Business

Historien om hvidvaskede penge i Danske Bank begynder med en død advokat  

Læs her 1. kapitel i TV 2s historie om hvidvaskernes bank.

Sømændenes stilhed.

Sådan oversættes navnet på det berygtede russiske fængsel Matrosskaya Tishina i centrum af Moskva.

Dissidenter og andre fjender af staten har gennem fængslets tremmer set tusindvis af solopgange. Men det er ikke altid, en fange også får lov til at se solen gå ned igen.

En af dem er Sergie Magnitskij, en advokat for det internationale investerings- og rådgivningsvirksomhed Hermitage Capital. 

16. november 2009 blev advokaten fundet død i sin celle. Under mystiske omstændigheder.

Advokatens speciale var anti-korruption.

Korrupte embedsmænd

Omkring et år inden sin død havde Sergie Magnitskij fortalt, at hans undersøgelser viste, at russiske embedsmænd stod bag tyveri af 230 millioner dollar fra staten.

Han fremlagde sin anklage for en kommission under den russiske anklagemyndighed. Et par dage efter blev han anholdt og sigtet for skattesnyd.

Hvidvask-sagerne i Danske Banks estiske filial

Siden marts 2017 har Berlingske afsløret tre store hvidvasksager vedrørende bankens filial i Estland.

  • Moldova-sagen: 7 milliarder kroner
  • Aserbajdsjan-sagen: 18 milliarder kroner 
  • Magintskij-sagen: 28 milliarder kroner

Det gav 53 milliarder kroner i alt.

Danske Banks egen undersøgelse har vist, at der fra 2007 til 2015 er strømmet omkring 1500 milliarder kroner gennem filialen.

Omfanget er dog så stort, at de ikke kan sige, hvor mange der er forbundet til hvidvask. Men en stor del er mistænkelige, har Danske Bank forklaret. 

Jyske Bank formoder, at 1300 ud af de 1500 milliarder er mistænkelige.

  

De 230 millioner dollar, som Sergie Magnitskij beskyldte embedsmænd for at have stjålet, var penge som i stedet burde være gået fra Hermitage Capital til staten.

Omregnet til kroner svarer beløbet til 1,4 milliarder og er - selvom det er svindel - den største tilbagebetaling af skat i Ruslands historie.

Sammensværgelsen

Den 4. juni 2007 blev Hermitage Capitals kontorer i Moskva ransaget af politiet og to dusin repræsentanter fra Indenrigsministeriet.

Det blev starten på det, som Hermitage Capitals direktør og medstifter, William Browder, overfor TV 2 kalder en genial kriminel sammensværgelse. 

- Det vigtige at forstå her er, at hvad der skete for mig, sker for mange andre hver eneste dag. Både russere og udlændinge. 

Ifølge Sergei Magniskijs undersøgelse foregik svindelnummeret således: 

Chefen har anmeldt Danske Bank

Ifølge William Browder var Danske Banks filial i Estland en af bagmændenes foretrukne banker.

Efter det i løbet af 2017 og 2018 er kommet frem, at Danske Bank har set flere advarsler overhørig, har William Browder anmeldt Danske Bank til bagmandspolitiet for at være ”hovedkanal” for hvidvaskningen i Magnitskij-sagen.  

- Når vi ser på det globale netværk, der var ansvarlig for hvidvask af de penge, Sergej Magnitskij afslørede og blev slået ihjel på grund af, så var Sampo Bank (det hed filialen, da Danske Bank købte den i 2006, red.) en af de helt centrale banker i dét netværk, fortalte William Browder til Berlingske i starten af juli.

Sergie Magnitskij døde en uge før, politiet ville have været tvunget til at løslade ham. I Rusland skal staten løslade folk, hvis ikke de er blevet stillet for retten efter et år.

Den russiske stat førte efterfølgende en retssag mod nu affødte Sergie Magnitskij. Retten fandt ham skyldig i skattesnyd.

Mangel på vilje hos Danske Bank

William Browder har i de otte år, der er gået, kæmpet for, at retfærdigheden skal ske fyldest.

Kampen er sej, og det er ikke kun, fordi han er oppe mod en magtfuld og ofte usynlig fjende, fortæller han til TV 2. Men også, fordi at det ikke altid er nemt at få myndighederne til at samarbejde på tværs af grænser.

Et af de helt centrale problemer er banker, der totalt forsømmer deres pligt, lyder det fra finansmanden. Han fremhæver især Danske Bank, hvad det angår. 

- Det er en komplet mangel på vilje hos de aktører, som virkelig kan gøre en forskel.

Straks efter tilføjer han, at det for myndighedernes vedkommende selvfølgelig også handler om en mangel på ressourcer. Især når man tager i betragtning, at man er oppe i mod ”hele det russiske maskineri”.

I sidse ende en kamp mod Putin

Den britiske forfatter og hvidvaskekspert Oliver Bullough kan tilføje, at Putins Rusland skal ses som en stor pyramide, hvor penge og magt flyder op til toppen, hvor Putin troner over alle.

Det betyder også, fortæller han, at hvis man indleder sig i en storstilet kamp mod hvidvask og mafiaen i Rusland, så er det i sidste ende Putin og hans folk, man risikerer at komme op imod.

- Fordi måden den russiske regering fungerer på, er, at den organiseret kriminalitet er en del af regeringen, siger Oliver Bullough.

Putin monopoliserer nemlig alt, der kan kaste magt og indflydelse af sig. Det er sådan han har skabt sin magtpyramide, fortæller forfatteren.

'Hvidvaskernes bank' er en artikelserie i fire kapitler:

  1. Hvidvaskskandalen i Danske Bank begynder med den døde advokat
  2. Manden de kalder hvidvaskjægeren er rystet og rasende over Danske Bank
  3. Danske Bank var diktatorens springbræt ind i Europa
  4. Borgen var det friske pust, der skulle rette op på bankens dårlige ry