Danske Bank får nye klø på børsen

16x9

Tvivlsomme handler i Danske Bank giver frygt for en milliardbøde fra amerikanske myndigheder.

Danske Bank-aktien falder over ni procent fredag morgen.

Det sker, efter avisen Financial Times fredag beskriver, hvordan Dansk Banks estiske filial i 2013 overførte penge for russere, uden at vide hvor de havnede.

Det fremgår af et internt notat, som avisen har set. Ifølge avisen var der tale om såkaldte ’spejlhandler’.

Samlet har aktionærerne tabt næsten 40 procent i år, hvor hvidvasksagen i Estland har taget overskrifterne.

Samme metode som Deutsche Bank

’Spejlhandlerne’ foregik på den måde, at russiske kunder købte værdipapirer i rubler. Derefter blev de solgt i en udenlandsk valuta som dollar. 

Metoden er lovlig, men er ifølge myndigheder et rødt flag i forhold til hvidvask.

Danske Bank overførte op mod 63 milliarder kroner på et år via den type handler. 

- Oplysningerne om "mirror trading" giver nyt brændstof til sagen. Deutsche Bank har tidligere fået en ret stor bøde for at være indblandet i noget lignende, siger aktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Deutsche Bank fik sidste år en bøde på fire milliarder kroner i en sag om hvidvask fra myndigheder i USA og Storbritannien. Russere havde ved hjælp af spejlhandler ført 64 milliarder kroner ud af landet.

Danske Bank fortalte torsdag, at USA's justitsministerium undersøger sagen om hvidvask i Estland.

Stor risiko for bøde

Med sagens omfang in mente er der fortsat en stor risiko for, at Danske Bank kan løbe ind i en stor bøde fra både danske og udenlandske myndigheder.

Det fik torsdag Finanstilsynet til at kræve, at Danske Bank skal lægge yderligere fem milliarder til side. Mere præcist har de nu et kapitalkrav på 10 milliarder.

Mikkel Emil Jensen, der er aktieanyltiker i Sydbank, fortalte dog, at banken allerede er velpolstret, hvorfor at de nye krav ikke nødvendigvis betyder, at banken skal lægge ekstra til side, da de allerede opfylder de nye krav.

De nye krav lander i nærheden af 12 procent, mens Danske Bank i det seneste regnskab leverede 16 procent - og i næste kvartal forventes det at stige.

- Så deres muligheder for at indfri de her krav er allerede til stede, men Danske Bank har en intention om at holde en vis afstand til de her nye krav, og det har betydet, at de selv har hævet deres kapitalmålsætning et procentpoint, siger Mikkel Emil Jensen.

Flere kommuner har udtrykt et ønske om at opsige deres samarbejde med Danske Bank. Senest Københavns Kommune. Få overblikket her. Kortet nedenfor viser, hvilke banker kommunerne har i dag.

OVERBLIK: Denne bank bruger din kommune