Hvidvask Danske Bank

Nu står Danske Banks whistleblower frem

Briten Howard Wilkinson advarede allerede i 2013 Danske Banks ledelse om mistænkelige forhold. Nu står han frem.

En af de centrale personer bag afsløringen af Danske Banks hvidvaskskandale står nu frem. Whistlebloweren, der hidtil har været anonym, forklarer sig onsdag med eget navn i Berlingske.

Der er tale om Howard Wilkinson, som har været chef for Danske Banks baltiske handelsaktiviteter, Danske Markets afdeling i Baltikum.

Berlingske - der har spillet en afgørende rolle i optrevlingen af hvidvaskskandalen - skriver, at de igennem en længere periode har været i kontakt med Howard Wilkinson, som i hele forløbet har ønsket at være anonym. Men da flere estiske medier nu har nævnt ham ved navn og samtidig spekuleret i, om han selv har spillet en rolle i forbindelse med hvidvasken, har han valgt at stå frem.

Da Berlingske forelægger ham kritikken, der er fremført i estiske medier, svarer han:

- Det er ikke muligt for mig at kommentere direkte på dine spørgsmål. Lad mig blot sige, at når jeg ser tilbage på min indsats fra et juridisk, kontraktuelt og etisk perspektiv, så har jeg absolut ingen problemer med at sove om natten.

Ifølge Berlingske advarede Howard Wilkinson bankdirektionen i København om mistænkelige forhold i den estiske filial fire gange, mens han var ansat af banken. Han var ansat frem til 2014.

Ignorerede advarsler

Danske Bank ignorerede i årevis gentagne advarsler om, at milliarder af euro flød igennem bankens estiske afdeling fra blandt andet Rusland, Moldova og Aserbajdsjan. Banken blev advaret første gang i 2007. Men først i december 2013, hvor Howard Wilkinson skrev en whistleblower-rapport til bankens ledelse, begyndte banken at behandle problemerne.

Danske Bank fremlagde i sidste uge sin egen undersøgelse, hvor banken konkluderede, at det ikke havde været muligt at komme til bunds i hver enkelt af de i alt 15 millioner transaktioner, der kan have noget med skandalen at gøre. Banken kan derfor ikke redegøre for, hvor mange af de 1500 milliarder kroner, der er strømmet gennem banken, som er blevet hvidvasket.

På baggrund af rapporten har Finanstilsynet genåbnet sin undersøgelse af Danske Bank.

Sagen har også betydet, at Thomas Borgen, Danske Banks direktør, har valgt at fratræde sin stilling.

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) vil invitere Howard Wilkinson til parlamentet for at vidne i en offentlig høring om sagen.

- Jeg håber meget, at vi nu kan få sandheden råt for usødet fra Wilkinsons mund og ikke fra Danske Banks egenbetalte advokatundersøgelser, skriver Jeppe Kofod i en kommentar til Ritzau.