Business

Danskerne elsker genbrug mere end nogensinde

Det er ikke længere pinligt at købe brugt, men sjovt og klimavenligt, fortæller ekspert.

Det går godt for dansk økonomi. Men selv om mange danskere har penge mellem hænderne, betyder det ikke, de køber mindre brugt.

Tværtimod.

Genbrugssælgerne vurderer, at hvor de i 2016 solgte for 5,6 milliarder kroner, er det tal steget til 7,2 milliarder kroner det seneste år. Det svarer til en stigning på 28,5 procent.

Det viser tal fra Den Blå Avis’ genbrugsindeks. 

Genbrug er blevet nemmere

Danskere med interesse i at sælge eller købe brugt modetøj kender formodentligt til genbrugsportalen Tradono by Trendsales.

Her kan direktør og medstifter Mads Aarøe Mathiesen sagtens genkende danskernes øget interesse for brugte ting. Virksomheden har nemlig oplevet en stigning på 246 procent i aktive brugere, ligesom væksten i annoncer siden 2015 er mere end femdoblet.

- En væsentlig årsag til vores vækst er, at vi har gjort det meget nemmere at handle brugt. En god oplevelse på mobiltelefonen er noget, der betyder rigtig meget, siger direktøren. 

Han peger også på, at deres betalingssystem er blevet mere sikkert, hvilket brugerne har taget rigtig godt imod.

Tre ting du skal huske, når du handler brugt

 1. Du handler ikke med en virksomhed

  De regler, som er til for at beskytte dig som forbruger, gælder slet ikke i samme omfang, når du handler med en privatperson.

  Eksempelvis er der ikke noget, der hedder fortrydelsesret, ligesom du heller ikke kan klage over handlen til et klagenævn. 

 2. Reklamationsretten gælder, men…

  Når du handler med en virksomhed, har du automatisk en reklamationsret på din vare på to år.

  Den gælder faktisk også for handler mellem privatpersoner, men med den store undtagelse, at privatpersoner imellem sig kan aftale, at reklamationsretten ikke gælder.

  Det vil typisk ske ved, at man aftaler, at varen er købt som beset.

  Selv hvis man ikke lader undtagelsen gælde og køber varen med reklamationsret, kan det blive en lang og besværlig proces at skulle gøre sin ret gældende, hvis der opstår et problem med det produkt, man har købt.

  For hvis ikke sælgeren enig i, at problemet er omfattet af reklamationsretten, betyder det, at sagen skal for retten.

  Det betyder også, at det som regel kun kan svare sig, hvis der er tale om ting til mange penge, eksempelvis en båd til 100.000 kroner.

  Af samme årsag skal du ikke droppe reklamationsretten ved køb at kostbare ting.  

 3. Mød altid hinanden personligt

  Først og fremmest handler det om, at køberen skal undgå at sende penge uden at have modtaget varen, eller for sælgeren at sende varen uden at have modtaget pengene.

  I stedet er det altid bedst at mødes personligt, så kan man se hinanden an og få inspiceret varen, inden man køber.

  Det er også en god ide, at prøve at lave et lille baggrundstjek på sælgeren eller køberen inden. Typisk ved at slå telefonnummeret på vedkommende op og kontrollere, om navn og adresse stemmer overens med nummeret. 

Kilde: Susanne Aamann, souschef hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

Hos eBay, der ejer den Den Blå Avis, fortæller chef for PR og Kommunikation Sofie Folden Lund, at genbrug er blevet en meget mere integreret del af danskernes hverdag.

- Hvor man før i tiden kun brugte Den Blå Avis et par gange om året, eksempelvis når børnene skulle bruge en ny cykel, bliver det i dag brugt til alt muligt.  

Top fem over de ting, flest danskere køber brugt:

 1. Tøj - 28 procent
 2. Boligtilbehør - 23 procent
 3. Møbler og lamper - 17 procent
 4. Bøger - 16 procent
 5. Sko - 16 procent

Forbrug med omtanke

Danskerne prioriterer sit forbrug i dag på en anden måde end førhen for at få råd til andre ting. For eksempel en rejse eller er nyt køkken. Det forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea.

Det betyder, at mange har et behov for at spare op, og en god måde at skabe økonomisk råderum er ved at købe brugt. En lektie, som vi især lærte efter finanskrisen, tilføjer hun.   

- Vi er kommet derhen, hvor vi faktisk bruger mindre, end vi tjener, og det kan vi, fordi mange af de ting, man kunne købe nyt, vælger vi at købe brugt.

Hun peger på de nemme og tilgængelige genbrugsportaler som en af årsagerne til, at de danske forbrugere har taget genbrug mere til sig.

Det kræver ikke andet end, at man tager et billede af sin vare med sin smartphone, og med det samme kan lave et opslag på den side, hvor man vil sætte varen til salg.

Forbrugerøkonomen forudser, at genbrugsmarkedet fortsat vil vokse stille og roligt.

- Men det vil ikke eksplodere, fordi vi er også glade for nye ting.

Sjovt og klimavenligt

En af dem, der holder meget af at købe brugt er lærer og blogger Louise Kaaber.

- Fremfor at købe noget helt nyt i Ikea eller et andet sted, synes jeg, det er sjovere at købe noget, der har en ånd, og det er samtidig bedre for miljøet.

En del danskere sætter netop pris på, at genbrug også er en mere klimavenlig løsning, fortæller Ann Lehmann Erichsen

- Der er et klima, der ikke har det så godt. Der er en virkelighed, der banker på. Og det er også noget, som gør, at mange mennesker måske ubevidst som et supplement til deres forbrug køber brugte ting.

Det føjer til den fornøjelse, der ligger i at købe brugt og gøre en god handel, tilføjer forbrugerøkonomen.

- Grunden til, at mange er så glade for brugt, er, at man opdager, at det ikke er spor flovt. Alle gør det. Rig som fattig. Det er en folkesport.