Business

CBS stopper fremtidige aftaler med Danske Bank

Danske Bank har svigtet sit ledelsesansvar, mener rektor på Copenhagen Business School, og derfor er banken ikke et forbillede for de studerende.

Copenhagen Business School (CBS) stopper alle fremtidige samarbejder med Danske Bank på grund af bankens estiske hvidvasksag.

Det bekræfter presseansvarlig ved CBS Mikael Koldby over for TV 2.

- Vi stopper med fremtidige samarbejder, men vi fortsætter med de nuværende aftaler, som vi er kontraktmæssigt forpligtet til, siger han og tilføjer, at beslutningen blev annonceret på CBS's intranet torsdag i sidste uge.

Banken har svigtet sit ledelsesansvar

TV 2 har fået adgang til den tekst, som CBS lagde på deres intranet.

Af denne fremgår det, at CBS ønsker at tage sagen om hvidvask i Danske Bank meget alvorligt – ikke mindst fordi handelshøjskolen ønsker at promovere og udvikle ansvarlighed og ansvarlig ledelse blandt de studerende.

Rektor Per Holten-Andersen siger i meddelelsen på intranettet:

- Det er en meget alvorlig sag om hvidvask af enorme summer og ledelsessvigt i den forbindelse, som er kommet frem i lyset. Der er ingen tvivl om, at Danske Banks topledelse har svigtet sit ledelsesansvar, sine medarbejdere og det danske samfund. Det er også åbenlyst, at topledelsens ageren ikke er et forbillede for vores studerende, siger rektor Per Holten-Andersen og fortsætter:

- Vi har derfor besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken.

Opmærksomme på Danske Banks ageren

CBS er som offentlig institution nødt til at overholde sine nuværende kontraktlige forpligtelser med Danske Bank.

Det fortæller rektoren i meddelelsen.

- Det er naturgivent, at CBS' kandidater får job bredt i virksomheder, og at CBS' forskere og vi som institution samarbejder bredt med erhvervslivet. Vi stiller eksempelvis gerne vores viden om CSR, internationale hvidvaskregler og god ledelse til rådighed for Danske Bank, og vi vil gerne trække læring ud af banken også i en krisetid. Men der er absolut ingen tvivl om, at vi vil være særligt opmærksomme på vores samarbejdsrelationer, og hvilken retning Dansk Banks topledelse bevæger sig de kommende måneder, siger Per Holten-Andersen.

Kede af beslutningen

Danske Bank har kommenteret på meddelelsen fra handelshøjskolen, og banken begræder beslutningen.

- Vi har noteret os CBS’ beslutning om et midlertidigt stop for nye samarbejder med Danske Bank som følge af Estland-sagen. Det er vi naturligvis kede af, da vi igennem mange år har haft et godt og omfattende samarbejde med CBS.

- Vi tager skarpt afstand fra hvidvask og økonomisk kriminalitet, og sagen afspejler ikke den bank, vi ønsker at være, skriver Danske Bank ifølge Ritzau i en kommentar til CBS' stop for samarbejdet.

Presseansvarlig ved CBS Mikael Koldby oplyser til TV 2, at handelshøjskolens samlede samarbejder, hvor Danske Bank er involveret, løber op i cirka 23,5 millioner kroner.

Heraf er cirka 10 millioner kroner finansieret af Danske Bank eller Danske Banks Fond.

Kommuner overvejer samarbejde

Oven på Danske Banks rapport om hvidvask i sin estiske filial har flere aktører - blandt andet mange kommuner - åbent fortalt, at de overvejer ikke længere at bruge Danske Bank på grund af skandalesagen.

Blandt andet landets største kommune, København.

Her er overborgmester Frank Jensen og administrationen i gang med at undersøge de juridiske muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank.