Historien om hvidvaskede penge i Danske Bank begynder med en d√łd advokat ¬†

Læs her 1. kapitel i TV 2s historie om hvidvaskernes bank.

S√łm√¶ndenes stilhed.

Sådan oversættes navnet på det berygtede russiske fængsel Matrosskaya Tishina i centrum af Moskva.

Dissidenter og andre fjender af staten har gennem fængslets tremmer set tusindvis af solopgange. Men det er ikke altid, en fange også får lov til at se solen gå ned igen.

En af dem er Sergie Magnitskij, en advokat for det internationale investerings- og r√•dgivningsvirksomhed Hermitage Capital. 

16. november 2009 blev advokaten fundet d√łd i sin celle. Under mystiske omst√¶ndigheder.

Advokatens speciale var anti-korruption.

Billede af Matrosskaya Tishina fængslet, hvor Sergei Magnitskij tilbagte de sidste måneder af sit liv.
Billede af Matrosskaya Tishina fængslet, hvor Sergei Magnitskij tilbagte de sidste måneder af sit liv. Foto: Andrey Smirnov / Scanpix Denmark

Korrupte embedsmænd

Omkring et √•r inden sin d√łd¬†havde Sergie Magnitskij fortalt, at hans unders√łgelser viste, at russiske embedsm√¶nd stod bag tyveri af 230 millioner dollar fra staten.

Han fremlagde sin anklage for en kommission under den russiske anklagemyndighed. Et par dage efter blev han anholdt og sigtet for skattesnyd.

Hvidvask-sagerne i Danske Banks estiske filial

Siden marts 2017 har Berlingske afsl√łret tre store hvidvasksager vedr√łrende bankens filial i Estland.

  • Moldova-sagen: 7 milliarder kroner
  • Aserbajdsjan-sagen: 18 milliarder kroner 
  • Magintskij-sagen: 28 milliarder kroner

Det gav 53 milliarder kroner i alt.

Danske Banks egen unders√łgelse har vist, at der fra 2007 til 2015 er str√łmmet omkring 1500 milliarder kroner gennem filialen.

Omfanget er dog s√• stort, at de ikke kan sige, hvor mange der er forbundet til hvidvask. Men en stor del er mist√¶nkelige, har Danske Bank forklaret. 

Jyske Bank formoder, at 1300 ud af de 1500 milliarder er mistænkelige.

  

De 230 millioner dollar, som Sergie Magnitskij beskyldte embedsmænd for at have stjålet, var penge som i stedet burde være gået fra Hermitage Capital til staten.

Omregnet til kroner¬†svarer bel√łbet til 1,4 milliarder¬†og er - selvom det er svindel - den st√łrste tilbagebetaling af skat i Ruslands historie.

S√•dan s√• Sergei Magnitskij ud i 2006 - f√łr de russiske myndigheder smed ham i f√¶ngslet.
S√•dan s√• Sergei Magnitskij ud i 2006 - f√łr de russiske myndigheder smed ham i f√¶ngslet. Foto: Ho / Scanpix Denmark

Sammensværgelsen

Den 4. juni 2007 blev Hermitage Capitals kontorer i Moskva ransaget af politiet og to dusin repræsentanter fra Indenrigsministeriet.

Det blev starten p√• det, som Hermitage Capitals direkt√łr og medstifter, William Browder, overfor TV 2 kalder en genial¬†kriminel sammensv√¶rgelse.¬†

- Det vigtige at forstå her er, at hvad der skete for mig, sker for mange andre hver eneste dag. Både russere og udlændinge. 

If√łlge Sergei Magniskijs unders√łgelse¬†foregik svindelnummeret s√•ledes:¬†

square to 16x9

Chefen har anmeldt Danske Bank

If√łlge¬†William Browder¬†var Danske Banks¬†filial i Estland en af bagm√¶ndenes foretrukne banker.

Efter det i l√łbet af 2017 og 2018 er kommet frem, at Danske Bank har set flere advarsler overh√łrig, har William Browder anmeldt Danske Bank¬†til bagmandspolitiet for at v√¶re ‚ÄĚhovedkanal‚ÄĚ for hvidvaskningen i Magnitskij-sagen. ¬†

- N√•r vi ser p√• det globale netv√¶rk, der var ansvarlig for hvidvask af de penge, Sergej Magnitskij afsl√łrede og blev sl√•et ihjel p√• grund af, s√• var Sampo Bank (det hed filialen, da Danske Bank k√łbte den i 2006, red.) en af de helt centrale banker i d√©t netv√¶rk,¬†fortalte William Browder til Berlingske i starten af juli.

Sergie Magnitskij d√łde en uge f√łr, politiet ville have v√¶ret tvunget til at l√łslade ham. I Rusland skal staten l√łslade folk, hvis ikke de er blevet stillet for retten efter et √•r.

Den russiske stat f√łrte¬†efterf√łlgende en retssag mod nu aff√łdte Sergie Magnitskij. Retten fandt ham skyldig i skattesnyd.

Mangel på vilje hos Danske Bank

William Browder har i de otte år, der er gået, kæmpet for, at retfærdigheden skal ske fyldest.

Kampen er sej, og det er ikke kun, fordi han er oppe mod en magtfuld og ofte usynlig fjende, fortæller han til TV 2. Men også, fordi at det ikke altid er nemt at få myndighederne til at samarbejde på tværs af grænser.

Indgangen til Danske Banks filial i Tallinn.
Indgangen til Danske Banks filial i Tallinn. Foto: Raigo Pajula / Scanpix Denmark

Et af de helt centrale problemer er banker, der totalt fors√łmmer deres pligt, lyder det fra finansmanden. Han fremh√¶ver¬†is√¶r Danske Bank, hvad det ang√•r.¬†

- Det er en komplet mangel p√• vilje hos de akt√łrer, som virkelig kan g√łre en forskel.

Straks efter tilf√łjer han, at det¬†for myndighedernes vedkommende selvf√łlgelig ogs√• handler om en mangel p√• ressourcer. Is√¶r n√•r man tager i betragtning, at man er oppe i mod ‚ÄĚhele det russiske maskineri‚ÄĚ.

I sidse ende en kamp mod Putin

Den britiske forfatter og hvidvaskekspert¬†Oliver Bullough¬†kan tilf√łje, at Putins Rusland skal ses som en stor pyramide, hvor penge og magt flyder op til toppen, hvor Putin troner over alle.

Det betyder også, fortæller han, at hvis man indleder sig i en storstilet kamp mod hvidvask og mafiaen i Rusland, så er det i sidste ende Putin og hans folk, man risikerer at komme op imod.

- Fordi måden den russiske regering fungerer på, er, at den organiseret kriminalitet er en del af regeringen, siger Oliver Bullough.

Putin monopoliserer nemlig alt, der kan kaste magt og indflydelse af sig. Det er sådan han har skabt sin magtpyramide, fortæller forfatteren.

'Hvidvaskernes bank' er en artikelserie i fire kapitler:

  1. Hvidvaskskandalen¬†i Danske Bank begynder med den d√łde advokat
  2. Manden de kalder hvidvaskjægeren er rystet og rasende over Danske Bank
  3. Danske Bank var diktatorens springbræt ind i Europa
  4. Borgen var det friske pust, der skulle rette op på bankens dårlige ry