på sin kappe, at kampen måtte finde sted udenfor landets grænser.

En del lande har efterfølgende givet Willliam Browder ret i, at Hermitage Capital og Sergei Magnitskij har været udsat for en forbrydelse udtænkt af russiske embedsmænd. Blandt andet USA, som i 2012 vedtog sanktioner mod en række af de involverede russere.

Loven blev kendt som The Magnitsky Act, som andre regeringer løbende har lavet deres egen version af.  

Rigmandsedderkoppen, der samler alle trådene

Siden 2009 har William Browder haft et hold af efterforskere ansat på fuldtid, hvis eneste job er at opspore, hvad der er blevet af de 1,5 milliarder kroner.

- Vi har fundet mange af pengene. Og hver gang vi opsporer dem til et nyt land, laver vi en anmeldelse til de pågældende myndigheder.

- Der er eksempelvis åbnet sager i Frankrig, Spanien, Schweiz, Litauen, Letland, Estland, Holland og mange andre steder, siger han til TV 2. 

Når Hermitage Capital laver en anmeldelse i et nyt land, benytter de sig af det, der hedder ”offerstatus”. Det betyder, at selskabets advokater får adgang til myndighedernes dokumenter og sagsakter vedrørende tyveriet af de 1,5 milliarder kroner og Sergei Magnitskijs død.

Hjemme i London kan William Browders efterforskere samle trådene og ifølge investoren selv danne sig et bedre og mere dybdegående overblik, end enkelte myndigheder kan.

- Lige så snart vi får ny information fra enten Frankrig eller Danmark, sætter vi dem i system.

Det er sagsakterne i Litauen og i Frankrig, der har ført Hermitage Capital frem til den konklusion, at Nordea har haft en rolle i hvidvaskningen af de 1,5 milliarder kroner. Og det er på baggrund af de sagsakter, man nu har opbygget den 29 sider lange anmeldelse om blandt andet svindel og hvidvask.

Pengestrømme gennem Danmark

Ifølge anmeldelsen har 975 millioner af de 1,1 milliarder kroner været gennem Nordeas danske filialer.

I anmeldelsen skriver Hermitage Capital, at det drejer sig om mistænkelige overførelser på 976 millioner kroner fra UKIO bank i Letland til 287 Nordea-konti i Danmark. Ydermere stammer 97 millioner kroner fra Danske Banks estiske filial. De blev overført til 60 Nordea-konti i Danmark, Norge og Sverige.

Til TV 2 forklarer William Browder, at overførslerne overordnet involverer offshore-selskaber fra lande med højrisiko for hvidvask og virksomheder, der laver forretninger af unormal karakter. Eksempelvis når en bank køber et stort parti bilfælge hjem. Ligesom der ofte også er tale om handler, der efter al sandsynlighed ikke har fundet sted.

Blandt de lyssky selskaber er der eksempelvis Hartley Investments, som efterforskerne har fundet ud af, har modtaget penge fra et andet skattelyselskab, der hed Dino Capital. Det blev kendt under afsløringerne af Panama-papirerne i 2016.

Her kom det frem, at den berømte cellist Sergei Roldugin kontrollerede en række skattelyselskaber med forbindelse til den russiske præsident og hans familie for knap 13 milliarder kroner. Dino Capital var et af de selskaber. 

Mange skattelyselskaber havde konti i Nordea

I anmeldelsen har Hermitage Capital lavet en liste over de 20 Nordea-konti, som modtog flest penge fra skattelyselskaber, der havde konto hos UKIO.

Endvidere påstår William Browders efterforskere, at langt størstedelen af dem, muligvis 19 ud af de 20, selv tilhører skattelyselskaber.

En elektronisk søgning, TV 2 har foretaget i Panama Papers database, bekræfter, at i hvert fald seks af selskaberne stammer fra Panama-lækket, der dog er et begrænset udsnit af verdens mange skattelyselskaber.

Nordea var i øvrigt en af de europæiske banker, der var dybt involveret i advokatfirmaet Mossack Fonsecas skattelyvirksomhed. Bankens brud på reglerne betød, at den i 2017 fik en bøde på knap 15 millioner euro, som skulle deles med otte andre virksomheder, heriblandt tre andre banker.

Skandinavien hårdt ramt

I kølvandet på Danske Banks hvidvaskskandale, hvor det kom frem, at 230 milliarder dollar i årene 2007 til 2015 fossede gennem dens filial i Estland, offentliggjorde de estiske myndigheder resultatet af deres egen undersøgelse om hvidvask i landet. 

Hele 1000 milliarder dollar strømmede fra 2007 til 2017 gennem det lille land med en BNP på knap 25 milliarder dollar. Det fik aktiekurserne på en række nordiske banker til at falde af frygt for, at andre end Danske Bank var involveret i storstilet hvidvask. 

Om Skandinavien er et særlig eftertragtet sted for kriminelle, skattesvindlere og korrupte politikere at vaske deres penge hvide, skal William Browder ikke kunne sige.

- Men det ser ud som om, der har været en dårlig blanding af banker, der ikke har villet stille tilstrækkeligt kritiske spørgsmål til suspekte kunder. Ligesom der også har været statslige myndigheder, der heller ikke har været rede til at gå strengt nok efter de finansielle institutioner.

Ansvarlige bankfolk skal ind og brumme

William Browder vil se, at de ansvarlige folk i banksektoren kommer i fængsel, før han vil tro på, at bankerne begynder at leve op til deres ansvar over for hvidvask.

- Først i det øjeblik nogen ryger i fængsel, vil alle banker i Skandinavien begynde at stramme op for deres procedure.   

På spørgsmålet om Hermitage Capitals seneste anmeldelser er kulminationen på de mange års arbejde, svarer William Browder:

- Der kommer meget mere endnu.