Danske Bank fritstiller Thomas Borgen fra i dag

Banken har udpeget Jesper Nielsen som midlertidig direktør. Chefjurist Flemming Pristed følger trop og fratræder sin stilling.

Thomas Borgens tid i Danske Bank er endegyldigt forbi. 

Banken har udpeget Jesper Nielsen som midlertidig direktør, indtil en permanent afløser for Thomas Borgen er fundet.

Det oplyser den i en fondsbørsmeddelelse. 

Thomas Borgen meldte sin afgang i forrige uge i forlængelse af sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Her blev det dog oplyst, at han ville fortsætte, indtil en ny topchef var pĂĄ plads. 

Men nu sadler banken imidlertid om. Det fortæller bestyrelsesformand i Danske Bank, Ole Andersen, i en mail til TV 2: 

Derfor er vi blevet enige om, at det er bedst for alle parter, at han bliver fritstillet med det samme.

Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank

- Vi er af den opfattelse, at det, med den situation banken er i, er bedst, at den, der leder direktionen, ogsĂĄ er en del af bankens fremtid. Det er Thomas Borgen som bekendt ikke, da han har opsagt sin stilling.

- Samtidig har han nu afsluttet og overdraget sine opgaver til den øvrige direktion, og derfor er vi blevet enige om, at det er bedst for alle parter, at han bliver fritstillet med det samme.

Borgen har givet urigtig forklaring

Fratrædelsen kom i kølvandet pĂĄ en intern undersøgelse, der viste, at næsten 1500 milliarder kroner er strømmet igennem banken via mistænkelige overførelser i perioden 2007 til 2015.

Inden da havde en række medier dækket sagen massivt. Blandt andet har Berlingske afsløret, at Thomas Borgen havde givet avisen en urigtig forklaring pĂĄ, hvornĂĄr han først havde fĂĄet besked om problemerne i filialen. Senere kom det frem, at bĂĄde ledelsen i Estland og direktionen i København var blevet advaret flere gange.

Danske Bank understreger, at Jesper Nielsen ikke er kandidat til at afløse Thomas Borgen på den lange bane.

Jesper Nielsen har siden 2016 været direktør for Danske Banks forretning i Danmark, og den stilling vil han passe sideløbende.

Kan forlade stilling med over 13 millioner kroner

Thomas Borgen har været i Danske Bank siden 1997. Han var i perioden 2009-2012 den ansvarlige direktør for filialen i Estland, inden han i 2013 blev forfremmet til administrerende direktør. 

Da Thomas Borgen selv har sagt op, fĂĄr han ifølge sin kontrakt 12 mĂĄneders løn med sig. 

Sidste år fik Thomas Borgen en samlet løn på 17,4 millioner kroner. 11,5 millioner kroner var løn, pension stod for 2,2 millioner kroner, mens bonusser i form af kontanter og aktier lød på 3,7 millioner kroner.

Alt efter detaljerne i kontrakten kan Thomas Borgen altsĂĄ forlade banken med mindst 13,7 millioner kroner. 

Chefjurist følger Borgen ud af døren

OgsĂĄ Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, fratræder mandag sin stilling. Det skriver Finanswatch. 

Pristed har været en central del af Danske Banks efterforskning af hvidvask og forklarer sin opsigelse med, at han de seneste fem ĂĄr har haft sin andel af store sager. 

 - Særligt den seneste Estland-sag har været krævende, og det er et naturligt tidspunkt at stoppe, nu hvor banken skifter CEO (administrerende direktør, red.), og bankens interne undersøgelse om Estland-sagen er blevet offentliggjort, siger Flemming Pristed ifølge Finanswatch.

Han fortæller videre, at arbejdet med at lave en ny organisering af Danske Banks juridiske afdeling er færdiggjort, hvilket også er en årsag til hans afgang.