Business

DR-medarbejdere nedlægger arbejdet - 205 fyret i dag

Afskedigelserne er et led i en plan, der skal give mediehuset besparelser for 420 millioner kroner årligt. Regioner nedlægger arbejdet.

Onsdag nedlægger Danmarks Radio 382 stillinger som følge af den massive spareplan, der blev offentliggjort i september.

205 DR-ansatte har onsdag fået at vide, at de skal fyres. Det fremgår af en pressemeddelelse fra DR.

Inden det har 64 ansatte indgået aftaler om frivillige fratrædelser, mens 87 stillinger er fundet blandt andet gennem omplaceringer, fremgår det. 26 chefstillinger er allerede nedlagt.

Ifølge Fagbladet Journalisten var alle de berørte medarbejdere informeret klokken 9.25, da en intern mail fra generaldirektør Maria Rørbye Rønn blev sendt rundt.

I mailen, som Ekstra Bladet har offentliggjort, oplyser generaldirektøren, at alle de berørte er indkaldt til samtaler, og at resten af medarbejderne vil blive informeret om omfanget senere på dagen.

Derudover opfordrer hun til, at medarbejderne tager sig godt af hinanden "på denne svære dag".

Nedlægger arbejdet

Medarbejdere på DR's regionalafdelinger hos DR Syd, DR Sjælland og DR Østjylland har i forlængelse af afskedigelserne valgt at nedlægge arbejdet, skriver Fagbladet Journalisten.

- Mine kollegaer har valgt at nedlægge arbejdet. De gik hjem klokken 12.25 og genoptager igen klokken 04:30 i morgen, siger tillidsrepræsentant på DR Sjælland René Sabro til fagbladet.

Og han følges op af DR Østjylland og DR Syd:

- Vi har valgt at nedlægge arbejdet, fordi vi gerne vil vise vores sympati med de mange, mange kolleger, der er blevet fyret, forklarer tillidsmand på DR Syd Per Smith Vinter til Fagbladet Journalisten.

Det er de medarbejdere på DR Syd, der er medlem af Dansk Journalistforbund, der har valgt at nedlægge arbejdet.

Regionalen bliver ikke selv hårdt ramt af nedskæringerne og understreger i stedet, at beslutningen sker på baggrund af fyringerne i hele koncernen.

- Der laves en nedskæring af vores eftermiddagsradio, så vi går fra to til én vært. I den forbindelse er der en freelancer, som ikke har fået forlænget sin kontrakt. Vi er helt klar over, at vi slet ikke dem, der er hårdest ramt. Men vi kender jo en masse rundt omkring i DR. Så det berører os sgu da, siger han.

- Benhård periode

Det bliver en lang og trist dag i DR, sagde fællestillidsmand for mediehusets journalister til TV 2 forud for orienteringen af medarbejderne:

- Det har været en benhård periode siden september. Mange har ønsket afklaring, så de kunne komme videre i deres liv. For os og Dansk Journalistforbund har det været en arbejdsperiode for at minimere antallet af afskedigelser, og vi er kommet frem til 35 til 40 færre, siger Henrik Vilmar. 

Han oplyser, at man har arbejdet helt frem til sent i aftes på at omplacere medarbejdere.

Har beredskab klar

Besparelserne sker som konsekvens af medieaftalen, hvor public service-koncernen skal skære knap 20 procent af budgettet over de kommende fem år.

Aftalen blev indgået mellem Dansk Folkeparti og regeringen i juni i år, og den skal give besparelser for 420 millioner årligt, oplyser DR.

Det er politikernes ret at træffe den beslutning, men den har alt for store konsekvenser for mediebilledet herhjemme

Henrik Vilmar, fællestillidsmand i DR

En aftale, som Henrik Vilmar ikke bifalder:

- Det er politikernes ret at træffe den beslutning, men den har alt for store konsekvenser for mediebilledet herhjemme og de brugere, der er rigtigt glade for DR og vores programmer. Mange forsvinder jo helt, og der kommer jo mindre dansk indhold, siger han.

Henrik Vilmar fortæller, at afskedigelserne bliver afviklet over én omgang.

- Vi vil tilbyde al den støtte, som vi kan. Vi er klar til at gå med til alle de samtaler, der måtte være. Vi har i samarbejde med Dansk Journalistforbund lavet et beredskab i DR, så folk, der bliver berørte, kan komme op og få hjælp, siger han.

Henrik Vilmar fortæller ydermere, at det vil være svært at sige noget om typerne af afskedigelser, og hvorvidt der bliver lavet fratrædelsesaftaler.

Flere programlukninger i de kommende år

Foruden afskedigelser gennemføres besparelserne i DR ved blandt andet at lukke tre tv-kanaler og tre radiokanaler.

- Det bliver hårdt, men vi har taget opgaven på os, sagde DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, da spareplanen blev offentliggjort i september.

- Alle vores programmer er elsket af nogen. Derfor vil alle opleve, at de mister noget, sagde Maria Rørbye Rønn, der understregede, at det vil være svært at nå ud til 94 procent af befolkningen i løbet af en uge fremover, som DR gør i dag.

Foruden at fjerne en række programmer lukker flere tv- og radiokanaler:

Radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz lukker, og DR's nuværende seks tv-kanaler reduceres til tre. DR K og DR 2 slås sammen, mens DR 3 og DR Ultra kun skal sende på nettet. Det efterlader DR 1, DR 2 og Ramasjang.

DR’s mediedirektør, Henriette Marienlund, oplyste, at yderligere en række programmer på såvel tv som radio vil lukke de kommende år. Det sker, i takt med at spareplanen skrider frem.

Her er DR-programmerne, der lukker

 1. Korte TV-Aviser

  De korte TV-Aviser klokken 17.50 og 19.55 lukker fra 2020. TV-Avisen 21.30 flyttes fra 2020 frem til klokken 21.

 2. DR 2 Dagen

  Nyhedsprogrammet 'DR 2 Dagen', der sender hverdage fra 17 til 18.30, lukker til nytår.

 3. Antikprogrammer stopper

  Livsstilsprogrammerne 'Antikduellen' og 'Guld i købstæderne' bliver ikke produceret mere efter 2018.

 4. Tre magasiner lukker

  'Sundhedsmagasinet', 'Kulturmagasinet Gejst' og det politiske magasin 'Langt fra Borgen' lukker allerede fra årsskiftet.

 5. Farvel til Tour de France og sportsnyheder

  Der sker store ændringer for DR Sporten:

  - Daglige sportsnyheder på tv udgår fra 2019.

  - Når DR's nuværende rettigheder til Tour de France udløber ved udgangen af 2019, bliver de ikke forlænget. DR plejer at sende opsamlingsprogrammet 'Aftentour' hver aften under løbet.

  - Rettighederne til Champions League i håndbold bliver heller ikke forlænget, når de udløber i 2020.

  - DR vil fremover kun købe rettigheder til de helt store sportsbegivenheder. Trods besparelserne har DR tirsdag annonceret, at koncernen har sikret sig rettigheder til EM i fodbold i 2020.

 6. Mindst en underholdningsserie om året

  DR vil lukke mindst en underholdningsserie om året fra 2020, oplyste DR's generaldirektør tidligere tirsdag.

 7. Mindre udenlandsk fiktion

  Der vil komme markant mindre udenlandsk fiktion på DR's kanaler. DR har ikke meldt ud, hvad det konkret betyder. Men DR's generalsekretær nævnte, at serien 'Family Guy' ikke længere skal sendes.