Pensionsafkast falder - mange danskeres pension vil ikke holde alderdommen ud

16x9
Lavere renter, ringere afkast og længere levetid betyder, at pensionsbilledet for danskerne har ændret sig. Mange bliver nødt til at skrue op for indbetalingerne, hvis de vil have, at pensionen skal vare alderdommen ud, siger eksperter (Arkiv-foto). Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Vil du være sikker på at have sparet nok op i pension til din alderdom, har du to valgmuligheder, og den ene vil du helst undgå, siger ekspert.  

Drømmer du om en alderdom, hvor du mødes med dine gamle venner på en cafe om formiddagen, dyrker dine hobbyer om eftermiddagen og forkæler børnebørnene på ture i weekenden?

Så er du nok en af mange, der skal give sin pensionsopsparing et eftersyn.

For et blik på pensionselskabernes afkast efter de tre første kvartaler i 2018 viser, at det går fra ondt til værre for de danske pensionsopsparere.

Afkastet hos de forskellige selskaber er på sit dårligste niveau i mange år, viser de seneste tal fra investeringsrådgivningsfirmaet Dannebrog Invest.

Det er skidt nyt, da danskerne i fremtiden skal leve længere. Tal fra Danmarks Statistik viser, at hvor andelen af borgere over 80 år i dag udgør 4,4 procent, vil de i 2053 udgøre ti procent. 

- Det er i sagens natur selvfølgelig godt, men det betyder også, at opsparingen skal række i flere år end tidligere, siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er partner i Dannebrog Invest.

Men det kommer ikke til at ske, hvis pensionselskaberne giver ringere afkast, som tallene for en pensionsopsparing med en middel risiko og med 20 år til pension herunder viser.  

Situationen er altså den, forklarer Nikolaj Holdt Mikkelsen, at den almindelige dansker går fra at have en meget høj sandsynlighed for, at pensionsopsparingen kunne række hele alderdommen, til at der er en lav til en meget lav sandsynlighed for, at de nuværende pensionsopsparinger vil være tilstrækkelige. 

- Det er et meget alvorligt billede, vi har i øjeblikket, lyder det fra Nikolaj Holdt Mikkelsen. 

Ringere afkast betyder, at opsparingen får en dårligere forrentning. Det tænkte eksempel i grafikken herunder viser, at selv en ændring på et procentpoint betyder en forskel på 420.000 kroner. 

Grafikken viser, hvad en forskel på ét procentpoint har for en pensionsopsparing efter 30 år. Det er tale om et tænkt eksempel udregnet af Dannebrog Invest.
Grafikken viser, hvad en forskel på ét procentpoint har for en pensionsopsparing efter 30 år. Det er tale om et tænkt eksempel udregnet af Dannebrog Invest. Foto: TV 2 / Dannebrog Invest

Læg flere penge til side

Tallene viser, at en del danskeres fremtidige pensionstilværelse sandsynligvis ikke er, hvad Nikolaj Holdt Mikkelsen kalder for "økonomisk bæredygtig". 

Han har regnet ud, at for den typiske dansker, der har en pensionsopsparing med en middel risiko, og som forlader arbejdsmarkedet om 20 år, er der kun 11 procent sandsynlighed for, at opsparingen vil vare hele alderdommen. 

Opråbet til danskerne fra Dannebrog Invest - der er uvildige investeringsrådgivere - er derfor, at de skal gøre noget ved deres pensioner nu, hvis de vil sikre sig selv den alderdom, de håber på. 

En måde at sikre, at ens pensionsformue vil vare længere, er ved at udskyde pensionsudbetalingen med fem år. Dermed stiger sandsynligheden fra de 11 procent til 56 procent for, at den samme opsparing vil vare hele alderdommen ud. 

Men for de fleste er det nok ikke et drømmescenarie at skulle fortsætte med at arbejde i fem år, fordi man har valgt udskyde sin pensionsudbetaling. 

Dannebrog Invest vil hellere anbefale, at danskerne skruer mere op for indbetalingerne til pensionen. Ved at gøre det stiger sandsynligheden for at opnå den ønskede formue til 89 procent.

Undgå en alt for lav risikoprofil

Det råd er Tine Vestergen Uldal, chef for opsparing hos Nordea, enig i, ligesom hun understreger vigtigheden af at starte med sin pensionsopsparing så tidligt som muligt.

 - Man kan simpelthen ikke starte tidligt nok, siger hun. 

I lyset af de lavere afkast hos pensionsselskaberne er det også vigtigt, at danskerne ikke har en alt for lav risiko i deres portefølje, forklarer hun. 

Nordeas tal viser nemlig, at mange tager alt for lidt risiko, når de sparer op til deres pension. Især i betragtning af, hvor langsigtet en investering det er.

- Der er ikke kun kæmpe risici forbundet med for stor risiko, men også ved at tage en for lille risiko, fortæller Tine Vestergen Uldal. 

En pensionsopsparing med lav risiko vil eksempelvis sige, at den primært består af obligationer med lange løbetider og kun enkelte aktier. Det betyder, at nogle går og sparer op i flere årtier til alderdommen, uden at det faktisk giver et højt nok afkast til, at opsparingen kan vare resten af ens dage. 

Konsekvensen ved at have en lav risikoprofil er ironisk nok, at man løber en højere risiko med sin pensionstilværelse, forklarer Nikolaj Holdt Mikkelsen. Han råder derfor til, at man sigter efter en portefølje med en del aktier, der er spredt ud på forskellige brancher, lande og lignende.

Samme råd får man hos Nordeas chef for opsparing.

- Der er selvfølgelig vigtigt, at man tager den risiko, man har det godt med nede i maven, men også tilpas stor risiko til, at man faktisk får skabt det afkast, som man har brug for i fremtiden.