I dag får vi Danske Banks svar i hvidvask-sagen
Fokus er rettet på topchef Thomas Borgen, og om hvorvidt sagen nu får konsekvenser for bankens ledelse, siger TV 2s finanskommentator Ole Krohn.
Danske Bank offentliggør onsdag sin længe ventede undersøgelse om hvidvask for milliarder i Estland.
Undersøgelsen har Danske Bank selv sat i værk for at finde ud af, hvad der er foregået i bankens estiske filial. Danske Bank har allerede erkendt, at der er foregået hvidvask, men det er fortsat uvist, hvor mange penge, der er tale om.
Det er derfor et af de helt store spørgsmål, som skal besvares, når rapportens konklusioner vil blive præsenteret på et pressemøde klokken 10, fastslår TV 2s finanskommentator Ole Krohn.
- Spørgsmålet er, hvor mange milliarder har man undersøgt, og hvor mange af dem har man mistanke om, har været misbrugt til hvidvask i den estiske filial, og så ikke mindst de personalemæssige konsekvenser: Er det her noget, der får betydning for bestyrelse og direktion?
- Dér kan man koge hovedspørgsmålet ned til én ting – om Thomas Borgen overlever som administrerende direktør for Danske Bank, siger Ole Krohn.
Danske Bank lukkede ned for de mistænkelige kunder i 2015, men sagen kom først frem i 2017, og banken har senere erkendt, at den var for længe om at opdage problemerne og sætte en stopper for ulovlighederne.
Et af de store spørgsmål er, hvor meget bankens topchef, Thomas Borgen, har kendt til ulovlighederne. Flere medier har beskrevet, at han tidligt i forløbet skulle have modtaget og ignoreret advarsler.
Kæmpe skandalesag vokser
Ifølge de seneste oplysninger fra avisen The Wall Street Journal skulle 960 milliarder kroner være ført ud af Danske Banks estiske filial i perioden 2007 til 2015.
Mange af pengene kommer ifølge avisen fra selskaber med bånd til Rusland og det tidligere Sovjetunionen.
Det er dog uvist, hvor stor en del af transaktionerne, der kan sættes i forbindelse med hvidvask. Men oplysningerne fra The Wall Street Journal kan indikere, at beløbet er større end de 53 milliarder kroner, som Berlingske tidligere har anslået.
- Det er en kæmpestor sag, og allerede inden offentliggørelsen har Danske Bank sagt, at sagen ser ud til at være større end ventet, siger Ole Krohn.
Foruden Danske Banks egen undersøgelse bliver hvidvaskningssagen efterforsket af flere instanser.
Herhjemme har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet foretaget en selvstændig undersøgelse. Hertil kommer de estiske myndigheder og USA, der også kigger på sagen.
- Så det er en kæmpe skandalesag, og det skal blive interessant at se, hvordan Danske Bank vil adressere det i dag, siger Ole Krohn.
Estland håber på dansk indrømmelse
Der er således stor interesse både herhjemme og internationalt, når Danske Banks onsdag fremlægger sin rapport.
Også i Estland, hvor hvidvasken er foregået. Her er Danske Bank en kendt bank, og fordi det estiske finanstilsyn i 2014 helt usædvanligt valgte at offentliggøre en undersøgelse, der rettede massiv kritik af banken.
Det forklarer TV 2s Olav Christensen, der befinder sig i den estiske hovedstad Tallinn.
- Så man har her i Estland godt været klar over, at der har været problemer, men mange er blevet overrasket over det omfang, som der tilsyneladende har været.
I Estland har man særligt fokus på, at Danske Bank-sagen har bragt landet i den internationale finanspresses søgelys. Frygten er, at det vil være med til at svække tilliden til det estiske finanssystem.
- Derfor er man herovre meget interesseret i, at Danske Bank i dag står frem og måske siger, at ”jo, der var problemer, men det var ikke problemer, der skyldtes noget i Estland. Det var problemer, vi havde hjemme på hovedkontoret i København”.
- Det er hvert fald det, man herovre håber på sker i dag, siger Olav Christensen.
TV 2 News transmitterer direkte fra pressemødet med Danske Bank klokken 10 og har optakt fra klokken 9.35.
Du kan også følge pressemødet her på tv2.dk fra klokken 10.00.