Business

Topchefer forlader Danske Bank - men hvad gør kunderne?

Ville du skifte, hvis en omfattende hvidvaskningsskandale ramte din bank? Deltag i afstemningen nederst i artiklen.

Danske Bank er kommet i strid modvind som følge af skandalen i bankens estiske filial, hvor milliarder af kroner er blevet vasket hvide igennem en årrække.

Bankens administrerende direktør, Thomas F. Borgen, har allerede meddelt sin afgang fra topposten, når der er fundet en afløser. Også bestyrelsesformanden, Ole Andersen, vil forlade banken, når "opgaven er løst", forlød det i dag på et pressemøde.

Men hvad gør bankens kunder?

Jeg har netop flyttet 750.000 kroner over til et andet pengeinstitut på grund af den igangværende sag

Marianne Caft, tidligere dommer

Regningen havner ikke hos kunderne

Hos sammenligningstjenesten Mybanker vurderer partner John Norden, at skandalen om hvidvaskning ikke vil få direkte betydning for Danske Banks kunder i form af højere renter eller gebyrer.

Men siden finanskrisen har der i den danske befolkning været en grundlæggende utilfredshed med bankerne, forklarer bankeksperten.

Og flere forhold taler for, at Danske Bank skal holde et ekstra godt øje med antallet af kunder.

- Bankkunderne er i dag blevet meget mere mobile på grund af netbank, og hvidvaskningsskandalen kan være den sag, der er medvirkende til, at folk siger, "nok er nok”. I befolkningen er der også en tendens til at 'holdningskunder' bliver mere og mere almindelige. Særligt kvinder og den yngre generation går i høj grad op i etik, siger John Norden og uddyber:

- Men det kan stadig være praktiske forhindringer, der gør, at man som kunde alligevel ikke skifter bank - på trods af en så omfattende skandale som denne.

Negativ udvikling tager fart

Noget tyder dog på, at Danske Bank står over for en udfordring. Ifølge analysevirksomheden Voxmeter mistede banken i alt 28.000 privatkunder i første halvdel af 2018.

Nettotallet er blandt de højeste, som Voxmeter har målt, siden 2008.

- Vi har kun set én periode tidligere, der var lige så slem for Danske Bank. I hele 2012 tabte Danske Bank i 93.000 kunder. Flere og flere nævner hvidvaskningssagen som årsag til, at de skifter bank, siger administrerende direktør i Voxmeter Christian Stjer til TV 2.

Og den dårlige læsning for Danske Bank kan blive endnu værre, ifølge direktøren.

- Vi kan se, at den negative udvikling har taget fart hen over sommeren, så vores forventning er, at der forsvinder flere kunder fra Danske Bank i andet halvår af 2018, siger Christian Stjer med henblik på at omfanget af hvidvaskningssagen først for alvor er kommet frem i august og september.

Der er ikke andet tilbage end hårdt arbejde, så Danske Bank kan gøre sig fortjent til kundernes gunst

Lars Krull, bankekspert

750.000 kroner flyttet til anden bank 

Men hvad siger kunderne selv?

TV 2 har været på gaden for at lodde folkestemningen:

- Det er ret foruroligende, og der er noget mystik omkring det. Jeg har tænkt på at skifte bank, men så er man magelig og har haft den samme bank i mange år, så jeg ved ikke, hvor meget det bliver til, siger pensionisten Anne Lise Hartmann.

Ingen er fejlfri, slår kunde fast Video: Hans-Henrik Busk Stie

Direktør Karsten Hjerl Ehrhardt har heller ikke valgt at skifte banken ud. Men kun på grund af Danske Banks udskiftning i toppen af ledelsen.

- Jeg synes, der skal placeres et ansvar, og ansvaret ligger hos ledelsen, så det er det bedste for Danske Banks renommé, at topchefen går af. Ingen er fejlfri, men jeg havde nok trukket mig fra Danske Bank, hvis ledelsen ikke havde indrømmet sine fejl, siger Karsten Hjerl Ehrhardt.

Andre kunder har derimod taget konsekvensen af Danske Banks skandalesag og hevet penge ud af pengeinstituttet:

- Jeg har netop flyttet et kontantindskud på 750.000 kroner fra en ejendomshandel over til et andet pengeinstitut på grund af den igangværende sag, siger den tidligere dommer Marianne Caft til TV 2, som dog samtidig har tænkt sig at fortsætte som kunde i banken.

Afstemning

Vil en omfattende hvidvaskningsskandale i din bank få dig til at skifte bank?

Hårdt arbejde i vente

Ifølge bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet får hvidvaskningssagen næppe kunderne til at flygte i hobetal fra Danske Bank.

Men banken er nu i endnu højere grad end tidligere tvunget til at levere de rigtige produkter - til den rigtige pris.

- Der er ikke andre danske banker, der er mere opmærksomme på at gøre det godt for deres kunder netop nu end Danske Bank, siger Lars Krull til TV 2.

Han forklarer, at enhver bank selvfølgelig er bekymret for de kunder, som de mister. Men Lars Krull mener, at Danske Bank har lagt sig fladt ned, og at det derfor vil være noget pjat, hvis kunderne forlader banken nu - alene på grund af hvidvaskningssagen.

- Der er ikke andet tilbage end hårdt arbejde, så Danske Bank kan gøre sig fortjent til kundernes gunst. Men nye kunder kan dog blive en udfordring - medmindre man får banken anbefalet, slår Lars Krull fast.

Den vurdering er John Norden fra Mybanker enig i.

- Danske Banks renommé har uden tvivl lidt stor skade, og der ligger et stort arbejde forude for Danske Bank i at genskabe tilliden fra kunderne ovenpå denne sag, siger John Norden.