Kommuner klar til at droppe samarbejde med Danske Bank efter skandale

16x9

Se, om din kommune har droppet Danske Bank nederst i artiklen.

Mange danskere har Danske Bank som deres pengeinstitut.

Det samme har mange kommuner.

Mere præcist bruger 54 ud af 98 kommuner banken, viser en opgørelse, som Oxfam Ibis har lavet.

Men siden sagen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling begyndte at rulle, og bankens interne undersøgelse blev offentliggjort i slutningen af september, har flere borgmestre ytret, at de gerne sĂĄ deres kommune skifte bank.

Senest har overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, skrevet pĂĄ Twitter, at de undersøger mulighederne. Banken har bĂĄde Nordea og Danske Bank tilknyttet.

- Vi er ved at undersøge de juridiske muligheder for at opsige samarbejdet med Danske Bank - hvidvask af penge er uacceptabelt, skriver han.

Flere kommuner overvejer fremtiden

Det er dog ikke borgmestrenes beslutning alene. Det er nemlig udbudslovgivningen, der sætter rammerne, hvorefter kommunalbestyrelsen skal træffe en beslutning.

OgsĂĄ i Svendborg Kommune har man kigget pĂĄ sin bankaftale.

Her fremgĂĄr det ifølge TV 2 Fyn, at økonomiudvalget i denne uge har valgt at gĂĄ videre med at undersøge, om samarbejdet kan afvikles:

- Administrationen belyser mulighederne for at skifte bank og mulighederne for at ændre indkøbspolitikken, stĂĄr der i et referat om beslutningen, skriver TV 2 Fyn.

Til Politiken forklarer Socialdemokraternes gruppeformand i den københavnske borgerrepræsentation, Lars Weiss, hvorfor en kommune ikke blot kan skifte bank, som en privatperson kan, men skal undersøge det juridiske grundlag først:

- Som kommune er nogle bankforretninger omfattet af udbudspligten og omfattet af kontrakter, der specificerer, hvornår de udløber, og hvilke betingelser der er for at ophæve kontrakterne.

Det fulde omfang af hvidvask er ikke kendt

Historien tog sin begyndelse, efter at Berlingske begyndte at grave i sagen. De kunne hurtigt fortælle, at bankens estiske filial var blevet brugt til at hvidvaske penge.

Siden er det kommet frem, at der er tale om milliarder. I en fondsbørsmeddelelse skriver banken, at de ikke kender det præcise omfang af mistænkelige transaktioner i Estland i perioden 2007 til 2015, hvor banken lukkede ned for overførslerne.

Banken har senere erkendt, at den var for længe om at opdage problemerne og sætte en stopper for ulovlighederne. I en intern undersøgelse frikender de dog ledelsen for juridisk ansvar.

Alligevel har flere kommuner oplyst, at man nu vil kigge pĂĄ sine bankforretninger.

FĂĄ overblik kommunerne her:

 • Albertslund vil gerne skifte bank, oplyser borgmester Steen Christiansen (S) til DR.
 • Aalborg vil tage diskussionen og overveje et skifte, ’selvom det er svært’, oplyser borgmester Thomas Kastrup-Larsen til Nordjyske.
 • Aabenraa ville have forlænget sin aftale med Danske Bank, men sætter nu et udbud op, oplyser borgmester Thomas Andresen (V) til JydskeVestkysen.
 • Bornholm undersøger muligheden for at opsige øjeblikkeligt, oplyser kommunens koncerndirektør Claus Steensgaard Jensen til Bornholms Tidende.
 • Brøndby vil drøfte banken, oplyser borgmester Kent Max Magelund (S) til DR.
 • Fanø undersøger nuancerne, inden de beslutter sig, oplyser borgmester Sofie Valbjørn (Ă…) til DR.
 • Fredericia har en aftale frem til 2020, sĂĄ de vil vente til afslutningen af sagen, oplyser borgmester Jacob Bjerregaard (S) til Fredericia Dagblad.
 • Hjørring har snart et udbud ude og kan ikke udelukke banken, selvom borgmesteren gerne selv sĂĄ det, oplyser borgmester Arne Boelt (S) til Nordjyske.
 • Horsens vil kunne opsige sin bankaftale inden drøftelser om nyt udbud, hvis Dansk Bank dømmes, oplyser borgmester Peter Sørensen (S) til Horsens Folkeblad .
 • Hørsholm tager stilling, hvis banken dømmes for hvidvask, oplyser borgmester Morten Slotved (K) til DR.
 • Kolding tager stilling, hvis banken dømmes for hvidvask, oplyser borgmester Jørn Pedersen (V) til DR.
 • Lemvig har et udbud ude pĂĄ ny bank i 2018 og vil ikke bruge bankens tilbud, hvis de dømmes, oplyser borgmester Erik Flyvholm (V) til Dagbladet Holstebro Struer.
 • Odsherred vil drøfte banken, oplyser borgmester Thomas Adelskov (S) til DR.
 • Rebild tager stilling, hvis banken dømmes for hvidvask, oplyser borgmester Leon Sebbelin (R) til DR.
 • Rudersdal har netop valgt Danske Bank i et udbud, men borgmester Jens Ive (V) fortæller til Rudersdal Avis, at man vil diskutere og revurdere samarbejdet.
 • Skive har en aftale frem til 2020, men vil drøfte sagen i økonomiudvalget, oplyser 1.viceborgmester Peder Christensen (S) til Skive Folkeblad. 
 • Struer vil vende sagen i de rette udvalg, men vil ikke ændre aftale, der udløber i 2019, oplyser borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) til Dagbladet Holstebro Struer.

Danske Bank leverede i september en rapport udarbejdet i samarbejde med advokatfirmaet Bruun & Hjejle. Det medførte, at direktør Thomas Borgen opsagde sin stilling. Han stoppede 1. oktober. OgsĂĄ bestyrelsesformand Ole Andersen stopper, nĂĄr ”opgaven er løst”.

Danske Bank oplyser, at den interne undersøgelse af forholdene i Estland omfatter omkring 15.000 kunder og 9,5 millioner betalinger i perioden 2007-2015. Bankens advokater har derudover undersøgt cirka 12.000 dokumenter og mere end otte millioner emails.

OVERBLIK: Denne bank bruger din kommune